Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789600804126
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
(. . .) Η να χείρας μελέτη εξετάζει, αναλύει και σχολιάζει το Σχέδιο άρθρων της Επιτροπής Διεθνούς Δικαίου για τη διεθνή κρατική Ευθύνη. Στο πρώτο μέρος υπογραμμίζεται η σημασία του θεσμού της κρατικής ευθύνης, αποτυπώνεται η ιστορική εξέλιξη του έργου της Επιτροπής Διεθνούς Δικαίου, και σκιαγραφείται το πεδίο εφαρμογής του Σχεδίου Άρθρων που η επιτροπή αυτή εκπόνησε. Το δεύτερο μέρος διερευνά τα συστατικά στοιχεία της διεθνούς αδικοπραξίας του Κράτους, η οποία επισύρει τη διεθνή ευθύνη. Το τρίτο μέρος εξετάζει τις συνέπειες της διεθνούς κρατικής ευθύνης και το τέταρτο μέρος την ενεργοποίησή της. Ακολουθούν ορισμένες συμπερασματικές σκέψεις, με βάση τις οποίες επιχειρείται η αξιολόγηση του Σχεδίου άρθρων της Επιτροπής Διεθνούς Δικαίου και της ποιότητάς του για τη σύγχρονη διεθνή κοινότητα. (. . .)
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
Η Εμμανουέλα Δούση είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήµιο Αθηνών. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες και νομικά στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Paris Ι (Σορβόννη). Έλαβε το διδακτορικό της στο διεθνές δίκαιο από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διδάσκει στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές από το 1997. Διδάσκει επίσης στο προπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος ΠΕΔΔ μαθήματα υποχρεωτικά και ειδικής επιλογής που αφορούν το διεθνές δίκαιο και τους διεθνείς οργανισμούς, το σύστημα του ΟΗΕ, το διεθνές οικονομικό δίκαιο. Έχει διδάξει ως επισκέπτρια καθηγήτρια στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ντιζόν στη Γαλλία και έχει διατελέσει visiting fellow στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο στη Φλωρεντία. Συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Έχει δημοσιεύσει τρεις μονογραφίες, καθώς και άρθρα σε ελληνόγλωσσα και ξενόγλωσσα απεριοδικά, καθώς και σε ξενόγλωσσους και ελληνόγλωσσους συλλογικούς τόμους.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Διδάκτωρ διεθνούς δικαίου των Νομικών Σχολών των Πανεπιστημίων Στρασβούργου και Αθηνών. Διετέλεσε Προϊστάμενος της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών και με την ιδιότητα αυτή έλαβε μέρος σε μεγάλο αριθμό διμερών διαπραγματεύσεων και κατ΄ επανάληψη εκπροσώπησε την Ελλάδα σε διεθνείς οργανισμούς και διασκέψεις, καθώς και ενώπιον διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων. Καθηγητής δημοσίου διεθνούς δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και από το 2000 Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου αυτού. Είναι συγγραφέας σημαντικού αριθμού μελετών και άρθρων που αφορούν κυρίως τα εθνικά θέματα, το διπλωματικό και προξενικό δίκαιο, τις πηγές του διεθνούς δικαίου, τους διεθνείς οργανισμούς, την επίλυση των διεθνών διαφορών κ.ά. Τέως μέλος της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη των βασανιστηρίων και της απάνθρωπης και ταπεινωτικής μεταχείρισης (1991-1999), καθώς και της Επιτροπής του ίδιου Οργανισμού για τη δημοκρατία μέσω του δικαίου (1999-2002). Σήμερα είναι Επίτιμος Νομικός Σύμβουλος του Υπουργείου Εξωτερικών και Μέλος της Επιτροπής Διεθνούς Δικαίου των Ηνωμένων Εθνών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα