Το αγροτικό τοπίο
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Το αγροτικό τοπίο

Το παλίμψηστο αιώνων γεωργικού μόχθου: Επιστημονικό συμπόσιο

Με κάποια σημαντική καθυστέρηση, αλλά με ιδιαίτερη χαρά, παραδίνουμε στο ευρύτερο αναγνωστικό κοινό τα πρακτικά του Επιστημονικού Συμποσίου για το Αγροτικό Τοπίο που πραγματοποιήθηκε στο Κτήμα Μερκούρη στις 19 Απριλίου 2003. Ήταν μια καρποφόρα συνάντηση πάνω σε ένα ζωτικής σημασίας θέμα - αν και όχι επαρκώς ακόμη διερευνημένο - οι πτυχές του οποίου αγγίζουν και επηρεάζουν καίρια τη σύγχρονη φυσιογνωμία και λειτουργία του αγροτικού χώρου. (. . .)


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Νίκος Μπεόπουλος (Επιμέλεια)

Ο Νίκος Μπεόπουλος είναι καθηγητής του τμήματος Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Λεωνίδας Λουλούδης (Επιμέλεια)


Ανδρέας Ι. Τρούμπης (Επιμέλεια)

Ο Ανδρέας Τρούμπης είναι καθηγητής Οικολογίας στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου του Αιγαίου.

Νίκος Μπεόπουλος (Εισηγητής)

Ο Νίκος Μπεόπουλος είναι καθηγητής του τμήματος Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Δέσποινα Βώκου (Εισηγητής)

Η συγγραφέας του βιβλίου είναι καθηγήτρια στο Τμήμα Βιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Παράλληλα με την ακαδημαϊκή δραστηριότητα και τη συναφή εκπαιδευτική και ερευνητική της εμπειρία έχει ασχοληθεί με τη διαχείριση της φύσης σε εφαρμοσμένο επίπεδο, μέσα από ποικίλες δράσεις και ιδιότητες, όπως αυτή της προέδρου προστατευόμενης περιοχής της χώρας.

Λεωνίδας Λουλούδης (Εισηγητής)


Θεανώ Σ. Τερκενλή (Εισηγητής)

Η Θεανώ Σ. Τερκενλή σπούδασε Δασολογία / Φυσικό Περιβάλλον στο ΑΠΘ, Αρχιτεκτονική Τοπίου στο University of Wisconsin-Madison, ΗΠΑ και Γεωγραφία στο University of Minnesota-Twin Cities, ΗΠΑ. Είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στο Σχεδιασμό, Διοίκηση και Πολιτική του Τουρισμού και στο Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, όπου διδάσκει από την ίδρυση του, το 1994.Τα επιστημονικά και ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στην Πολιτισμική Γεωγραφία και στη Γεωγραφία του Τουρισμού, για τα οποία και έχει δημοσιεύσει διάφορα άρθρα και βιβλία.

Ελένη Θ. Κοβάνη (Εισηγητής)

Η Ελένη Κοβάνη είναι Διευθύντρια Ερευνών στο Ινστιτούτο Αστικής και Αγροτικής Κοινωνιολογίας του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών.

Όλγα Μεντζαφού - Πολύζου (Εισηγητής)

