Το ελληνικό τοπίο
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Το ελληνικό τοπίο

Μελέτες ιστορικής γεωγραφίας και πρόσληψης του τόπου

Συλλογικό έργο

Φανή - Μαρία Τσιγκάκου

Νίκος Κ. Μουτσόπουλος

20.28€ -18% 16.63€

(. . .) Τα κείμενα που περιλαμβάνονται στο ανά χείρας βιβλίο πραγματεύονται πτυχές του ελληνικού τοπίου στη μεγάλη ιστορική διάρκεια, τόσο υπό το πρίσμα της περιφερειακής αρχαιολογικής και ιστορικής προσέγγισης, όσο και υπό το πρίσμα μιας φαινομενολογικής ανάγνωσης εικαστικών, φιλολογικών ή άλλων δεδομένων. (. . .) Οι συγγραφείς των κειμένων υπηρετούν διαφορετικά αντικείμενα: την αρχαιολογία, τη φιλοσοφία, τη γεωγραφία, την πολεοδομία, την αρχιτεκτονική, την ιστορία, την ιστορία της τέχνης. Ο καθένας προσεγγίζει από τη δική του σκοπιά την πολύεδρη έννοια του τοπίου, όπως επίσης και την ανά τους αιώνες ρευστή έννοια του `ελληνικού`. Κοινός παρονομαστής όλων των άρθρων, που γράφηκαν ειδικά για τούτη την έκδοση, είναι η συμβολή στην αναζήτηση της ιστορικότητας του τοπίου.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Φανή - Μαρία Τσιγκάκου

Φανή - Μαρία Τσιγκάκου (Συγγραφέας)

Η Φανή-Μαρία Τσιγκάκου είναι ιστορικός της Τέχνης. Ειδικός τομέας έρευνάς της είναι τα έργα ελληνικής θεματογραφίας των ξένων ζωγράφων-περιηγητών του 16ου έως και του 19ου αιώνα. Οι εργασίες της πάνω στο θέμα αυτό έχουν διακριθεί διεθνώς. Έχει δημοσιεύσει ένα πλήθος σχετικών μελετών, έχει οργανώσει πάνω από πενήντα εκθέσεις στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες και έχει δώσει μια σειρά διαλέξεις σε μουσεία και ιδρύματα στην Ευρώπη και στις Η.Π.Α. Το βιβλίο της "The Rediscovery of Greece", Thames & Hudson, 1981 (στα ελληνικά: "Ανακαλύπτοντας την Ελλάδα"), θεωρήθηκε η πρώτη εμπεριστατωμένη μελέτη γύρω από το θέμα των ζωγράφων-περιηγητών στην Ελλάδα και μεταφράστηκε σε πέντε γλώσσες. Εργάζεται στο Μουσείο Μπενάκη ως Επιμελήτρια του Τμήματος Ζωγραφικής, Χαρακτικών και Σχεδίων.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νίκος Κ. Μουτσόπουλος

Νίκος Κ. Μουτσόπουλος (Συγγραφέας)

Ομότιμος καθηγητής του Αρχιτεκτονικού Τμήματος της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ., o Νικόλαος Μουτσόπουλος του Κωνσταντίνου, γεννήθηκε το 1927 στην Αθήνα. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και μετεκπαιδεύτηκε στη Γαλλία. Διδακτορικό δίπλωμα έλαβε από την Αρχιτεκτονική Σχολή του Ε.Μ.Π. Διπλωματούχος της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., όπου και δίδαξε κατ΄ ανάθεση το μάθημα της Χριστιανικής Αρχαιολογίας και Τέχνης. Το 1958 εκλέγεται τακτικός καθηγητής στην Έδρα της Αρχιτεκτονικής Μορφολογίας στο Αρχιτεκτονικό Τμήμα της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. Είχε ασχοληθεί με τη βυζαντινή και μεταβυζαντινή εκκλησιαστική αρχιτεκτονική και τη μελέτη της βυζαντινής και της παραδοσιακής κατοικίας και τέχνης. Έγραψε σχετικές μελέτες και είχε διοργανώσει και μετάσχει σε πολλά διεθνή και τοπικά επιστημονικά συνέδρια. Είχε διενεργήσει ανασκαφές σε διάφορα σημεία της Ελλάδας. Ασχολήθηκε με τη μελέτη και την καταγραφή των οχυρών οικισμών και κάστρων του βορειοελλαδικού χώρου και με θέματα συγκριτικής μορφολογίας. Είχε εκπονήσει την αρχιτεκτονική μελέτη του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών στην Ιερά Μονή Βλατάδων στη Θεσσαλονίκη και του καθολικού και του Συνοδικού του Ιερού Ησυχαστηρίου του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στη Σουρωτή. Διετέλεσε πρόεδρος σε διεθνή και εθνικά επιστημονικά συμβούλια. Είχε εργασθεί ως υπεύθυνος στην αναστήλωση του Παναγίου Τάφου. Ήταν αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, της Academia Pontaniana της Νεαπόλεως και της Ακαδημίας Επιστημών της Βουλγαρίας, καθώς και επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Σόφιας. Έφυγε από τη ζωή στις 14 Μαρτίου 2019, σε ηλίκα 92 ετών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νίκος Μπελαβίλας

Νίκος Μπελαβίλας (Συγγραφέας)

Ο Νίκος Μπελαβίλας γεννήθηκε στον Πειραιά το 1959. Έκανε σπουδές αρχιτεκτονικής και διδακτορική διατριβή στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου όπου διδάσκει από το 2003, σήμερα στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή. Έχει διδάξει επίσης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
Διηύθυνε το Γραφείο Λαυρίου του ΕΜΠ για τη δημιουργία του Τεχνολογικού-Πολιτιστικού Πάρκου και το Βιομηχανικό Μουσείο Ερµούπολης. Ως μέλος του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος ΕΜΠ, συμμετείχε στον σχεδιασμό του Μητροπολιτικού Πάρκου στο Γουδί, του θαλασσίου μετώπου της Ελευσίνας, του Τεχνικού Πανεπιστημίου στη Λεµεσό, των επεκτάσεων του Τραµ στην Αθήνα και Πειραιά, κ.α. Ήταν επικεφαλής της μελέτης του κτιρίου της νέας Ταινιοθήκης της Ελλάδος στην Ιερά Οδό, όπως και των ερευνών του ΕΜΠ για τα Ιστορικά Μεταλλεία στο Αιγαίο, το Μητρώο Ελληνικής Βιομηχανικής Κληρονομιάς, του ιστορικού κέντρου της Πρέβεζας, του Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού. Είναι μέλος της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση της Βιομηχανικής Κληρονομιάς - TICCIH, του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων - ICOMOS και από το 2007 επιστημονικός αξιολογητής του World Heritage List της UNESCO.
Έχει γράψει τα βιβλία "Λιμάνια και Οικισμοί στο Αιγαίο της Πειρατείας" και "Τόποι Ανθρώπων - σχόλια για το χώρο και την πολιτική". Συμμετείχε με άρθρα του στους συλλογικούς τόμους "Αιγαίο: διάσπαρτη πόλη" στη 10η Biennale Αρχιτεκτονικής Βενετίας 2006, "Αthens-Absolute Realism" στην 8η Biennale Αρχιτεκτονικής Βενετίας 2002, " Ελλάδα της θάλασσας", "Ιστορικός βιομηχανικός εξοπλισμός στην Ελλάδα", "Το ελληνικό τοπίο", "Το Αιγαίο Πέλαγος. Χαρτογραφία και ιστορία, 15ος - 17ος αιώνας", "Ορυχεία στο Αιγαίο 19ος-20ος αιώνας", "Σύγχρονα ελληνικά τοπία" κ.α.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Παναγιώτης Ν. Δουκέλλης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κωνσταντίνος Κυριακός

Κωνσταντίνος Κυριακός (Συγγραφέας)

O Κωνσταντίνος Κυριακός γεννήθηκε στη Χίο. Αναπληρωτής Καθηγητής της Ιστορίας του Θεάτρου και του Ελληνικού Κινηματογράφου (Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Πατρών). Στα περισσότερα από εκατό μελετήματα και άρθρα του γύρω από το θέατρο και τον κινηματογράφο, έχει ασχοληθεί, μεταξύ άλλων, με την ιστοριογραφία της ελληνικής σκηνής με έμφαση σε ζητήματα πρόσληψης (θέατρο 19ου αιώνα, ρωσικό θέατρο και Αντόν Τσέχοφ), τη θεωρία της υποκριτικής τέχνης ("starstudies"), τις διεπιστημονικές προσεγγίσεις του θεάτρου με τη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο, τις αρχαιόθεμες ταινίες της ελληνικής κινηματογραφίας και θέματα κοινωνικού φύλου και ταυτότητας στο θέατρο (σκηνή και δραματουργία) και στον κινηματογράφο (queer studies και θεωρίες της αρρενωπότητας). Δίδαξε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Πατρών. Εργάσθηκε ως δραματολόγος, συντάκτης, μεταφραστής και υπεύθυνος έκδοσης μελετών στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Βόλου και στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Αρθρογραφεί στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιάννης Σκαρπέλος

Γιάννης Σκαρπέλος (Συγγραφέας)

Ο Γιάννης Σκαρπέλος είναι κοινωνιολόγος, αναπληρωτής καθηγητής Οπτικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Σπούδασε κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή με υποτροφία του ΙΚΥ στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του ίδιου πανεπιστημίου. Διδάσκει στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου από το 1996. Το γνωστικό του αντικείμενο είναι "Εικόνα, Επικοινωνία και Πολιτισμός". Έχει διατελέσει Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Πολιτιστικής Διαχείρισης" και Αντιπρόεδρος του Τμήματος ΜΜΕ, ενώ μεταξύ 2014-2016 ήταν Πρόεδρος του Τμήματος ΜΜΕ. Έχει διδάξει επίσης στο διατμηματικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Ψυχολογία και ΜΜΕ", ενώ από το 2004 διδάσκει στο μεταπτυχιακό "Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων" του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Έχει γράψει τα βιβλία: "Terra Virtualis: Η κατασκευή του κυβερνοχώρου" (Νεφέλη, 1999), "Ιστορική μνήμη και ελληνικότητα στα κόμικς" (Κριτική, 2000), "Εικόνα και Κοινωνία: Από την τεκμηριωτική φωτογραφία στην οπτική κοινωνιολογία" (Τόπος, 2012), "Τα αβέβαια σημεία" (Τόπος, 2019). Είναι μέλος της International Visual Sociology Association, και έχει διατελέσει μέλος του Διοικητικού της Συμβουλίου στο διάστημα 2002-2005 και 2012-2015.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βασιλική Τουρπτσόγλου - Στεφανίδου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ιωσήφ Στεφάνου

Ιωσήφ Στεφάνου (Συγγραφέας)

Ο Ιωσήφ Στεφάνου του Νικολάου και της Βασιλείας, είναι αρχιτέκτονας πολεοδόμος, καθηγητής του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και διευθυντής του Εργαστηρίου Πολεοδομικής Σύνθεσης του Τμήματος Αρχιτεκτόνων. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στην Ecole Nationale Superieure des Beaux, Πολεοδομία στο Institut D΄Urbanisme de l΄Universite de Paris και στο Universite des Vincennes (D.E.A. και doctorat 3ου κύκλου). Κοινωνική Ψυχολογία στο Universite Louis Pasteur de Strasbourg (D.E.A. και doctorat 3ου κύκλου). Ψυχολογία του χώρου στο Universite Strasbourg 1 (doctorat d΄etat). Είναι Αντιπρόεδρος της Επιτροπής "Comite d΄experts sur les aspects sociaux du logement eu egard au vieillissement de la population" του Συμβουλίου της Ευρώπης. Περισσότερες από 100 επιστημονικές εργασίες του έχουν εκδοθεί ή δημοσιευτεί σε ελληνικά και ξένα περιοδικά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ιουλία Στεφάνου (Συγγραφέας)

Η Ιουλία Στεφάνου είναι αρχιτέκτων, διπλωματούχος της Σχολής Καλών Τεχνών του Παρισιού (D.P.L.G), και πολεοδόμος, διπλωματούχος του Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου του Παρισιού (D.I.U.P.). Έχει ασχοληθεί με αρχιτεκτονικές και πολεοδομικές μελέτες και εργάστηκε στο Γραφείο Μελέτης Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου. Είναι ερευνήτρια στο Εργαστήριο Πολεοδομικής Σύνθεσης του Ε.Μ.Π.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Jack L. Davis (Συγγραφέας)

O Jack L. Davis είναι καθηγητής της Ελληνικής Αρχαιολογίας στην έδρα Carl W. Blegen του Πανεπιστημίου του Cincinnati. Έχει διευθύνει περιφερειακές αρχαιολογικές έρευνες στην Τζια (1983-84), τη Νεμέα (1983-89) και την Πυλία (1991-95), καθώς και στις περιοχές του Δυρραχίου και της Mallakastra της Αλβανίας (1998-2005). Το πιο πρόσφατο έργο του είναι, από κοινού με τους Fariba Zarinebaf και John Bennet, το "An historical and economic geography of Ottoman Greece: The southwestern Morea in the 18th century" (Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών Αθηνών, 2005). Αυτήν την περίοδο επιβλέπει τη μελέτη των αδημοσίευτων ευρημάτων από τις ανασκαφές του Carl W. Blegen στο Ανάκτορο του Νέστορα και ανασκάπτει αρχαίο ελληνικό ιερό που ανακαλύφθηκε πρόσφατα κοντά στην αποικία της Απολλωνίας, στην κεντρική Αλβανία.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αθανασία Γλυκοφρύδη - Λεοντσίνη (Συγγραφέας)

Καθηγήτρια Νεότερης Ευρωπαϊκής και Νεοελληνικής Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Παναγιώτης Ν. Δουκέλλης (Επιμέλεια)


Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
405
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.687 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση