Το Κεντρικό Παρθεναγωγείο Θεσσαλονίκης
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Το Κεντρικό Παρθεναγωγείο Θεσσαλονίκης

1854-1914: Μια πρώτη προσέγγιση της εκπαίδευσης των θηλέων στη Θεσσαλονίκη κατά την τελευταία περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας

Κατερίνα Ι. Δαλακούρα

Συνιστά πλέον κοινή διαπίστωση πως η Ιστορία της Εκπαίδευσης της Μακεδονίας κατά τον 19ο αιώνα, όπως και εν γένει του έξω ελληνισμού κατά τον ίδιο χρόνο, δεν έχει έως σήμερα μελετηθεί συστηματικά. Οι εργασίες που εμφανίζονται στη σχετική βιβλιογραφία δίνουν μια αποσπασματική εικόνα της εκπαιδευτικής κίνησης στον εν λόγω χώρο, καθώς σχεδόν στο σύνολό τους αφορούν γενικά στην πνευματική και εκπαιδευτική κίνηση περιοχών ή πόλεων της Μακεδονίας, κάποιων μόνο ετών ή μικρών χρονικών περιόδων - που συνήθως ορίζονται από το χρόνο στον οποίο αναφέρονται μεμονωμένες πηγές που εντοπίστηκαν και παρουσιάζονται από το συγγραφέα - , ενώ παράλληλα απουσιάζουν εργασίες που να αναφέρονται στο οργανωτικό και διοικητικό πλαίσιο της λειτουργίας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, όπως και εργασίες που να παρουσιάζουν συστηματικά και ολοκληρωμένα τη λειτουργία μεμονωμένων εκπαιδευτηρίων πόλεων ή πολισμάτων της Μακεδονίας. (. . .) Αυτό το κενό, ως ένα μικρό βαθμό, επιχειρεί να συμπληρώσει η παρούσα εργασία, η οποία έχει ως θέμα της το Κεντρικό Παρθεναγωγείο Θεσσαλονίκης (1854-1914), το πρώτο εκπαιδευτικό ίδρυμα θηλέων στην πόλη και, ως προς το Ανώτερο τμήμα του, το πρώτο - και μοναδικό πεντατάξιο - σχολείο θηλέων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Μακεδονία. (. . .)


[Απόσπασμα από το κείμενο της εισαγωγής της έκδοσης]

Νίκος Π. Τερζής (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Ν. Τερζής είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), διδάκτωρ της Σχολής Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Χαϊδελβέργης, υφηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ., καθηγητής Παιδαγωγικής του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ. Με ενδιαφέροντα γύρω από ζητήματα της Ιστορίας και Κοινωνιολογίας της ελληνικής εκπαίδευσης, καθώς και με όψεις Εκπαιδευτικής Πολιτικής και Συγκριτικής Παιδαγωγικής, ασχολείται τα τελευταία χρόνια με την ελληνική εκπαίδευση στην ευρύτερη Βαλκανική κατά την οθωμανική περίοδο, δραστηριότητα που συνδέεται και με την παρουσία του στην Βαλκανική Εταιρεία Παιδαγωγικής και Εκπαίδευσης (1997-2007).

Σιδηρούλα Ζιώγου - Καραστεργίου (Υπεύθυνος Σειράς)

Η Σιδηρούλα Ζιώγου - Καραστεργίου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Κατερίνα Ι. Δαλακούρα (Συγγραφέας)

Η Κατερίνα Ι. Δαλακούρα είναι λέκτορας στην ιστορία της εκπαίδευσης (2007), στο Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Αποφοίτησε από το Τμήμα Ψυχολογίας, Παιδαγωγικής και Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο ίδιο πανεπιστήμιο, και σε πανεπιστήμια του εξωτερικού (European Diploma in Education and Training, μετά από παρακολούθηση μαθημάτων συγκριτικής, πολυπολιτισμικής εκπαίδευσης και σχετικών σεμιναρίων στο πλαίσιο των μεταπτυχιακών προγραμμάτων "Erasmus" στα: University of Glasgow, University of Palma de Mallorka -Ισπανία, και University of Reinnes -Γαλλία). Υπέβαλε τη διδακτορική της διατριβή στην Ιστορία της Νεοελληνικής Εκπαίδευσης, στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του ΑΠΘ. Μεταξύ 2002-2006 δίδαξε το μάθημα "Παιδαγωγική της ισότητας των φύλων" στο Διατμηματικό Διεπιστημονικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ (συνεργαζόμενα τμήματα Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας). Μεταξύ 2004-2006, επίσης, δίδαξε στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών "Φύλο και νέα εκπαιδευτικά και εργασιακά περιβάλλοντα στην Κοινωνία της Πληροφορίας", του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Ρόδος). Από το 2004 έως το 2006 εργάστηκε ως ειδική επιστήμονας (βάσει του Π.Δ. 407/1980) στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του ΑΠΘ και στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Το 2007 διορίστηκε λέκτορας στο Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την ιστορία της νεοελληνικής εκπαίδευσης (αρχειακή έρευνα, κοινωνικοπολιτική και πολιτισμική προσέγγιση), την ιστορία της γυναικείας εκπαίδευσης, την ιστορική προσέγγιση των παιδαγωγικών ιδεών, το φύλο στην εκπαίδευση, την επιστημολογία και τη μεθοδολογία της ιστοριογραφίας. Έχει γράψει πολυάριθμα επιστημονικά άρθρα, καθώς και τα βιβλία: "Το Κεντρικό Παρθεναγωγείο Θεσσαλονίκης (1854-1914): Μια πρώτη προσέγγιση της εκπαίδευσης των κοριτσιών στη Θεσσαλονίκη κατά τον τελευταίο αιώνα της οθωμανικής κυριαρχίας", Θεσσαλονίκη: Αφοι Κυριακίδη, 2000, και "Η εκπαίδευση των γυναικών στις ελληνικές κοινότητες της οθωμανικής αυτοκρατορίας (19ος αι-1922): Κοινωνικοποίηση στα πρότυπα της πατριαρχίας και εθνικισμού", Αθήνα: Gutenberg, 2008. Επίσης, έχει μεταφράσει, μαζί με τη Χριστίνα Αθανασιάδου, το βιβλίο της Madeleine Arnot "Διαδικασίες αναπαραγωγής του φύλου: Εκπαιδευτική θεωρία και φεμινιστικές πολιτικές". Αθήνα: Μεταίχμιο, 2006.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Θεσσαλονίκη
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
245
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.52 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση