Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789602505809
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Ο Άλφρεντ Κέιζιν άρχισε να δουλεύει το πρώτο βιβλίο του, On Native Grounds, το 1938. Παιδί φτωχών και συνεσταλμένων Εβραίων μεταναστών στο Μπρούκλυν, φοίτησε στο Σίτυ Κόλλετζ. Ενώ ανέμπνευστοι καθηγητές διεκπεραίωναν μεγάλα ακροατήρια, κι ενώ σταλινικοί και τροτσκιστές μετέτρεπαν την καφετέρια σε πεδίο μάχης, ο Κέιζιν παθιάστηκε, παρ` όλα αυτά, με τη λογοτεχνία και άρχισε να γράφει βιβλιοκρισίες. Δεν είχε ούτε πολλά χρήματα ούτε μεγάλη στήριξη, κατόρθωσε εντούτοις να συνθέσει ένα εξαιρετικό, περιεκτικό βιβλίο για να αφηγηθεί την ιστορία των μεγάλων πνευματικών και λογοτεχνικών ρευμάτων στην Αμερική από τα τέλη του 19ου αιώνα ως τις μέρες του, εντάσσοντάς τα σε ένα ολοζώντανο ιστορικό περιβάλλον. Το έργο του δεν θα μπορούσε να το γράψει αν δεν υπήρχε ένα ίδρυμα: η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης, στη γωνία της 5ης Λεωφόρου και της 42ης Οδού, όπου πέρασε σχεδόν πέντε χρόνια. Όπως θυμόταν αργότερα ο Κέιζιν:
«Ό,τι είχα ακούσει, και ό,τι ήθελα να δω, το είχε αυτό το ευλογημένο μέρος: πρώτες εκδόσεις αμερικανικών μυθιστορημάτων από εκείνες τις καθοριστικές δεκαετίες ύστερα από το τέλος του Εμφυλίου Πολέμου, που με οδήγησαν στο θέμα του «μοντέρνου»· παλιούς καταλόγους εκδοτών του Σικάγου που είχαν κλείσει από χρόνια, οι οποίοι στα νιάτα τους, τη δεκαετία του 1890, προσπαθούσαν να στηρίξουν κάποιες απόπειρες ρεαλισμού κιτρινισμένες, ετοιμόρροπες αλλά πλήρεις σειρές του παλιού Masses (1911-1918), που σε σχέση με το σταλινικό New Masses ήταν ό,τι ο Άγιος Φραγκίσκος σε σχέση με την Ιερά Εξέταση.
Το υλικό της βιβλιοθήκης του δίδαξε πόση ελπίδα, πόση ορμή, πόση πνευματική φρεσκάδα έφεραν εκείνοι οι πρωτοπόροι, ρεαλιστές από τις Μεσοδυτικές Πολιτείες, οι οποίοι έλεγαν πως δεν υπάρχει, αμερικανική λογοτεχνία, παρά μόνο αυτή που οι ίδιοι ανυπομονούσαν να δημιουργήσουν». Χωρίς να φύγει από το Μανχάτταν, ο Κέιζιν βρέθηκε μέσα από τα διαβάσματά του σε «μοναχικές κωμοπόλεις, χωριά σε καταπράσινα λιβάδια, απομονωμένα κολέγια, σκονισμένα δικηγορικά γραφεία, εθνικά περιοδικά και επαρχιακές `ακαδημίες`, όπου κανείς δεν υποψιαζόταν ότι αυτοί οι τόσο συνεσταλμένοι νεαροί ρεπόρτερ, δικηγορικοί υπάλληλοι, βιβλιοθηκάριοι, δάσκαλοι θα γίνονταν μια Ουίλλα Κάδερ, ένας Ρόμπερτ Φροστ, ένας Σίνκλαιρ Λούις, ένας Ουάλλας Στήβενς, μια Μάριαν Μουρ». [...]
Ο Διονύσης Καψάλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1952. Σπούδασε κλασική και αγγλική φιλολογία στις Η.Π.Α. (1970-1974) και νεοελληνική φιλολογία στο Λονδίνο (1981-1984), όπου επίσης δίδαξε για δύο χρόνια. Από το 1978 έχει δημοσιεύσει ποιητικά βιβλία, δοκίμια, ποιητικές μεταφράσεις, άρθρα, μελέτες και βιβλιοκρισίες σε διάφορα περιοδικά και εφημερίδες. Από το 1986 ως το 1997 εργάστηκε ως υπεύθυνος εκδόσεων στο Βιβλιοπωλείον της Εστίας. Από το Σεπτέμβριο του 1998 εργάζεται στο Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, όπου, από το Νοέμβριο του 1999, κατέχει τη θέση του διευθυντή.
Ο Anthony Grafton είναι τακτικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Princeton, όπου κατέχει την έδρα Dodge στην ιστορία. Το ερευνητικό του ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην ιστορία των ιδεών κατά την Αναγέννηση, με έμφαση στα θέματα της πρόσληψης της αρχαίας γραμματείας και της κριτικής των πηγών. Είναι συγγραφέας πολυάριθμων ιστορικών έργων, όπως: Οι παραδόσεις της λόγιας γνώσης στην εποχή της επιστήμης, 1450-1800 (1991), Joseph Scaliger. Μια σπουδή γύρω από την ιστορία της κλασικής λογιότητας (1983, 1993). Τα θεμέλια της πρώιμης νεότερης Ευρώπης, 1460-1559 (1993). Πλαστογράφοι και κριτικοί. Δημιουργικότητα και απάτη στη δυτική λογιότητα (1990), Το σύμπαν του Cardano. Οι τρεις κόσμοι ενός μάγου της Αναγέννησης και Η αναγέννηση της Ρώμης. Η βιβλιοθήκη του Βατικανού και η κουλτούρα της Αναγέννησης. Το έργο του Νέοι Κόσμοι, αρχαία κείμενα. Η δύναμη της παράδοσης και η ανατροπή των ανακαλύψεων τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερου βιβλίου 1993 των Los Angeles Times.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα