Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται σε 1-3 εργάσιμες
ISBN:
9789601502120
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Το παρόν βιβλίο είναι νομική πραγματεία περί του μείζονος θέματος της εποχής μας που είναι η πραγμάτωση της βιωσίμου αναπτύξεως, όπως αυτή εξηγγέλθη με την Διακήρυξη του Ρίο (1992) και εσχεδιάσθη με την Agenda `21, δηλαδή ως συγχώνευση της οικονομικής αναπτύξεως και της προστασίας του περιβάλλοντος. Πέραν της νομικής πλευράς, η βιώσιμη ανάπτυξη έχει σαφείς φιλοσοφικές, επιστημονικές, οικονομικές και πολιτικές διαστάσεις. Όπως, όμως, όλοι οι κοινωνικοί θεσμοί, που διέπλασαν μέχρι σήμερα οι άνθρωποι, έτσι και ο θεσμός της βιωσίμου αναπτύξεως θα αποκτήσει την ακριβή μορφή του μέσω της νομικής επιστήμης και της εφαρμογής της από τη νομολογία των δικαστηρίων. (...) Ασφαλώς η Βιώσιμη Ανάπτυξη δεν θα γίνει μόνον μέσω του Κράτους και του Δικαίου. Εφ` όσον πρόκειται περί πολιτισμικής αλλαγής, θα απαιτήσει και την συνεργασία κοινωνίας και αγοράς. Αλλά ο ρόλος Κράτους-Δικαίου θα είναι ηγετικός. Αλλιώς, η Βιώσιμη Ανάπτυξη θα αποτύχει και δεν θα είναι λίγοι εκείνοι που θα σπεύδουν ήδη να την κατατάξουν στον κύκλο των ανθρωπίνων ουτοπιών. Το μήνυμα, όμως, του βιβλίου είναι αισιόδοξο: Κράτος και Δίκαιο δεν πρόκειται να παραιτηθούν της μακραίωνης αποστολής τους ως φυλάκων της κοινωνίας. Και η κοινωνία αυτή πρέπει να καταστεί βιώσιμη, αναθεωρώντας τις επισφαλείς της βάσεις.
[Απόσπασμα από το κείμενο της εισαγωγής της έκδοσης]
Ο Μιχαήλ Δεκλερής σπούδασε νομικά και κοινωνικές επιστήμες στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Λονδίνου και Yale των Η.Π.Α. Υπότροφος και διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Yale.
Μέλος του Συμβουλίου της Επικρατείας από το 1958 έως το 1999, και Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος του Ε΄ Τμήματος κατά την δεκαετία 1990-1999, οπότε το Δικαστήριο αυτό διεμόρφωσε την πρωτοποριακή και πλούσια νομολογία του για την Προστασία του Περιβάλλοντος και την Βιώσιμη Ανάπτυξη.
Ασχολήθηκε επί πολλά χρόνια με την επιστήμη των συστημάτων μεγάλης κλίμακος και δίδαξε σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της ημεδαπής και αλλοδαπής.
Ίδρυσε την Ελληνική Ομάδα Συστημάτων και την Ευρωπαϊκή Ένωση Συστημάτων με έδρα το Παρίσι.
Είναι καθηγητής της Δημόσιας Πολιτικής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοικήσεως. Δίδαξε επίσης με περιβαλλοντικά συστήματα στην Πολυτεχνική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, όπου και ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτωρ για την προσφορά του στην Συστηματική και Περιβαλλοντική Επιστήμη.
Τιμήθηκε με βραβεία και διακρίσεις για το εθνικό έργο του στην προστασία του περιβάλλοντος, μεταξύ των οποίων και το Χρυσό Μετάλλιο του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Ίδρυσε (1999) το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος του οποίου είναι Πρόεδρος.
Εξετέλεσε σημαντικές κρατικές αποστολές ως εμπειρογνώμων στο Κυπριακό, στην Διεθνή Διάσκεψη του Ρίο για το Περιβάλλον στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Προστασία Προσωπικών Δεδομένων, Σύμβαση Schengen).
Ασχολήθηκε ειδικά με τη συνταγματική πτυχή του Κυπριακού και συνέπραξε στις ενισχυμένες ενδοκυπριακές συνομιλίες των ετών 1972-1974, σαν ειδικός εμπειρογνώμονας (συνταγματολόγος). Συμμετέσχε, επίσης, στη Διεθνή Διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό (1974).
Έγραψε βιβλία και άρθρα, μεταξύ των οποίων: The Process of Reaction to Crisis Situations, Εξέλιξη και Εξαναγκασμός στο Σύγχρονο Κράτος, Συστηματική Θεωρία, Διοίκηση Συστημάτων, Handbook of Systems Science, Towards Expert Government, Δίκαιο Βιωσίμου Αναπτύξεως κ.ά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα