Εξαντλημένο στον εκδοτικό οίκο
ISBN:
9789608104273
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Ένα βιβλίο - CD, δώρο στα παιδιά μικρά και μεγάλα. Ένα δώρο γεμάτο ελπίδα, χάρη και χαρά, που είμαστε σίγουροι πως θα αγαπηθεί και θα τραγουδηθεί από όλους.
Δύο δημιουργοί από τη Θεσσαλονίκη, ο συνθέτης Δημήτρης Μαρκατόπουλος και ο στιχουργός Χρίστος Παπαδόπουλος, ετοίμασαν δεκατρία μουσικά παραμύθια, επιστρατεύοντας τη φαντασία, το χιούμορ και την ευαισθησία τους, μα πάνω απ΄ όλα την ανεξάντλητη, σκανδαλιάρικη και απελευθερωτική παιδικότητά τους.
Ξεκίνησαν λοιπόν οι δυο τους, αλλά στο "σπίτι" της Μικρής Άρκτου, η παρέα μεγάλωσε..
Οι πρώτοι που μπήκαν στο παιχνίδι ήταν οι μουσικοί. Έπαιξαν με απίστευτο κέφι και ζήλο τις μελωδίες κι έτσι έδωσαν στην ενορχήστρωση του Δ. Μαρκατόπουλου, το χρώμα και την ατμόσφαιρα που της έπρεπε- δηλαδή αυτήν μιας αυθεντικής γιορτής.
Έπειτα ήρθαν οι ερμηνευτές: η Σόνια Θεοδωρίδου, η Αφροδίτη Μάνου, ο Κώστας Παρίσης, ο Γιώργος Περρής, η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, ο Μάριος Φραγκούλης, ο Γιώργης Χριστοδούλου. Τραγούδησαν τα τραγούδια, προσφέροντας γενναιόδωρα, πραγματικά τον καλύτερο εαυτό τους. Γι΄ αυτό και μέσα από το παιχνίδι των ερμηνειών τους καταγράφηκαν στιγμές απρόβλεπτες, γοητευτικές και εξόχως παιχνιδιάρικες...
Μια εκπληκτική παρέα λοιπόν όπου η Σόνια Θεοδωρίδου τραγουδά και υποδύεται...την Σακούλα της Λαϊκής, συναντά τον Μάριο Φραγκούλη ως Μάγειρα (παρέα με τον Ηλία Μαμαλάκη), την Αφροδίτη Μάνου να αφηγείται την επανάσταση των ... άδειων ρούχων, την Άλκηστη Πρωτοψάλτη να χαϊδεύει ερμηνευτικά την ιστορία ενός παρεξηγημένου βατράχου, τον Γιώργο Περρή να ταξιδεύει με ένα ροζ μεθυσμένο πειρατικό καράβι και τον Γιώργη Χριστοδούλου πότε ως Άγριο της Αβεϊρόν και πότε ως ναυαγό σε μπανιέρα εξαιτίας... μιας θρυλικής γοργόνας.
Η νεαρή ζωγράφος Σοφία Γρηγοριάδου ανέλαβε να εικονογραφήσει την εύθραυστη και χαρούμενη εικόνα αυτών των παράξενων ιστοριών. Το βιβλίο γέμισε με 81 ακουαρέλες της που ζωντανεύουν την πορεία αυτού του ταξιδιού και τους ήρωες αυτής της παρέας.
Από εκεί και ύστερα ο ζωγράφος Ανδρέας Γεωργιάδης "έστησε" όλη την παρέα στο χαρτί και τις τρέλες τους τις έκανε βιβλίο, ενώ ο Παρασκευάς Καρασούλος κράτησε το νήμα της παραγωγής ώστε τα τραγούδια αυτά να φτάσουν σε μας όπως ακριβώς τους έπρεπε.
Και γιατί Φτερό του Δράκου ο τίτλος παρακαλώ;
Στην αρχαιότητα η Μικρή Άρκτος, ονομαζόταν "το φτερό του Δράκοντα", και ήταν τμήμα του αστερισμού Δράκοντα. Το μυστικό βρίσκεται στο πολύ μακρινό παρελθόν... Ούτε λίγο ούτε πολύ στο τελευταίο τραγούδι - παραμύθι αυτού του κύκλου...
Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη ή Άλκηστις Σεβαστή Αττικιουζέλ, όπως είναι το πραγματικό της όνομα, είναι Eλληνίδα τραγουδίστρια. Γεννήθηκε στις 18 Οκτωβρίου του 1954 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου από Αιγυπτιώτες γονείς.
Το 1960 μετακομίζει, λόγω των πολιτικών γεγονότων που λάμβαναν χώρα στην Αίγυπτο της περιόδου εκείνης, στην Αθήνα. Στην εφηβεία της θα ασχοληθεί με τον αθλητισμό και περισσότερο συγκεκριμένα με το στίβο. Ενώ φαινότανε ότι θα ακολουθήσει μια καριέρα στον αθλητισμό, μετά από προτροπές φίλων κάνει μια ακρόαση με το Δήμο Μούτση, ο οποίος αναγνωρίζει το ταλέντο της στο τραγούδι και σύντομα κυκλοφορεί ο πρώτος της δίσκος "Τετραλογία", περιέχοντας τραγούδια βασισμένα σε ποιήματα των Καβάφη, Σεφέρη, Ρίτσου και Καρυωτάκη μελοποιημένα από το Μούτση, ο οποίος θα δώσει στην τραγουδίστρια και το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Πρωτοψάλτη με το οποίο και θα γίνει πλέον γνωστή. Πρώτη εμφάνιση της Πρωτοψάλτη σε συναυλία γίνεται το 1975 στο Παλαί ντε Σπορ στη Θεσσαλονίκη.
Ακολουθούν σύντομα κι άλλοι δίσκοι και συνεργασίες με καταξιωμένους μουσικούς της τότε εποχής, όπως το Νίκο Ξυλούρη, Διονύση Σαββόπουλο, Θανάση Γκαϊφύλλια, Σταύρο Ξαρχάκο, Γιάννη Σπανό και πολλούς άλλους. Το 1985 συνεργάζεται για πρώτη φορά με το συνθέτη Σταμάτη Κραουνάκη, παιδικό της φίλο και ο δίσκος "Κυκλοφορώ κι οπλοφορώ", σε στίχους Λίνας Νικολακοπούλου, γίνεται σταθμός στην καριέρα της. Θα ακολουθήσουν κι άλλες τέτοιες συνεργασίες με τον Κραουνάκη, ο οποίος συμμετέχει μεταξύ άλλων στο "Δικαίωμα", "Ανθρώπων έργα", "Τρίτο στεφάνι" κ.ά.
Στα επόμενα χρόνια η συνεργασία της με το Νίκο Αντύπα θα δημιουργήσει τους δίσκους "Σαν ηφαίστειο που ξυπνά" και "Υδρόγειες σφαίρες", σε στίχους Λίνας Νικολακοπούλου. Ακολουθεί ο δίσκος "Πες μου θάλασσα" με τη συνεισφορά διαφόρων συνθετών / στιχουργών, μεταξύ των οποίων η Δήμητρα Γαλάνη. Ακολουθεί το "Να σε βλέπω να γελάς" (2004), που σε μερικά τραγούδια η μουσική είναι του Στέφανου Κορκολή. Σειρά έχει ο δίσκος "Στο ωραιότερο σημείο"του οποίου μεγάλη επιτυχία είχε το τραγούδι "Πάμε Χαβάη". Η τελευταία προσωπική της δουλειά, που κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2010, είναι ο δίσκος "Φανερά Μυστικά", ο πρώτος που δόθηκε στην κυκλοφορία μέσω εφημερίδας.
Η σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου γεννήθηκε στην Βέροια. Σπούδασε τραγούδι στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών στην τάξη της κ. Παπαλεξοπούλου απ΄ όπου απεφοίτησε με Αριστα παμψηφεί και Αριστείο εξαιρετικής επίδοσης.
Της απενεμήθη το βραβείο των υποτροφιών "Μαρία Κάλλας" και ως υπότροφος συνέχισε τις σπουδές της στην Ανωτάτη Μουσική Ακαδημία της Κολωνίας και στη συνέχεια στο Λονδίνο με την Vera Rosza.
Έχει εμφανιστεί στα σπουδαιότερα λυρικά θέατρα της Ευρώπης όπως: Frankfurt Oper, Berlin Staatsoper unten den Linden, Deutsche Opera Berlin, Staatsoper Hamburg, National Theater Muenich, Stuttgart, Theatre Royal de la Monnaie-Bruxelles, Theatre Chatelet de Paris, Teatro Communale di Firenze, Theatre Basel, Opera de Lyon, Opera de Montpellier, Festspiele Schwetzingen, Maifestspiele Wiesbaden, Amsterdam, Rotterdam, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, κ.α.
Σαν σολίστ έχει τραγουδήσει στην Κολωνία (Koelner Philharmonie), Βουδαπέστη (Franz Liszt Academy), Ιταλία (Reggio Emilia), Λισσαβώνα (Colosseum), Τόκυο, Φρανκφούρτη (Alte Oper) και έχει συνεργαστεί με μαέστρους όπως: Wolfgang Sawallisch, Zubin Mehta, Antonio Pappano, Rene Jacobs, Christoph von Dohnanyi, Gerd Albrecht, Garry Bertini, Ivan Fischer, Marcello Viotti κ.α.
Το ρεπερτόριό της περιλαμβάνει τους σημαντικότερους ρόλους της όπερας όπως: Fiordiligi (Cosi fan tutte), Elvira (Don Giovanni), Pamina (Zauberfloete), Alcina (Alcina), Violetta (La Traviata), Gilda (Il Rigoletto), Angelica (Suor Angelica), Mimi (La Boheme), Salud (La vida breve), Fiorilla (Il Turco in Italia), Corinna (Il viaggio a Reims), Giulietta (I Capuletti e i Montecchi), Maria Stuarda (Maria Stuarda), Cleopatra (Giulio Cesare) κ.α.
Πρόσφατα κυκλοφόρησαν τρία CD της καλλιτέχνιδος "La Calisto" (Harmonia Mundi), "Η Σόνια Θεοδωρίδου συναντά τον Μάνο Χατζιδάκι" (Σείριος) και το "Recital" (Σείριος).
Η Αφροδίτη Μάνου είναι Ελληνίδα τραγουδίστρια, στιχουργός και συνθέτης. Γεννήθηκε το 1953! Το πραγματικό της όνομα είναι Αγλαϊα Δημητριάδη. Αδελφή της υπήρξε η Μαρία Δημητριάδη.
Ξεκίνησε όταν στα 18 της ηχογράφησε με τον Γιάννη Φέρτη το τραγούδι "Σαν με κοιτάς". Από εκεί και πέρα συνυπάρχει με μεγάλους καλλιτέχνες. Θεοδωράκη, Ξαρχάκο, Μικρούτσικο, Σπανό, Σαββόπουλο, Κηλαηδόνη και άλλους. Το 1984 άρχισε να γράφει τους δικούς της στίχους και μουσική. Ο πρώτος δίσκος με τραγούδια της "Νυχτερινή Εκπομπή" (1984) πούλησε 30.000 αντίτυπα .
Ο Γιώργος Περρής είναι τραγουδιστής, συνθέτης, στιχουργός και πιανίστας και γεννήθηκε στην Αθήνα το 1983 από Έλληνα πατέρα και Γαλλίδα μητέρα, τη συγγραφέα Ζοέλ Λοπινό. Αποφοίτησε από ελληνικό σχολείο και σπούδασε στο φιλολογικό τμήμα της φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η μουσική μπαίνει στη ζωή του σε ηλικία 4 χρονών με μαθήματα πιάνου, θεωρίας και αρμονίας τα οποία συνέχισε μέχρι τα 18 του. Από τα 14 του τραγουδούσε όπου του δινόταν η ευκαιρία: στις σχολικές γιορτές, σε διαγωνισμούς και σε νεανικά μπαρ.
Στα 15 του τραγούδησε τα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι για την θεατρική παράσταση "Το παραμύθι χωρίς όνομα"και την επόμενη χρονιά τραγούδησε τη μουσική του Σταύρου Ξαρχάκου για το "Μεγάλο μας τσίρκο". Μόλις τελείωσε το σχολείο, αποφάσισε να κυνηγήσει το όνειρό του. Ξεκινάει την πορεία του με μία φιλανθρωπική συναυλία για την "Διεθνή Αμνηστία".
Παίρνει μέρος σε οντισιόν του Μίμη Πλέσσα με επιτυχία και ξεκινάει την επαγγελματική του σχέση με το τραγούδι συμμετέχοντας στις συναυλίες του. Πραγματοποιεί περιοδεία μαζί του στα σημαντικότερα αρχαία θέατρα της χώρας. Στη συνέχεια συνεργάζεται με έναν ακόμη σημαντικό συνθέτη, τον Γιάννη Σπανό, και πραγματοποιεί καλοκαιρινή περιοδεία μαζί του.
Ταυτόχρονα γνωρίζεται με τον Στέφανο Κορκολή ο οποίος του εμπιστεύεται το τραγούδι των τίτλων της εκπομπής "Ουδείς αναμάρτητος" της Άννας Παναγιωταρέα στη ΝΕΤ.
Την ίδια περίοδο υπογράφει συμβόλαιο με την δισκογραφική εταιρία Minos EMI και λίγο αργότερα, τον Νοέμβριο του 2005 κυκλοφορεί ο πρώτος του προσωπικός δίσκος με τίτλο "Καινούργια μου μέρα".
Τον Δεκέμβριο του 2005 πραγματοποίησε περιοδεία στην Κύπρο με τον Στέφανο Κορκολη και την Τάνια Νασιμπιάν, παρουσιάζοντας το υλικό του δίσκου του.
Την ίδια περίοδο εμφανίζεται σε jazz συναυλίες του Μίμη Πλέσσα μαζί με το θρυλικό του κουαρτέτο απ΄ όπου και η συμμετοχή του στον δίσκο "Mimis Plessas and the jazz quartet live".
Τον Μάιο του 2006, ο Γιώργος Περρής με το "Καραβάνι", γίνεται ένας από τους 20 διεθνείς καλλιτέχνες (ανάμεσα στους οποίους η Patricia Kaas, η Natacha Atlas κ.α.) που συμμετέχουν στο CD που εκδίδει η Γαλλική Ραδιοφωνία και διανέμει σε 350 ραδιοφωνικούς σταθμούς σε ολόκληρο τον κόσμο.
Το καλοκαίρι του 2006 ακολουθεί τον Μάριο Φραγκούλη στην καλοκαιρινή του περιοδεία.
Τον Νοέμβριο του 2006 εμφανίζεται για πρώτη φορά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στο πλάι του Μίμη Πλέσσα μαζί με τον Κώστα Μακεδόνα και την Μελίνα Κανά.
Το καλοκαίρι του 2007 συμμετέχει και πάλι στην περιοδεία του Μάριου Φραγκούλη σε όλη την Ελλάδα μαζί με την Ελένη Πέτα.
Το φθινόπωρο του 2007 εμφανίστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τον Μάριο Φραγκούλη και τον Στέφανο Κορκολή.
O Μάριος Φραγκούλης γεννήθηκε στη Ροδεσία από Έλληνες γονείς και μεγάλωσε στην Αθήνα όπου σπούδασε βιολί στο Ωδείο Αθηνών για 12 χρόνια. Στα 18 του πήγε στο Λονδίνο για σπουδές στην Δραματική Σχολή Guildhall School Of Music and Drama. To 1998 κέρδισε την υποτροφία Μαρία Καλλας όπου του έδωσε την ευκαιρία να συνεχίσει τις σπουδές του στην όπερα με τον τενόρο Carlo Bergozi.
Μερικούς μήνες αργότερα πήρε το ρόλο του "Marius" στο μιούζικαλ "Les Miserables" ("Οι Άθλιοι").
Το 1990-91 παρακολούθησε μαθήματα φωνητικής με τον τενόρο Αlfredo Kraus. Στις 18 Μαιου 1991 ο Sir Andrew Lloyd Webber τον κάλεσε να υποδυθεί τον ρομαντικό ήρωα Ραούλ στο "Φάντασμα της Όπερας" στο Mejestyʼs Theatre σε σκηνοθεσία του Ηerold Prince.
Άλλες θεατρικές εμπειρίες στο Λονδίνο σαν πρωταγωνιστής ηθοποιός και τραγουδιστής ήταν το "Yusupov", "The King", "Sail Away", "Midsummer Night Dream" και στην Ελλάδα το "Happy End" και "Grease". To 2000 υποδύθηκε τον ρόλο του Τονυ στο μουσικαλ "West Side Story". Έπαιξε επίσης τον πρωταγωνιστικό στην αρχαία τραγωδία του Αριστοφάνη "Οι Όρνιθες". Το 2001 υποδύθηκε τον Διόνυσο του Ευριπίδη στους "Βάκχες".
Σαν κλασσικός τραγουδιστής τραγούδησε με σπουδαίες Ορχήστρες από όλη την Ευρώπη καθώς και με την περίφημη Ορχήστρα Royal Opera House Orchestra με τους Μontserrat Caballe, Alfredo Kraus, Julia Migenes - Johnson και άλλους καταξιωμένους καλλιτέχνες. Το 2001 πήρε μέρος στο Όπερα Γκαλά "Viva Verdi" ένα αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τον θάνατο του Verdi, με την Νέα Όπερα της Μόσχας για δυο παραστάσεις στην Μόσχα και την Κύπρο.
Παρουσιάστηκε στα πιο διάσημα θέατρα του κόσμου συμπεριλαμβανομένου τα Queen Elisabeth Hall, Royal Albert Hall, Frankfurt Opera , to Θέατρο La Scala κ.α
Το 1999 τραγούδησε στη "Λειτουργία του Ορφέα" του Μαρκόπουλου στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού και στο Φεστιβάλ Πάτρας. Πήρε μέρος επίσης σε μεγάλα γεγονότα στην Ελλάδα όπως την Πρωτοχρονιάτικη συναυλία το 2004 και στην τελετή έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων της ίδιας χρονιάς. Μετά την συμμετοχή του στην ταινία De Lovely του Cole Porter ακολούθησε μια μεγάλη Τζαζ συναυλία στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού με την διάσημη σοπράνο Barbara Hendricks.
Ακολούθησαν εξαιρετικές συνεργασίες όπως με την Alison Moyet, Antony Costa, Simply Red, Alanis Morisette κ.α σε μια μεγάλη συναυλία που δόθηκε στο Royal Albert Hall του Λονδίνου για τους πρόσφυγες του Darfur. Συμμετείχε στην συναυλία του μεγάλου τενόρου Placido Domingo που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο ενώ συνεργάστηκε με την Νέα Όπερα της Μόσχας και την Ορχήστρα Ossipov της Ρωσίας σε συναυλίες στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού που έγιναν το 2005 και 2006 αντίστοιχα. Σημαντικές συναυλίες δόθηκαν το 2006 στην Κωνσταντινούπολη προς τιμήν του πατριάρχη Βαρθολομαίου και στο Λίβανο για την επέτειο των 50 χρόνων του Φεστιβάλ στο Βaalbek.
Ο Χρίστος Γ. Παπαδόπουλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Παιδαγωγικά και μετεκπαιδεύτηκε στην Ειδική Αγωγή και στη διδασκαλία της Ελληνικής ως Ξένης Γλώσσας ενώ σύντομα ολοκληρώνει τις μεταπτυχιακές τους σπουδές στη Δημιουργική Γραφή. Εργάζεται ως δάσκαλος. Από το 2007 ζει στο Κάιρο και από το 2010 είναι διευθυντής στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου. Παράλληλα ασχολείται με τη στιχουργική, την ποίηση και τη συγγραφή. Έργα του έχουν δημοσιευθεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά λογοτεχνικά περιοδικά. Έχει διακριθεί σε αξιόλογους διαγωνισμούς: Α’ βραβείο στίχου Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης 1993, Α’ βραβείο στο διαγωνισμό διηγήματος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών το 2005, Α’ βραβείο ποίησης Κούρος Ευρωπού από τη Μακεδονική Εταιρεία Τέχνης και το Υπουργείο Πολιτισμού για ανέκδοτη ποιητική συλλογή το 2007 κ.α Έχει δισκογραφήσει περίπου 100 τραγούδια: Τραγούδια για μικρές εβδομάδες, Τα τραγούδια του χαμένου ποιητή, Το φτερό του δράκου κ.α με αξιόλογους συνεργάτες.