Το βιβλίο των αγγέλων
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Το βιβλίο των αγγέλων

Peter Lamborn Wilson

35.33€ -27% 25.79€

Το ανά χείρας βιβλίο θα αναφερθεί κυρίως στον Άγγελο ως αγγελιαφόρο (αυτή είναι και η αρχαία σημασία της λέξης), αλλά οφείλουμε να ξεκινήσουμε με την αντίληψη ότι ο Άγγελος είναι ίσως κάτι παραπάνω από αυτό: η ίδια η αγγελία (...) Η τρέχουσα τρέλα της Νέας Εποχής για τους αγγέλους μοιάζει να προτιμά την εκδοχή των αγγέλων τύπου ευχετήριας κάρτας, που τους θέλει φιλόστοργους, προστατευτικούς, δημιουργικούς. Η επικίνδυνη όψη της αγγελικότητας έχει σχεδόν λησμονηθεί (...) Η αντίληψη ότι ο καθένας έχει τον «δικό του άγγελο» είναι, φυσικά, ισοδύναμη με την αντίληψη ότι έχει τη δική του προφητικότητα ή ακόμα (όπως θα έλεγαν οι Ινδουιστές που ερμηνεύουν τις Βέδες) τη δική του «θεότητα». Το να κάνει το σώμα του «Αυλή των αγγέλων» όπως συνιστούν οι Σούφι, σημαίνει να στέκεται μπροστά στον θρόνο αυτοπροσώπως, να είναι ο ίδιος ο αγγελιοφόρος που είναι συγχρόνως και η αγγελία (...) Αν τα μέσα (όπως η γραφή και η γλώσσα) έχουν γίνει για μας τρόπος αποχωρισμού, αποστασιοποίησης και αποξένωσης του εαυτού μας από αυτή την άμεση γεύση, το φταίξιμο δεν είναι των αγγέλων - όσο κατεργάρηδες και διπρόσωποι κι αν είναι. (...) Αν η εκ νέου ανακάλυψη του Αγγέλου στην εποχή μας σημαίνει κάτι, πρέπει να τη βιώσουμε ως επίκληση, ως πρόκληση, να διασχίσουμε τη μεθόριο που φαίνεται να μας χωρίζει από τον Άγγελο - και από τον εαυτό μας.


[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]

Αλόη Σιδέρη

Αλόη Σιδέρη (Μεταφραστής)

Η Αλόη Σιδέρη (1929-2004) γεννήθηκε στο Ληξούρι της Κεφαλλονιάς. Σπούδασε Ιστορία - Αρχαιολογία και Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από το 1955 ως το 1985 δίδαξε φιλολογικά μαθήματα σε ιδιωτικά κυρίως σχολεία της μέσης εκπαίδευσης. Μετά τη μεταπολίτευση υπήρξε για χρόνια ένα από τα σημαντικότερα στελέχη των συνδικαλιστικών κινητοποιήσεων της ΟΙΕΛΕ. Σημαντικό επίσης είναι το μεταφραστικό έργο της. Μετέφρασε σημαντικούς συγγραφείς από τα γαλλικά, τα ιταλικά και τα αγγλικά (Τζ. Σουίφτ, Σ. Σαβαρέζε, Ν. Μάνεα, Ο. Σκοτ, Χ. Κ. Άντερσεν, Καζανόβα κ.ά.). Θεωρείται ότι δημιούργησε τομή στις μεταφράσεις των βυζαντινών χρονογράφων (Άννα Κομνηνή, Προκόπιο, Μιχαήλ Ψελλό) στα τέλη της δεκαετίας του ΄80. Κατόρθωσε να αλλάξει τον τρόπο πρόσληψης αυτών των κειμένων φέρνοντάς τα κοντά στο σύγχρονο αναγνωστικό κοινό. Έχει επίσης μεταφράσει Όμηρο, Ηρόδοτο, Ξενοφώντα, Αριστοτέλη, Ιπποκράτη, Λουκιανό, Ηλιόδωρο καθώς και τις "Συλλογές των θαυμάτων του Αγίου Δημητρίου" του Αρχιεπισκόπου Ιωάννου του Ανωνύμου. Η Αλόη Σιδέρη έχει εκδώσει πέντε ποιητικές συλλογές, μια συλλογή διηγημάτων, χρονογραφήματα, φιλολογικές μελέτες και μια δίτομη ιστορική πραγματεία. Ποιήματα και δοκίμιά της έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά και πολιτικά περιοδικά. Είχε επίσης συνεργαστεί επανειλημμένως με το Κρατικό Ραδιόφωνο και την Κρατική Τηλεόραση σε εκπομπές λογοτεχνικού αλλά και κοινωνικού περιεχομένου. Υπήρξε μέλος του διοικητικου συμβουλίου της Εταιρείας Συγγραφέων.

Peter Lamborn Wilson (Συγγραφέας)

Ο Peter Lamborn Wilson, γνωστός επίσης με το φιλολογικό ψευδώνυμο Hakim Bey, γεννήθηκε το 1945 στη Νέα Υόρκη. Αφού σπούδασε στο πανεπιστήμιο Κολούμπια, ταξίδεψε επί χρόνια στη Μέση Ανατολή, την Ινδία και το Νεπάλ. Μελέτησε τις τάντρα στη Δυτική Βεγγάλη, επισκέφθηκε ναούς και δασκάλους σούφι και διεξήγαγε έρευνα για το σουφικό τάγμα των Νιματουλάχι. Την περίοδο 1974-75 έγινε σύμβουλος του World of Islam Festival, διευθυντής αγγλόφωνων εκδόσεων της Ακαδημίας Φιλοσοφίας στην Τεχεράνη και συντάκτης του περιοδικού Sophia Perennis· έφυγε ωστόσο από το Ιράν κατά την Ισλαμική Επανάσταση. Υπήρξε επίσης συνιδρυτής των εκδόσεων Semiotext(e)-Autonomedia στη Νέα Υόρκη. Στη δεκαετία του 1980 προχώρησε από τις νεοπαραδοσιακές αναζητήσεις της σχολής Ρενέ Γκενόν σε μια σύνθεση καταστασιακών ιδεών με ετερόδοξες εκδοχές σουφισμού και νεοπαγανισμού (ένα κράμα που επικρίθηκε από ορισμένους κοινωνικούς αναρχικούς ως έκφραση μυστικισμού, εκλεκτικισμού και "λάιφσταϊλ αναρχισμού"). Ο ίδιος περιέγραψε τη σκέψη του ως "αναρχική οντολογία" ή "αμεσοκρατία" (immediatism), είναι δε ο εισηγητής της "Προσωρινής (ή Πρόσκαιρης) Αυτόνομης Ζώνης" (ΤΑΖ), που βρήκε απρόσμενη απήχηση στην κουλτούρα ρέιβ. Εκτός από ποιήματα και πεζά, έχει γράψει δοκίμια για ποικίλα θέματα, από τον Φουριέ και τον Ντ΄ Ανούντσιο μέχρι τον πνευματικό αναρχισμό στην αποικιοκρατική Αμερική, την τεχνολογία και το λουδισμό, τις παραδόσεις Τονγκ, τις σχέσεις μεταξύ σουφισμού και αρχαίου κελτικού πολιτισμού, την ιερή παιδεραστία στη σουφική παράδοση ή τη χρήση της amanita muscaria στην αρχαία Ιρλανδία. Μεταξύ των έργων του είναι: "Scandal: Essays in Islamic Heresy" (1988)· "TAZ: The Temporary Autonomous Zone, Ontological Anarchy, Poetic Terrorism" (1991, 2003)· "Sacred Drift: Essays on the Margins of Islam" (1993)· "Pirate Utopias: Moorish Corsairs & European Renegadoes" (1995, 2003)· "Escape from the Nineteenth Century: Essays on Marx, Fourier, Proudhon & Nietzsche" (1998).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σταύρος Πετσόπουλος (Επιμέλεια)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Σκληρόδετο
Σελίδες:
188
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.687 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση