"Για την Καισαριανή, που ανάθρεψε και γαλούχησε τέσσερις ολάκερες γενιές και πα' για την πέμπτη, θα προσπαθήσω και την πιο μικρή πτυχή της να περιγράψω. Για να τις δώσω διάπλατες να τις κοιτάζουν και παλιοί μα και τωρινοί. Και πιστεύω να συμφωνήσουν όλοι, πως αξίζει κάθε κόπος και κάθε θυσία γι' αυτή τη μεγάλη μας αγάπη.
Πετραδάκι-πετραδάκι μάζωνα για να φτιάξω το "Διάβα της Καισαριανής", μια ολάκερη ζωή. Κάθε μέρος αυτού του βιβλίου έχει και τη δικιά του ξέχωρη ιστορία".
(απόσπασμα από το βιβλίο)
"Το διάβα της Καισαριανής" αποτελεί την πληρέστερη και αντικειμενικότερη καταγραφή της ιστορίας της Καισαριανής από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας. Έργο ζωής του καταξιωμένου Καισαριανιώτη συγγραφέα Γιάννη Κουβά που ασχολήθηκε με τη συλλογή πηγών και φωτογραφικού υλικού για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Στις 344 σελίδες του βιβλίου παρατίθενται τα μυθολογικά και τα ιστορικά στοιχεία που αφορούν τον Υμηττό και τα μοναστήρια του (Μονή Καισαριανής, Αστερίου, Αγίου Ιωάννου Προδρόμου), ενώ αναφέρονται και όλες οι πιθανές ερμηνείες που έχουν κατά καιρούς διατυπωθεί για την ονοματοθεσία της πόλης. Η εγκατάσταση των πρώτων προσφύγων στην Καισαριανή, η ίδρυση του συνοικισμού, το Σκοπευτήριο, οι εκκλησίες, τα σχολεία, οι δρόμοι, οι πλατείες και τα ονόματά τους, παρμένα από τοποθεσίες της Ιωνίας και σημαντικούς Μικρασιάτες, οι σωματειακές οργανώσεις, οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα αθλητικά σωματεία, αναφέρονται λεπτομερώς στο "Διάβα της Καισαριανής". Οι ιστορικές φυσιογνωμίες και οι σημαντικές προσωπικότητες της ζωής της πόλης, οι δημοτικοί άρχοντες, οι επαγγελματίες, οι καλλιτέχνες και οι αθλητές της Καισαριανής έχουν το δικό τους χώρο στο βιβλίο του Γιάννη Κουβά, όπως και πίνακες με χρήσιμες πληροφορίες για τη σύγχρονη καθημερινή ζωή στην πόλη. Η παράθεση ιστορικών γεγονότων συνοδεύεται από σπάνιο και ιδιαίτερα πλούσιο φωτογραφικό υλικό, χάρτες και σχεδιαγράμματα, που στην πλειονότητά τους βλέπουν το φως της δημοσιότητας για πρώτη φορά. "Το Διάβα της Καισαριανής" είναι ένα από τα πιο αξιόπιστα δείγματα καταγραφής της ιστορικής πορείας ενός τόπου με τη μέθοδο της "ζωντανής ιστορίας". Στοιχεία από τη μυθολογία, την αρχαιολογία, τη σύγχρονη ιστορία, τη λαογραφία και την καθημερινή πραγματικότητα της Καισαριανής, συνθέτουν ένα έργο μοναδικό. Οι λαοί που δεν ξεχνούν την ιστορία τους, έχουν μέλλον. Η Καισαριανή έχει μία από τις πλουσιότερες ιστορικές παραδόσεις που ο Γιάννης Κουβάς φρόντισε να διασώσει και να καταγράψει στο "Διάβα της Καισαριανής".
Γιάννης Γ. Κουβάς (Συγγραφέας)
Ο Γιάννη Κουβάς γεννήθηκε στην Καισαριανή το 1925, από γονείς πρόσφυγες από τη Μικρασία. Είναι συνταξιούχος Λυκειάρχης Φυσικής Αγωγής υπηρέτησε σε Γυμνάσια της επαρχίας και της Αθήνας, προπονητής ποδοσφαίρου, στίβου και πετοσφαίρισης, ειδικά στον "Εθνικό Αστέρα Καισαριανής" και στη "Νήαρ-Ηστ". Υπήρξε Διευθυντής του "Δημοσίου Παιδικού Γυμναστηρίου Καισαριανής".
Έχει συνεργαστεί με αρκετές εφημερίδες, ιδίως επαρχιακές ("Επαρχιακά Νέα", "Δρήρος" Λασιθίου Κρήτης, "Φως" κλπ.), τοπικές ("Καισαριανή" "Εντός" της Καισαριανής κλπ.), καθώς και με διάφορα περιοδικά.
Για τρία χρόνια ήταν υπεύθυνος του εκδιδόμενου περιοδικού "Μαθητικός Κόσμος", στην Ελευθερούπολη Καβάλας, καθώς και άλλων χρονιάτικων περιοδικών και εφημερίδων.
Έγραψε περισσότερα από τριακόσια άρθρα αθλητικού και κοινωνικού περιεχομένου (Ιστορία του Αθλητισμού, Ολυμπιακοί Αγώνες, Ο θεσμός των κατασκηνώσεων, Αληθινές ιστορίες της ζωής από την οκτάχρονη εθελοντική υπηρεσία του στο Αναμορφωτήριο Κορυδαλλού κλπ.).
Έχει εκδώσει μέχρι στιγμής είκοσι βιβλία (Λαογραφία, Παιδικά Ποιήματα, Σάτιρα, Ζωγραφική, Αθλητισμός), ενώ αρκετά ακόμη βρίσκονται υπό έκδοση.
Σε γιορτές πολλών σχολείων έχουν παιχτεί και διδαχτεί από τον ίδιο διάφορα έργα του, όπως "Το παραμύθι της γιαγιάς", "Οι καλικάντζαροι", "Η τράτα", "Τα Χριστούγεννα" κλπ.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα