Εξαντλημένο στον εκδοτικό οίκο
ISBN:
9789603936985
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Το συνταγματικό δίκαιο είναι μια μορφή πολιτικής που επιχειρεί να συγκαλυφθεί και να νομιμοποιηθεί ως δίκαιο, δηλαδή ως όριο της πολιτικής. Οι μελέτες του παρόντος τόμου θεμελιώνουν αυτήν τη θέση με αφορμή συγκεκριμένα ζητήματα ελληνικού και συγκριτικού συνταγματικού δικαίου: μέθοδοι και σκοποί ερμηνείας του συνταγματικού δικαίου, πολίτης και πολιτικά δικαιώματα, έθνη, μειονότητες και κοσμοπολιτισμός, θρησκευτική ελευθερία και ισότητα, διαμόρφωση του συνταγματισμού μετά την ελληνική επανάσταση του 1821 και τη ρωσική του 1917. Μεθοδολογική αφετηρία αποτελεί ο διαχωρισμός της νομικής ερμηνείας από τη κριτική μέθοδο ανάλυσης του νομικού συστήματος. Αν η κάθε μέθοδος εφαρμοσθεί με συνέπεια στο πεδίο της, μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα τις πολιτικές προϋποθέσεις και συνέπειες του δικαίου, δηλαδή να δείξουμε με ποιους τρόπους το συνταγματικό δίκαιο λειτουργεί ως δίκαιο της πολιτικής.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
Ο Γιάννης Μηλιός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1952. Είναι αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Ε. Μ. Πολυτεχνείο. Τον Οκτώβριο του 1982 ίδρυσε μαζί με άλλους την τριμηνιαία επιθεώρηση οικονομικής και πολιτικής θεωρίας "Θέσεις", στην οποία μέχρι σήμερα είναι διευθυντής. Είναι συγγραφέας περισσότερων από 200 άρθρων σε ελληνικές και διεθνείς εκδόσεις. Πέραν της ελληνικής, τα κείμενά του έχουν κυκλοφορήσει στην αγγλική, γερμανική, γαλλική, ισπανική, ιταλική και τουρκική γλώσσα.
Ο Δημήτρης Δημούλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα, στο Παρίσι (D.E.A. δημοσίου δικαίου) και στο Saarbrucken (διδακτορική διατριβή). Επιστημονικός συνεργάτης και εντεταλμένος διδασκαλίας στο Νομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Saarland. Δίδαξε ευρωπαϊκό δίκαιο στο Πανεπιστήμιο του Metz. Καθηγητής συνταγματικού και δημόσιου διεθνούς δικαίου στο Πανεπιστήμιο Bandeirante του Sao Paulo. Έχει δημοσιεύσει τις μονογραφίες: Έθνη-τάξεις-πολιτική. Η διαλεκτική του πολέμου, Κριτική, Αθήνα 1995 (σε συνεργ. με τη Χριστίνα Γιαννούλη), Die Begnadigung in vergleichender Perspektive. Rechtsphilosophische, verfassungs und strafrechtliche Probleme, Dunker und Humblot, Berlin 1996.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα