Το δράμα του Ιππόλυτου
zoom in
16.03€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

    9789608252806

  • Κατηγορίες:

    Δοκίμια , Θέατρο

  • Έτος κυκλοφορίας

    2009

  • Εκδότης

    Μαΐστρος

Η φιλολογία θεωρείται ενίοτε μια στεγνή και σχολαστική ίσως επιστήμη, που εξετάζοντας τον τύπο κάποτε χάνει από τα μάτια της την ουσία. Τη διαδεδομένη αυτή παρεξήγηση ανατρέπει έργω η μελέτη του καταξιωμένου και πολυγραφότατου φιλολόγου Κωνσταντίνου Γανωτή στο δράμα του Ιππόλυτου. Μ` αυτό το δοκίμιο επιχειρείται η διείσδυση πέρα από τις παραδοσιακές φιλολογικές παραμέτρους και τις στατικές ψυχολογικές αναλύσεις στην υπαρξιακή αγωνία και στις φιλοσοφικές θέσεις τόσο του Ευριπίδη όσο και γενικότερα των αρχαίων πατέρων μας, όπως σηματοδοτούνται από την ύφανση του μύθου και την ελεύθερη λυρική έκφραση του ποιητή μέσα στο δράμα. Ο συγγραφέας μας ξεναγεί επ` ευκαιρία σε όλη την αρχαία μυθολογία. Έτσι, στην πραγματικότητα, με αφορμή μια υπέροχη ειδική μελέτη ερευνάται και συζητιέται όλο το εύρος των σχέσεων του αρχαίου και του σύγχρονου πολιτισμού, και εξάγονται πρωτότυπα και πολύτιμα συμπεράσματα.
Ο άνθρωπος ζει με λογική και ηθική εικόνα της ζωής, δηλαδή ότι αξίζει να ζει κανείς, γιατί η ζωή έχει πολλές χαρές, οφείλει όμως να είναι ηθικός, και όταν είναι ηθικός ευτυχεί και έχει την ευλογία του Θεού και τον έπαινο των ανθρώπων. Αυτή είναι η ευθύγραμμη ανθρώπινη πορεία ή μάλλον η ευθύγραμμη ιδέα των ανθρώπων για τη ζωή. Η παρέμβαση των θεών όμως αναστατώνει τη ζωή αυτή κι έτσι γίνονται τα δράματα που φέρνουν αποτελέσματα τέτοια, ώστε να λέμε ότι τα δοκηθέντα ουκ ετελέσθη`...


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Κωνσταντίνος Σ. Γανωτής

Κωνσταντίνος Σ. Γανωτής (Συγγραφέας)

Ο Κωνσταντίνος Σταύρου Γανωτής γεννήθηκε στο Βόλο το 1933, σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διετέλεσε επί διετία βοηθός στην έδρα Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Υπηρέτησε ως φιλόλογος σε γυμνάσια της Κύπρου, της Εύβοιας και ως γυμνασιάρχης στα γυμνάσια Κερατσινίου και Κολωνού. Το έτος 1983 μετά την κατάργηση της διδασκαλίας των αρχαίων ελληνικών στα γυμνάσια ίδρυσε τα λεγόμενα "κρυφά σχολειά" σε ιερούς ναούς του Κολωνού, όπου με τη συνεργασία της συζύγου του και άλλων συναδέλφων διδάχτηκαν τα αρχαία ελληνικά με τρόπο και επιλογές κειμένων, που αποτέλεσαν πρότυπο για την σύνταξη των εγχειριδίων, με τα οποία επανήλθε η διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών στα γυμνάσια. Διετέλεσε συνεργάτης των ραδιοφωνικών σταθμών της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Πειραϊκής Εκκλησίας. Ομιλεί τακτικά σε πνευματικές συγκεντρώσεις των ιερών ναών Αγίου Ανδρέου οδού Λευκωσίας και Αγίου Γεωργίου Κυψέλης καθώς και σε σχολές γονέων σε διάφορους ιερούς ναούς των Αθηνών και στην επαρχία. Ως μέλος της επιτροπής διδασκαλίας της Εκκλησιαστικής γλώσσας συνέταξε αναλύσεις λειτουργικών κειμένων για διδασκαλία της λειτουργικής γλώσσας. Είναι μέλος της συνοδικής επιτροπής πολιτιστικής ταυτότητας. Προσφάτως τιμήθηκε από την Ιεράν Σύνοδον της Εκκλησίας της Ελλάδος με τον χρυσούν σταυρόν του Αποστόλου Παύλου για το έργο του στην ερμηνεία και διδασκαλία της λειτουργικής γλώσσας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
172
Διαστάσεις:
21x15
Βάρος:
0.287 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση