Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789603482833
Κατηγορίες:
Φιλοσοφία | Κοινωνιολογία | Θρησκεία , Πεζογραφία , Ανθρωπολογία , Κοινωνικά Προβλήματα
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Η αναπαράσταση, η παραγωγή δηλαδή νοήματος μέσω της γλώσσας, του Λόγου και της εικόνας, κατέχει κεντρική θέση στις πολιτισμικές σπουδές. Στο εισαγωγικό αυτό κείμενο ο Stuart Hall παρουσιάζει κατανοητά και συγκροτημένα τον τρόπο που οι εικόνες, η γλώσσα και ο Λόγος λειτουργούν ως συστήματα αναπαράστασης. Ο Hall αναλύει την αναπαράσταση ως σημασιοδοτική πρακτική σε διαφορετικά κοινωνικά και θεσμικά συγκείμενα, θέτοντας ερωτήματα που αφορούν τη σχέση της αναπαράστασης με το νόημα, τη γνώση και την εξουσία. Συνδυάζοντας εικονογραφημένα παραδείγματα με δραστηριότητες και επιλεγμένα αναγνώσματα, από τον Roland Barthes ως τον Ernesto Laclau και τη Chantal Mouffe, το βιβλίο αποτελεί μοναδικό βοήθημα για διδάσκοντες και φοιτητές των πολιτισμικών σπουδών και άλλων σχετικών γνωστικών πεδίων.
Πώς σχετίζεται η αναπαράσταση με τον πολιτισμό και τα νοήματα; Μία χρήση του όρου με βάση την κοινή λογική έχει ως εξής: "Αναπαράσταση είναι η χρήση της γλώσσας για να πούμε, σε κάποιον άλλον ή να αναπαραστήσουμε κάτι από τον κόσμο με νόημα". [...] Πώς συνδέει η αναπαράσταση τον πολιτισμό με τη γλώσσα και τα νοήματα; Για να εξερευνήσουμε αυτήν τη σύνδεση θα εξετάσουμε κάποιες θεωρίες για το πώς η γλώσσα χρησιμοποιείται για να αναπαραστήσει τον κόσμο. Θα εστιάσουμε σε τρεις διακριτές θεωρίες: τη θεωρία της αντανάκλασης, τη θεωρία της πρόθεσης και την κονστρουξιονιστική θεωρία. Μήπως η γλώσσα απλά αντανακλά ένα νόημα που ήδη υπάρχει στον κόσμο των αντικειμένων, των ανθρώπων και των γεγονότων (θεωρία αντανάκλασης); Μήπως εκφράζει μονάχα αυτό που θέλει να πει ο ομιλητής, συγγραφέας ή ζωγράφος, μονάχα το νόημα που αυτός ή αυτή επιθυμεί να μεταδώσει (θεωρία της πρόθεσης); Ή μήπως το νόημα κατασκευάζεται εντός και μέσω της γλώσσας (κονστρουξιονιστική θεωρία); [Stuart Hall, από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου]
O Stuart Hall (Κίνγκστον, Τζαμάικα, 1932- Λονδίνο, 2014), κοινωνιολόγος και πολιτικός ακτιβιστής, υπήρξε από τους ιδρυτές της βρετανικής πολιτισμικής θεωρίας (μαζί με τους Richard Hoggart και Raymond Williams), γνωστής ως Bermingham School of Cultural Studies. Tη δεκαετία του 1950 ίδρυσε το περιοδικό "New Left Review" και μετά από πρόσκληση του Hoggart εργάστηκε στο πανεπιστήμιο του Mπέρμινγχαμ, στο Kέντρο Σύγχρονων Πολιτισμικών Σπουδών, του οποίου αργότερα διετέλεσε διευθυντής. Kατά τη διάρκεια της εργασίας του στο Kέντρο διεύρυνε τους σκοπούς των πολιτισμικών σπουδών εντάσσοντας σ’ αυτές φυλετικά ζητήματα και τη μελέτη του (κοινωνικού) φύλου. Eπίσης βοήθησε στη συμπερίληψη της μελέτης του έργου σημαντικών Γάλλων θεωρητικών, όπως ο Michel Foucault, κ.ά. Γνωστότερα βιβλία του είναι τα "The Popular Arts" (1964), "Deviancy, Politics and the Media" (1971), "Situating Marx: Evaluations and Departures" (με τον P. Walton, 1972), "Encoding and Decoding in the Television Discourse" (1973), "Resistance Through Rituals, Youth Subcultures in Post-War Britain" (1976 ), "The Hard Road to Renewal: Thatcherism and the Crisis of the Left" (1988), "Representation: Cultural Representations and Signifying Practices" (1997), καθώς και οι συλλογές κειμένων που εκδόθηκαν μετά το θάνατό του, "Cultural Studies 1983: A Theoretical History" (2016) και "Selected Political Writings: The Great Moving Right Show and Οther Εssays" (2017).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Πηνελόπη Πετσίνη σπούδασε φωτογραφία στην Αθήνα και στη Βρετανία (University of London, Goldsmiths College και University of Derby) με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. Είναι διδάκτωρ των τεχνών και των ανθρωπιστικών επιστημών με ειδίκευση στη φωτογραφία. Εργασίες της έχουν παρουσιαστεί σε συνέδρια και έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά. Έχει επίσης επιμεληθεί σειρά εκθέσεων και εκδόσεων σχετικές με τη φωτογραφία και τις εικαστικές τέχνες. Φωτογραφικό της έργο έχει εκτεθεί και δημοσιευτεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι ερευνητική υπεύθυνη στο μεταδιδακτορικό πρόγραμμα "Η λογοκρισία στον κινηματογράφο και στις εικαστικές τέχνες" στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου.