Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789609548120
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Ολοένα και περισσότερα κράτη επιχειρούν να κινητοποιήσουν εξωεδαφικούς `συγγενικούς` πληθυσμούς, είτε πρόκειται για μειονότητες είτε για αποδήμους, προκειμένου να συμβάλλουν στην ενδυνάμωση της θέσης τους στο διεθνές στερέωμα. Η αντίληψη των κρατών ότι μπορούν να επωφεληθούν από τους υλικούς ή συμβολικούς πόρους που οι τελευταίοι ενσαρκώνουν ή συγκεντρώνουν αποτελεί το κίνητρο για την ανάπτυξη `ομογενειακών` πολιτικών.
Ο ανά χείρας τόμος εξετάζει τις στρατηγικές αντιμετώπισης `συγγενικών` εξωεδαφικών πληθυσμών του ελληνικού κράτους και τις διακυμάνσεις τους κατά τους δύο αιώνες ύπαρξής του:
- Ποιους πληθυσμούς επιλέγει να εντάξει στο έθνος και ποιους να αποκλείσει;
- Με βάση ποια ιδεολογία και με ποια κριτήρια το πράττει;
- Ποιους στόχους βάζει και τι πετυχαίνει;
Από τους έλληνες κεφαλαιούχους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά τον 19ο αιώνα μέχρι τους ομογενείς από την πρώην ΕΣΣΔ, και από το ζήτημα της ψήφου των κοινοτήτων του `έξω Ελληνισμού` το 1863 μέχρι τη δημιουργία της ΕΡΑ5 ξετυλίγονται πολιτικές που εν πολλοίς δεν συζητιούνται στο δημόσιο χώρο, είναι όμως εντέλει ιδιαίτερα σημαντικές τόσο ιδεολογικά όσο και ως προς τις συνέπειές τους.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
Η Λένα Διβάνη γεννήθηκε το 1955 στον Βόλο και είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας της Εξωτερικής Πολιτικής στη Νομική Σχολή Αθηνών και, από το 2008, αντιπρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου. Εκτός από τις ιστορικές μελέτες της, έχει δημοσιεύσει μία συλλογή διηγημάτων ("Γιατί δεν μιλάς για μένα;" Νεφέλη, 1995, Βραβείο Μαρία Ράλλη για πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς) και τέσσερα μυθιστορήματα ("Οι γυναίκες της ζωής της", Καστανιώτης, 1997, που έχει μεταφερθεί στην τηλεόραση από την ΕΤ1, "Εργαζόμενο αγόρι", Καστανιώτης, 2000, "Ενικός αριθμός", Καστανιώτης, 2002, "Ψέματα. Η αλήθεια είναι...", Καστανιώτης, 2005). Το πρώτο της μυθιστόρημα έχει μεταφραστεί στα ισπανικά και κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Alfaguara Global και στα ιταλικά από τον εκδοτικό οίκο Crocetti. Διηγήματά της έχουν μεταφραστεί στα γερμανικά και τα πολωνικά. Επίσης, έχει εκδώσει τέσσερα βιβλία για παιδιά και έναν τόμο με τα θεατρικά της έργα που παίχτηκαν στο "Τρένο στο Ρουφ" και στην "Πειραματική Σκηνή Τέχνης", στη Θεσσαλονίκη. Συνεργάζεται με την εφημερίδα "Τα Νέα".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Λίνα Λούβη γεννήθηκε στη Σπάρτη και σπούδασε Ιστορία στη Σορβόννη, όπου έκανε τις μεταπτυχιακές της σπουδές και απέκτησε τον τίτλο του διδάκτορα.
Σήμερα είναι επίκουρη καθηγήτρια της Νεότερης Ιστορίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Δέσποινα Παπαδοπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε Νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Έλαβε το διδακτορικό της δίπλωμα (1994) με άριστα στην κοινωνιολογία της μετανάστευσης από την Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales του Παρισιού. Είναι επίκουρος καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου στο γνωστικό αντικείμενο "Κοινωνιολογία του Αποκλεισμού και της Κοινωνικής Μεταβολής". Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στα θέματα κοινωνικού αποκλεισμού και μετανάστευσης, καθώς και στην ένταξη των ευπαθών ομάδων. Έχει δημοσιεύσει μεταξύ άλλων τα βιβλία (με τον Α. Μωυσίδη) "Η Κοινωνική ενσωμάτωση των μεταναστών στην Ελλάδα, Αθήνα 2011", "Εργασία, εκπαίδευση, ταυτότητες", από τις εκδόσεις Κριτική, "Κοινωνιολογία του αποκλεισμού στην εποχή της παγκοσμιοποίησης", εκδόσεις Τόπος, Αθήνα 2012 και (με τον Χ. Μπάγκαβο) "Μετανάστευση και ένταξη των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία", από τις εκδόσεις Gutenberg, Aθήνα 2006.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Ελπίδα Κ. Βόγλη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Το 2003 αναγορεύθηκε διδάκτορας Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.). ΄Εχει διδάξει ελληνική και ευρωπαϊκή ιστορία στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε. του Α.Π.Θ. και στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (Δ.Π.Θ.). Σήμερα απασχολείται ως μέλος Συμβουλευτικού Επιστημονικού Προσωπικού του Ανοικτού Πανεπιστημίου και ως επιστημονική συνεργάτιδα του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου (Ε.Λ.Ι.Α). Στα δημοσιεύματα της περιλαμβάνονται άρθρα σε ιστορικά περιοδικά, συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων, καθώς και το βιβλίο "Έργα και ημέραι ελληνικών οικογενειών, 1750-1940", Αθήνα, Ε.Λ.Ι.Α., 2005.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
O Γιώργος Mαυρομμάτης γεννήθηκε στην Kομοτηνή το 1965. Σπούδασε μουσική, μάρκετινγκ και παιδαγωγικά. Για περισσότερο από 10 χρόνια εργάστηκε ως ερευνητής και σήμερα εργάζεται ως εκπαιδευτικός. Kύριο αντικείμενο της μελέτης του αποτελεί η εκπαίδευση μειονοτήτων και λιγότερο ευνοημένων ομάδων, με έμφαση στο χώρο της Θράκης, και παράλληλη δραστηριότητά του η έρευνα στον τομέα της εθνομουσικολογίας. Mελέτες και άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε διεθνή και ελληνικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους στα ελληνικά, αγγλικά και τουρκικά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Χρήστος Παπαστυλιανός είναι διδάκτωρ νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου και ειδικός επιστήμονας στον "Συνήγορο του Πολίτη". Πρόσφατες δημοσιεύσεις του αφορούν ζητήματα σχετικά με το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα και τη θεωρία περί δικαιωμάτων του Habermas.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Άγγελος Νταλαχάνης είναι ιστορικός. Αποφοίτησε από το τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ανώτατη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών (EHESS) στο Παρίσι. Έλαβε το διδακτορικό του από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας το 2011. Έχει εργαστεί ως συνεργαζόμενος ερευνητής στο Γαλλικό Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας (CNRS) και ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Αιξ-Μασσαλία και στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Stanley J. Seeger ʼ52 του Πανεπιστημίου Πρίνστον.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Ιωάννης Παπαδόπουλος είναι Καθηγητής Δημόσιας Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Λωζάνης, στην Ελβετία.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα