Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789606834141
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Τα κείμενα που περιέχονται στον παρόντα συλλογικό τόμο προέρχονται από το εξαμηνιαίο σεμινάριο που διοργάνωσαν το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών και το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα `Εφαρμοσμένη Γεωγραφία και Διαχείριση του Χώρου` του Τμήματος Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, κατά το ακαδημαϊκό έτος 2010-11, με τίτλο `Το Κέντρο της Πόλης ως (Νέο) Πολιτικό Διακύβευμα`. Φιλοδοξία της έκδοσης αυτής είναι να συμβάλει στη συζήτηση για το κέντρο της Αθήνας αντιμετωπίζοντας κριτικά τον `προβληματικό` του χαρακτήρα, αναδεικνύοντας τα ευρύτερα πολιτικά και κοινωνικά διακυβεύματα που κρύβονται πίσω από τον απλουστευτικό λόγο περί υποβάθμισης και υποδεικνύοντας κατευθύνσεις όπου μπορούν να αναζητηθούν οι πολιτικές λύσεις.
Στον τόμο συμμετέχουν συγγραφείς-ερευνητές διαφορετικών ειδικοτήτων, των οποίων τα κείμενα στηρίζονται σε εμπειρικές έρευνες και εστιάζουν στην ανάδειξη, ανάλυση και κατανόηση της ευρύτερης κοινωνικής δυναμικής και του κοινωνικού μετασχηματισμού του κέντρου της Αθήνας. Ειδικότερα, θίγονται ζητήματα που αφορούν στους μετασχηματισμούς και αλλαγές στις χρήσεις γης και στον παραγωγικό ιστό του κέντρου, στην αποτύπωση της κοινωνικής μορφολογίας (κοινωνικές ομάδες, ανισότητες, διαχωρισμός) στις περιοχές κατοικίας, στη συμβολική οικονομία και τις πολιτιστικές αγορές, στην πρόσληψη του δημόσιου χώρου, στη μετανάστευση, την ετερότητα και την εθνοτική ιεραρχία, στις κοινωνικές διεκδικήσεις και στα κοινωνικά κινήματα, στην αγορά κατοικίας, στις αλλαγές στο τοπίο του λιανικού εμπορίου τροφίμων κ.ά.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
Ο Γιώργος Κανδύλης είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, επιστημονικός συνεργάτης στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών.
Ο Μιχάλης Πέτρου είναι Δρ. Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Ο Θωμάς Μαλούτας είναι Καθηγητής Κοινωνικής Γεωγραφίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και παλαιότερα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Επί πολλά χρόνια διηύθυνε το Ινστιτούτο Αστικής & Αγροτικής Κοινωνιολογίας στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (EKKE), ενώ πρόσφατα διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Έρευνας & Τεχνολογίας.
Το ερευνητικό και δημοσιευμένο έργο του αφορά τις κοινωνικές δομές στις μεγάλες πόλεις και τις μεταβολές τους κατά την περίοδο της παγκοσμιοποίησης. Επικεντρώνεται σε ζητήματα κοινωνικού διαχωρισμού, στεγαστικών και ευρύτερων προνοιακών συστημάτων σε συνάρτηση με το δομημένο περιβάλλον στις πόλεις της Νότιας Ευρώπης και ιδιαίτερα στην Αθήνα