Εξαντλημένο στον εκδοτικό οίκο
ISBN:
9789601606378
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Η εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη, ένας προϋπολογισμός-ακορντεόν, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, αδέσποτες βομβιστικές ενέργειες με πολλά θύματα, η κρίση στη Μέση Ανατολή, το Κυπριακό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, η αποχώρηση του Υβ Σαιν Λοράν από τον κόσμο της μόδας, ήταν μερικά από τα θέματα που μας απασχόλησαν τη χρονιά που πέρασε. Θα τα βρείτε, μαζί με άλλα, στις σελίδες του βιβλίου του 2002, κι ακόμα θα βρείτε ένα χρονολόγιο, στο οποίο καταγράφονται, μέρα με τη μέρα, μήνα με το μήνα, τα γεγονότα της χρονιάς στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Γραμμένο από ομάδα έμπειρων δημοσιογράφων, το «Βιβλίο του 2002» φιλοδοξεί να είναι ένα ζωντανό εργαλείο, που θα σας θυμίζει τι έγινε πού, μέσα στη χρονιά που πέρασε.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
Γεννημένος στην Αθήνα το 1947, δημοσιογράφος κι απόγονος δημοσιογράφων, ο Γιάννης Σπανδωνής εργάστηκε σ΄ επιτελικές θέσεις μεγάλων εφημερίδων και περιοδικών, καθώς και στην τηλεόραση. Το 1985 οργάνωσε με τη συνεργασία κι άλλων δημοσιογράφων το πρώτο ηλεκτρονικό αρχείο δημοσιογραφικών πληροφοριών, για λογαριασμό του Ιδρύματος Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Μπότση. Με το πρώτο του βιβλίο "Κάποτε στο Αιγαίο" αποσπά το βραβείο Μαρίας Περ. Ράλλη για τον καλύτερο νεοεμφανιζόμενο συγγραφέα του 1983. Ακολούθησαν "Ο θρήνος" (1984, Α Βραβείο Παρνασσού), "Οι Γραικοί" (1985, Α Βραβείο Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών - Ροταριανού Ομίλου), το "Προς άγνωστη κατεύθυνση" (1986, προηγούμενος τίτλος του Έτσι τα ΄φερε η μοίρα) και η μυθιστορηματική βιογραφία "Ρήγας Βελεστινλής. Ο επαναστάτης με τα τραγούδια" (Ωκεανίδα, 1995).
Οι λογοτεχνικές μεταφράσεις του Γιάννη Σπανδωνή, εξάλλου, έχουν αποσπάσει ευμενή σχόλια κι επαίνους τόσο από τους κριτικούς όσο κι από πνευματικά ιδρύματα της χώρας μας και του εξωτερικού. Πιστεύοντας ότι "λαός που δεν γνωρίζει το παρελθόν του δεν μπορεί να προγραμματίσει το μέλλον του", ο Σπανδωνής ασχολείται κυρίως με το διαχρονικό ιστορικό μυθιστόρημα.
Ο Στάθης (Στάθης Διονυσίου Σταυρόπουλος) γεννήθηκε το 1955 στον Πύργο της Ηλείας. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες και σκηνοθεσία κινηματογράφου. Εργάστηκε ως γελοιογράφος στις εφημερίδες Ριζοσπάστης, Τα Νέα και Ελευθεροτυπία, όπου θα τον συναντήσετε και σήμερα στην καθημερινή του στήλη "Ναυτίλος", και σε γελοιογραφίες. Συνεργάζεται με τα περιοδικά Μετρό, 4 Τροχοί, Μέτοχος, Νέμεσις, Άλφα κ.ά. Εικονογραφεί βιβλία, φτιάχνει αφίσες, κόμικς, κινούμενα σχέδια και διαφημίσεις. Έχει εκδώσει ως τώρα δεκαεφτά συλλογές με σκίτσα και γελοιογραφίες.