Η Όλγα Μεντζαφού - Πολύζου γεννήθηκε στο Βόλο το 1948. Αποφοίτησε από το ιστορικό - αρχαιολογικό τμήμα της φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 1999 αναγορεύθηκε διδάκτωρ της ιστορίας της τέχνης στο τμήμα ιστορίας και αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από το 1976 εργάζεται ως επιμελήτρια στην Εθνική Πινακοθήκη και από το 1989 είναι επιστημονική σύμβουλος της Πινακοθήκης Ευάγγελου Αβέρωφ στο Μέτσοβο. Από τον Ιανουάριο του 2007 είναι διευθύντρια συλλογών και μουσειολογικού προγραμματισμού της Εθνικής Πινακοθήκης. Έχει ασχοληθεί με τη διοργάνωση εκθέσεων τόσο στην Εθνική Πινακοθήκη και στην Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ, όσο και σε άλλα ιδρύματα και πολιτιστικούς φορείς (Μακεδόνικο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης, Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, Βαφοπούλειο Ίδρυμα, Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ. Κατσίγρα, Δημοτική Πινακοθήκη Πάτρας, Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας, Κουμαντάρειος Πινακοθήκη Σπάρτης, Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννίνων κ.ά.). Το 2000 της ανατέθηκε η οργάνωση της επανέκθεσης των συλλογών της Πινακοθήκης και η επιστημονική και εκδοτική επιμέλεια του τόμου που τη συνόδευε, "Εθνική Πινακοθήκη, 100 χρόνια". Το 2001 συμμετείχε στη διοργάνωση της έκθεσης «Μνήμες από την αρχαία Ελλάδα στη σύγχρονη τέχνη», που έγινε στο Ίδρυμα Ωνάση στη Νέα Υόρκη, και το 2003 ανέλαβε την οργάνωση του Παραρτήματος της Εθνικής Πινακοθήκης στο Ναύπλιο. Στο πλαίσιο της ευρύτερης μουσειολογικής της δραστηριότητας έχει ασχοληθεί με την ηλεκτρονική καταγραφή έργων τέχνης, και σήμερα είναι υπεύθυνη της βιβλιοθήκης και των αρχείων της Εθνικής Πινακοθήκης με κύριο στόχο τον εκσυγχρονισμό τους με ηλεκτρονική καταγραφή και ψηφιοποίηση. Έχει συγγράψει τα βιβλία: "Πινακοθήκη Αβέρωφ - Νέα αποκτήματα" (1994), "Περικλής Πανταζής 1949-1884" (σε συνεργασία, 1994), "Περικλής Πανταζής 1949-1884: Ένας Έλληνας ζωγράφος στο Βέλγιο" (1996), "Γεώργιος Ιακωβίδης" (διδακτορική διατριβή, 1999), "Δάβης" (2002) και τον κατάλογο του Παραρτήματος του Ναυπλίου. Είχε τη γενική επιμέλεια και συμμετοχή στη συγγραφή του βιβλίου "Συλλογές Ευάγγελου Αβέρωφ - Ταξιδεύοντας στο χρόνο" (2000) και την επιστημονική και εκδοτική επιμέλεια, μεταξύ άλλων, των βιβλίων: "Γιάννης Μόραλης", "Τάσος", "Σχέδια Γιαννούλη Χαλεπά", "Χρίστος Δαγκλής", "Περικλής Βυζάντιος, Ζωγραφική 1930-1940", "Εξπρεσιονιστές - Συλλογή Μπουχάιμ", "Άλεξ Μυλωνά", "Γιώργος Βακιρτζής: Ζωγραφική - Γιγαντοαφίσες", "Πινακοθήκη Αβέρωφ". Έχει δημοσιεύσει άρθρα επάνω σε θέματα ιστορίας της τέχνης και έχει συμμετάσχει σε πολλές ημερίδες και συνέδρια.

Ανδρέας Ι. Τρούμπης (Εισηγητής)

Ο Ανδρέας Τρούμπης είναι καθηγητής Οικολογίας στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου του Αιγαίου.

Νίκος Μαρτίνος (Εισηγητής)

Ο Νίκος Μαρτίνος κατάγεται από την Δρυοπίδα της Κύθνου και είναι καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1995 δημοσίευσε την πρώτη συλλογή διηγημάτων του με τίτλο "Το Γέμισμα του Φεγγαριού" είναι η δεύτερη συγγραφική του κατάθεση "εκτός των ακαδημαϊκών τειχών" στον χώρο της λογοτεχνίας.

Γεώργιος Π. Στάμου (Εισηγητής)


Βασίλης Κανελλακόπουλος (Εισηγητής)


Χρίστος Κανελλακόπουλος (Εισηγητής)


Α. Χ. Παυλόπουλος (Εισηγητής)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
213
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.475 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση