Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789605666118
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
- Ποιοι ψυχολογικοί μηχανισμοί χαρακτηρίζουν την Ελλάδα της Κρίσης, ειδικά στο πεδίο της Πολιτικής Ψυχολογίας;
- Ποια είναι η εσωτερική λογική του κυρίαρχου πολιτικο-μιντιακού λόγου;
- Ποιες είναι οι επιπτώσεις αυτού του λόγου στην ψυχική ζωή των ανθρώπων;
- Στη φουρτούνα που δέρνει ψυχές και πράγματα, ένας τέτοιος λόγος τι είναι άραγε: ναυαγοσώστης ή ναυαγιστής;
- Τι σημαίνει "Τρέλαινε, διαίρει και βασίλευε";
- Τι κηρύσσει το κατά Διαβόλου ευαγγέλιο;
- Τι είναι ο θρίαμβος του θανάτου;
- Υπάρχει αντίδοτο για τέτοια αρνητικότητα;
Αντικείμενο αυτής της μελέτης είναι η Πολιτική Ψυχολογία της Κρίσης. Σκοπός της δεν είναι να καταδικάσει ή να χαράξει πολιτικές. Αλλά να αναλύσει κριτικά, μέχρι τα έσχατα βάθη, το ψυχικό αντίκρισμα και τίμημα του κυρίαρχου πολιτικού λόγου. Και να συναγάγει τα πρακτικά συμπεράσματα αυτής της ανάλυσης. Παρέχοντας έτσι σε κάθε πολίτη εργαλεία και χώρο για να κατανοήσει βαθύτερα τη λογική της πολιτικής μας ζωής, συνεκτιμώντας τις ψυχικές διεργασίες που μετέχουν στην κρίση.
Προφανώς, η τελική αποτίμηση, καθώς και η απόφανση αν το εν λόγω ψυχικό τίμημα είναι ή δεν είναι αποδεκτό, αντιπροσωπεύει μια ανοιχτή κοινωνική συζήτηση. Και μία καίρια πολιτική τοποθέτηση, η οποία είναι καλύτερα να πραγματοποιηθεί από ενήμερους πολίτες. Με επίγνωση. Με νηφαλιότητα. Με λογισμό και μ΄ όνειρο. Και με αγάπη γι΄ αυτόν τον τόπο και τους ανθρώπους του.
Ο Νίκος Σιδέρης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1952 και σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εγκαταστάθηκε στο Παρίσι για μεταπτυχιακές σπουδές (ειδικότητα ψυχιατρικής, ιστορία και νευροψυχολογία-νευρογλωσσολογία). Είναι διδάκτωρ του Τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, διδάσκων ψυχαναλυτής της Ψυχαναλυτικής Σχολής του Στρασβούργου (Ε.P.S.) και μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ψυχανάλυσης (FEDEPSY). Εργάζεται στην Αθήνα ως ψυχίατρος, ψυχαναλυτής και οικογενειακός θεραπευτής. Έχει διδάξει, μεταξύ άλλων, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο Κολλέγιο Αθηνών, στο Deree College. Από το 2003 διδάσκει στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ το μάθημα "Αρχιτεκτονική και Ψυχανάλυση" και στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών το μάθημα "Εικαστική δημιουργία και φαντασίωση του καλλιτέχνη: Η περίπτωση του ερωτισμού". Έχει εκδώσει μελέτες, δοκίμια καθώς και ποίηση και πεζογραφία.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα