Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789605691943
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Η πασίγνωστη και επαναστατική, για την εποχή της, πρόταση του πατέρα του σιωνισμού Τίοντορ Χερτσλ για τη δημιουργία ενός εβραϊκού κράτους, που θα λύτρωνε τους επί αιώνες καταπιεσμένους Εβραίους της Ευρώπης από τις οδυνηρές επιπτώσεις του αντισημιτισμού. Ο Χερτζλ ήταν απολύτως πεπεισμένος ότι οι προσπάθειες αφομοίωσης των Εβραίων στις ευρωπαϊκές κοινωνίες ήταν μάταιες. Θεωρούσε ότι οι επικρατούσες βαθύτατες προκαταλήψεις καταδίκαζαν τον Εβραίο διαχρονικά στην θέση του εξοβελιστέου παρείσακτου, και προέβλεπε ότι το μέλλον θα επέσυρε περισσότερα δεινά για τους ομοθρήσκους του – πρόβλεψη που επιβεβαιώθηκε δραματικά με το Ολοκαύτωμα. Το έργο δημοσιεύτηκε το 1896 και προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις, επηρεάζοντας τα μέγιστα την πολιτική σκέψη της εποχής και οδήγησε στην δημιουργία του κράτους του Ισραήλ.
Η Κατερίνα Σχινά γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956. Εργάστηκε σε εφημερίδες (Αυγή, Καθημερινή, Ελευθεροτυπία) και περιοδικά (Το Τέταρτο, The Athens Review of Books, The Books’ Journal, Ο Αναγνώστης), στο ραδιόφωνο (Α΄, Β΄ και Γ΄ πρόγραμμα της ελληνικής ραδιοφωνίας, Κανάλι 15) και στην τηλεόραση (Βιβλιόραμα, Βιβλία στο κουτί). Δίδαξε μουσική (σύστημα Orff και πιάνο), πολιτιστική δημοσιογραφία (Πάντειο Πανεπιστήμιο) και μετάφραση (Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης Λογοτεχνίας και Εθνικό Κέντρο Βιβλίου). Ως κειμενογράφος και μεταφράστρια, συνεργάστηκε με τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, την Εθνική Λυρική Σκηνή και το Φεστιβάλ Αθηνών. Έχει μεταφράσει, μεταξύ άλλων, βιβλία των Τόνι Μόρισον, Φίλιπ Ροθ, Έντγκαρ Άλλαν Πόε, Ίαν Μακ Γιούαν, Ρολάν Μπαρτ, Τζ. Μ. Κουτσί, Βίτολντ Γκομπρόβιτς, Μάλκολμ Μπράντμπερυ, Χίλντα Ντούλιτλ, Τζωρτζ Στάινερ. Το 2003 κυκλοφόρησε το βιβλίο της Ημερολόγιο 2004. Οι όπερες του κόσμου από τις εκδόσεις Λιβάνη. Ακολούθησαν τα: Καλή κι ανάποδη. ο πολιτισμός του πλεκτού (Κίχλη, 2014) και Μυστικά του συρταριού (Εκδόσεις Πατάκη, 2017). Συνεχίζει να διαβάζει, να μεταφράζει, να γράφει και να πλέκει.
Ο Theodor Herzl γεννήθηκε στην Πέστη το 18960 από ευκατάστατη οικογένεια αφομοιωμένων Εβραίων και μετοίκησε το 1878 στη Βιέννη, όπου και σπούδασε νομικά. Στα φοιτητικά του χρόνια, θεωρώντας τους Γερμανούς ως τον πλέον καλλιεργημένο λαό της Κεντρικής Ευρώπης, έγινε μέλος της γερμανικής εθνικιστικής αδελφότητας Άλμπια, αλλά αργότερα διαπιστώνοντας τον αντισημιτισμό των μελών της παραιτήθηκε. Εργάστηκε ένα μόνο χρόνο ως δικηγόρος και στη συνέχεια τον κέρδισε η δημοσιογραφία. Έγινε ανταποκριτής της εφημερίδας Neue Freie Presse στο Παρίσι, συγκλονίστηκε από την υπόθεση Ντρέιφους και αφοσιώθηκε στην υπόθεση της δημιουργίας ενός κράτους όπου θα μπορούσαν να βρουν πατρίδα οι Εβραίοι της Ευρώπης. Το 1895 έγραψε το σύντομο δοκίμιο "Der Judenstaat", μια επαγγελία πατρίδας για τους ομόθρησκούς του και θεωρήθηκε ο πατέρας του σύγχρονου Σιωνισμού. Το 1897, με σημαντική προσωπική δαπάνη ίδρυσε την Die Welt της Βιέννης και προγραμμάτισε το πρώτο σιωνιστικό συνέδριο στη Βασιλεία της Ελβετίας. Ως πρόεδρος της Παγκόσμιας Σιωνιστικής Οργάνωσης την οποία ίδρυσε το 1897 ξεκίνησε μια σειρά από διπλωματικές πρωτοβουλίες για την οικοδόμηση και τη στήριξη του εβραϊκού κράτους. Πέθανε το 1904.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα