Εξαντλημένο στον εκδοτικό οίκο
ISBN:
9789608675292
Κατηγορίες:
Ημερολόγια | Σημειωματάρια , Νεότερη & Σύγχρονη Ελληνική Ιστορία , Δοκίμια
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
"Το επιχειρηματικό πνεύμα στις διαφημίσεις και τη λογοτεχνία της Θεσσαλονίκης (1900-1940)" αποτελεί στην ουσία ένα φωτογραφικό λεύκωμα-αφιέρωμα στη διαφήμιση και την επιχειρηματικότητα της μεσοπολεμικής Θεσσαλονίκης. Στο πρώτο κεφάλαιο μέσα από τις διαφημίσεις που έχουν αντληθεί από τα φύλλα των Εφημερίδων "Το Φως", "Μακεδονικά Νέα" κ.λ.π. προβάλλεται η αισθητική του μηνύματος και η διαφημιστική τεχνική με την οποία οι έμποροι προσπαθούν να γνωστοποιήσουν την ύπαρξη του εμπορεύματος και του καταστήματός τους και να προσεγγίσουν τον καταναλωτή της εποχής. Στο δεύτερο κεφάλαιο η σύνδεση της διαφήμισης και της επιχειρηματικότητας με την καθημερινή ζωή της μεσοπολεμικής Θεσσαλονίκης είναι πιο άμεση μέσα από τις μνήμες και τις λογοτεχνικές αναφορές στα κείμενα των: Γ. Βαφόπουλου, Αιμ. Δημητριάδη, Λ. Ζησιάδη, Γ. Ιωάννου, Μ. Καραγάτση, Μ. Κέντρου-Αγαθοπούλου, Ν. Κοκκαλίδου-Ναχμία, Λ. Μεγάλου-Σεφεριάδη, Ν. Μπακόλα, Μ. Μπουρλά, Α. Ναρ, Γ. Πανάγου, Ν. Γ. Πεντζίκη, Θ. Περπερή, Κ. Χ. Ροδοκανάκη, Θ. Σαρίσχουλη, Γ. Σκαμπαρδώνη, Γ. Σταμπουλή, Κ. Ταχτσή, Κ. Τομανά, Ι. Χανταλί, Μ. Χαραλάμπους, Ε. Χουζούρη, Ντ. Χριστιανόπουλου.
Ο Γιώργος Ολ. Αναστασιάδης γεννήθηκε το 1944 και ζει στη Θεσσαλονίκη. Είναι ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Διδάσκει Πολιτική και Συνταγματική Ιστορία της Ελλάδας. Στο ερευνητικό και συγγραφικό του έργο, στα άρθρα του σε περιοδικά και εφημερίδες και στις ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές του ξεχωριστή θέση κατέχουν τα θέματα και οι πηγές της νεότερης ιστορίας και της "μικροϊστορίας" της πόλης και η διαρκής ανίχνευση και αξιοποίηση του ιστορικού υλικού που περιέχουν οι παλιές εφημερίδες και η λογοτεχνία της Θεσσαλονίκης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Διδάκτωρ οικονομικών επιστημών Α.Π.Θ. Συγγραφέας, αρθρογράφος και επιμελητής εκθέσεων και τηλεοπτικών εκπομπών. Ασχολείται συστηματικά με την κοινωνική και γεωγραφική ιστορία της Θεσσαλονίκης και την φωτογραφική ιστορία του Αγίου Όρους. Για την ιστορική αρθρογραφία του στον Τύπο, έχει τιμηθεί με βραβείο Ιπεκτσί. Εργάστηκε ιδιαίτερα πάνω στην παρουσιάση της φωτογραφίας ως ιστορικού τεκμηρίου, επιμελούμενος εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στο κυρίως επιστημονικό έργο του περιλαμβάνονται εξήντα ανακοινώσεις, με θέμα την οικονομική και κοινωνική κατάσταση στη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία, από τα τέλη του 18ου αιώνα μέχρι και το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.