Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789600113242
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
- Τι προσφέρει η μελέτη της Ιστορίας της Ψυχολογίας στους σύγχρονους ψυχολόγους;
- Με ποιους τρόπους πραγματοποιείται η διερεύνηση της Ιστορίας της Ψυχολογίας;
- Ποια ήταν η ιστορική πορεία που οδήγησε στη μετατροπή της Ψυχολογίας σε ανεξάρτητη επιστήμη;
- Πως διαμορφώθηκε ιστορικά ο εννοιολογικός εξοπλισμός της Ψυχολογίας;
- Ποιες ήταν οι ιστορικές και πολιτισμικές διαδικασίες που επέδρασαν στη διαμόρφωση της Ψυχολογίας σε διαφορετικές χώρες;
Αυτά είναι ορισμένα από τα ερωτήματα τα οποία τίθενται και επιχειρείται η εξέτασή τους στο παρόν βιβλίο.
Σ` αυτό το βιβλίο επιχειρείται η μελέτη της μακρόχρονης και αντιφατικής ιστορικής και γνωσιακής διαδικασίας, που οδήγησε στη διαμόρφωση της Ψυχολογίας ως ανεξάρτητης επιστήμης. Σε αντιδιαστολή με τις ευρέως διαδεδομένες προσεγγίσεις, που αναγάγουν την Ιστορία της επιστήμης σε απλή περιγραφή θεωριών, στην παρούσα εργασία επιχειρείται η επιστημολογική, μεθοδολογική διερεύνηση της διαδικασίας εμφάνισης και διαμόρφωσης της επιστημονικής γνώσης (στη συγκεκριμένη περίπτωση, της ψυχολογικής γνώσης). Χαρακτηριστικό γνώρισμα του παρόντος βιβλίου είναι ότι σ` αυτό επιχειρείται η μελέτη της Ιστορίας της Ψυχολογίας υπό το πρίσμα του ευρύτερου κοινωνικο-ιστορικού πλαισίου και της γνωσιακής συγκυρίας εντός των οποίων διαμορφώνεται η ψυχολογική γνώση.
Η ιστορικοποίηση των ψυχολογικών εννοιών και κατηγοριών δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια νέα προσέγγιση της σύγχρονης Ψυχολογίας και των προοπτικών περαιτέρω ανάπτυξής της.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
Η Στέλλα Βοσνιάδου είναι καθηγήτρια Γνωστικής Ψυχολογίας στο Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος του Διαπανεπιστημιακού-Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Βασική και Εφαρμοσμένη Γνωσιακή Επιστήμη" και διευθύντρια του "Εργαστηρίου Γνωσιακής Επιστήμης και Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας" του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει σπουδάσει Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Brandeis και Ψυχολογία στα Πανεπιστήμια Columbia και Clark των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων και επιστημονικών εργασιών στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.
Ο Μανόλης Δαφέρμος (Δαφερμάκης) γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967 και κατοικεί στο Ηράκλειο Κρήτης.
Πραγματοποίησε τις βασικές και μεταπτυχιακές του σπουδές στη Φιλοσοφική Σχολή του Κρατικού Πανεπιστημίου Λομονόσωφ της Μόσχας. Το 1995 ανακηρύχθηκε διδάκτορας Φιλοσοφίας (Ph.D.) του παραπάνω πανεπιστημίου.
Ο Μανόλης Δαφέρμος διδάσκει στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και είναι επιστημονικός συνεργάτης του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Κρήτης. Έχει, επίσης, εργαστεί ως ωρομίσθιος καθηγητής της ΠΑΤΕΣ Ηρακλείου.
Η ερευνητική του δραστηριότητα πραγματοποιείται στα πλαίσια του θεωρητικού προγράμματος της διεθνούς Λογικο-Ιστορικής σχολής. Εργασίες του έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και ξενόγλωσσα περιοδικά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα