Μήπως είστε γονείς ενός παιδιού που:
- Δυσκολεύεστε να κατανοήσετε τη συμπεριφορά του;
- Βρίσκεστε συχνά σε διαμάχη μαζί του;
- Η ανατροφή του σας κάνει να νιώθετε ανεπαρκείς ή ένοχοι;
- Η συμπεριφορά του επηρεάζει τον γάμο ή την οικογενειακή σας ζωή;
Μήπως είστε εκπαιδευτικοί που έχετε στην τάξη σας ένα παιδί το οποίο:
- Αναστατώνει συνεχώς το μάθημα;
- Εκνευρίζει τους συμμαθητές του ή γίνεται ο κλόουν της τάξης;
- Είναι αγενές και απαξιωτικό;
- Δεν ανέχεται την ήττα/αποτυχία ή θέλει να είναι πάντα ο αρχηγός;
Χιλιοειπωμένες διαπιστώσεις, προβληματισμοί και παράπονα απογοητευμένων και κουρασμένων γονιών και εκπαιδευτικών, που βλέπουν τις προσπάθειές τους να αποτυγχάνουν και τις καλές τους προθέσεις να καταποντίζονται.
Το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας είναι πρωτότυπο και διαφορετικό. Σε αυτό εκπαιδευτικοί με γνώσεις και εμπειρία εξηγούν με απλά λόγια ποιο είναι το "δύσκολο" παιδί, πώς συμπεριφέρεται, τι κρύβεται πίσω από τις ανεπιθύμητες συμπεριφορές του αλλά και τι μπορεί να γίνει για τη βελτίωση της συμπεριφοράς του και γενικότερα της ζωής του στο σχολείο και στο σπίτι.
Εμπλουτισμένο με κατανοητές θεωρητικές αρχές, εξατομικευμένες παρεμβάσεις, δοκιμασμένες τεχνικές, αναλυτικούς στόχους και δεκάδες διαφορετικές δραστηριότητες, το βιβλίο θα σας δείξει πώς μπορείτε να βοηθήσετε ένα "δύσκολο" παιδί, έτσι ώστε να το δείτε σταδιακά να μεταμορφώνεται σε έναν ενδιαφέροντα, πνευματώδη, ευγενικό και συμπονετικό νεαρό ενήλικα!
Το βιβλίο επιτρέπει στους εκπαιδευτικούς να κατανοήσουν σε βάθος τους "δύσκολους" μαθητές τους. Οι ζωντανές αναφορές, οι εμπεριστατωμένες μέθοδοι και τεχνικές, τα παιχνίδια και οι πρακτικές δραστηριότητες θα τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν με χιούμορ και ψυχραιμία τα προβλήματα στο σχολείο, να στηρίξουν τους μαθητές τους και να ενισχύουν την αυτονομία τους, ενώ παράλληλα διασφαλίζουν τη γαλήνη και την αποδοτική μάθηση στο σχολικό περιβάλλον.
Το βιβλίο μιλά όμως και στην καρδιά των γονιών. Τα περιστατικά και οι περιγραφές θα τους θυμίσουν το δικό τους παιδί και θα τους δώσουν ιδέες για το πώς να διαχειριστούν σύνθετες καταστάσεις και να δημιουργήσουν ένα ήρεμο και ευτυχισμένο οικογενειακό περιβάλλον.
Μαρία Ζαφειροπούλου (Επιμέλεια)
Η Μαρία Ζαφειροπούλου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Αποφοίτησε από το Τμήμα Ψυχολογίας και Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ως υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στη Βρετανία (M. Phil. στο Πανεπιστήμιο Leeds και Ph.D. στο Πανεπιστήμιο Dundee) και ειδικεύτηκε στην Κλινική Ψυχολογία/Γνωσιακή-Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία. Η ερευνητική της δραστηριότητα εστιάζεται στην ανίχνευση, ψυχολογική αξιολόγηση, αντιμετώπιση και πρόληψη συναισθηματικών δυσκολιών όπως και προβλημάτων μάθησης και συμπεριφοράς κατά την παιδική ηλικία. Βασικότερο στόχο του ερευνητικού αυτού προβληματισμού αποτελεί η δημιουργία, εφαρμογή και αξιολόγηση γνωσιακών-συμπεριφοριστικών παρεμβατικών προγραμμάτων στα παιδιά θεραπευτικού αλλά και προληπτικού χαρακτήρα. Η επιστημονική/συγγραφική της δραστηριότητα περιλαμβάνει επιστημονικά βιβλία, κεφάλαια καθώς και άρθρα σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Είναι μέλος του Συλλόγου Βρετανών Ψυχολόγων (BPS) και της Βρετανικής Εταιρείας Συμπεριφοριστικών και Γνωσιακών Ψυχοθεραπειών (BABCP), του Ινστιτούτου Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς (ΙΕΘΣ), της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας (ΕΛΨΕ), της Ψυχολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος (ΨΕΒΕ) καθώς και της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας της Συμπεριφοράς (ΕΕΕΣ) εδώ και πολλά χρόνια.