Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789604350292
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Η Chantal Mouffe υποστηρίζει ότι τόσο η πολιτική σκέψη όσο και η πολιτική πράξη παγιδεύονται σε μια πλανημένη αναζήτηση της συναίνεσης και στην προαγωγή μιας ρηχής κοινωνικής ομοφωνίας, η οποία, ισχυρίζεται η συγγραφέας, αντί να συνιστά σημάδι προόδου, θέτει σε κίνδυνο τους δημοκρατικούς θεσμούς. Πράγματι, σε πολλές χώρες αυτή η "συναίνεση στο κέντρο" και η εξασθένιση της διάκρισης αριστερά-δεξιά δίνει την ευκαιρία στον ακροδεξιό λαϊκισμό να αυτοπαρουσιάζεται ως η μόνη πολιτική δύναμη που αντιστέκεται στο "κατεστημένο", και, ως εκ τούτου, να επιχειρεί να καταλάβει το πεδίο της αμιφσβήτησης που εγκαταλείπει η αριστερά. Μέσα από την κριτική του έργου του John Rawls και του Jurgen Habermas από τη μια, και του "τρίτου δρόμου" όπως αναπτύσσεται στις θεωρήσεις του Anthony Giddens και την πολιτική του Tony Blair από την άλλη, η Mouffe αναδεικνύει τον παράδοξο χαρακτήρα της σύγχρονης φιλελεύθερης δημοκρατίας. Αντλώντας από το έργο στοχαστών όπως ο Wittgenstein, o Derrida, και ο Lacan, και ερχόμενη σε κριτικό διάλογο ακόμα και με τις προκλητικές θέσεις του Carl Schmitt, η Mouffe προτάσσει τη ριζοσπαστικοποίηση της δημοκρατίας στο πλαίσιο ενός "αγωνιστικού πλουραλισμού".
Ο Γιάννης Σταυρακάκης είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Στις κυριότερες δημοσιεύσεις του περιλαμβάνεται, εκτός του "Lacan and the Political" (Routledge, 1999), και η μονογραφία "The Lacanian Left" (Edinburgh University Press/SUNY Press, 2007). Έχει ακόμη συνεπιμεληθεί τους συλλογικούς τόμους "Φύση, κοινωνία, πολιτική" (Νήσος, 1997), "Discourse Theory and Political Analysis" (Manchester University Press, 2000) και "Lacan & Science" (Karnac Books, 2002), ενώ είναι εκ των συγγραφέων της μελέτης "Φύση, κοινωνία, επιστήμη στην εποχή των τρελών αγελάδων: διακινδύνευση και αβεβαιότητα" (Νεφέλη, 1999).
Η βελγικής καταγωγής Chantal Mouffe γεννήθηκε το 1943. Σπούδασε φιλοσοφία και πολιτική επιστήμη στο καθολικό Πανεπιστήμιο της Λουβαίν, στο Παρίσι και στο Έσεξ. Είναι καθηγήτρια πολιτικής θεωρίας στο Κέντρο για τη Μελέτη της Δημοκρατίας του Πανεπιστημίου Westminster (Λονδίνο).
Στις κυριότερες δημοσιεύσεις της, εκτός από το "Δημοκρατικό παράδοξο", περιλαμβάνονται τα βιβλία: "Hegemony and socialist strategy: Towards a radical democratic politics" (1985), που έγραψε μαζί με τον Ernesto Laclau, και "The return of the political" (1993). Έχει επίσης επιμεληθεί τους συλλογικούς τόμους: "Gramsci and Marxist theory" (1979), "Dimension of radical democracy: Pluralism, citizenship and community" (1992), "Deconstruction and pragmatism" (1996), "The challenge of Carl Schmitt" (1999).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα