Έως σήμερα, έχουμε εκδόσει τρεις τόμους με `ποιήματα ιστορίας` της Ελένης Αρβελέρ. Αυτό είναι το τέταρτο. Άλλο ένα βιβλίο με ποιήματα Ιστορίας λοιπόν; Και ναι και όχι. Ας εξηγηθούμε.
Στον τόμο αυτό έχουν συγκεντρωθεί και τοποθετηθεί χρονολογικά όλα τα ήδη δημοσιευμένα, με θέμα το Βυζάντιο, ποιήματα.
Σ` αυτά προστέθηκαν 26 νέα ποιήματα. Και ξαφνικά αλλάζουν όλα: δεν έχουμε πια σκόρπια ποιήματα λιγότερο ή περισσότερο επιτυχημένα. Σε μια χρονολογική σειρά πλέον, τα ποιήματα σαν ψηφιδωτό, ένα-ένα και όλα μαζί, φανερώνουν μια πρωτόγνωρη εικόνα του Βυζαντίου, μια λοξή ματιά, σχολιάζοντας άγνωστες πτυχές της χιλιόχρονης ιστορίας του. Μια παράλληλη θεώρηση.
Μακάρι να βρεθούν δάσκαλοι που, οδηγημένοι από τα σχόλια, να δώσουν στα παιδιά το ζωντανό αυτό μάθημα, παράλληλα με τα επίσημα βιβλία της ιστορίας για να μάθουμε, όπως σημειώνει και η Ελένη Αρβελέρ στον πρόλογό της ότι `συμβαίνει κάποτε να έχει και ο άλλος δίκαιο...`.
Για όσους θα ήθελαν να μάθουν περισσότερα, στο τέλος του τόμου υπάρχουν σημειώσεις κατατοπιστικές και όχι σχολιασμοί.
Η Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ γεννήθηκε το 1926. Σπούδασε στην Αθήνα και στο Παρίσι και ειδικεύτηκε στη μελέτη του κόσμου της χριστιανικής Ανατολής, και ειδικότερα του κράτους και της κοινωνίας του Βυζαντίου. Μια σειρά εργασίες της πάνω στο Βυζάντιο την έκαναν γνωστή. Αναφέρουμε εδώ μονάχα μερικές: "Έρευνες για τη διοίκηση της Βυζαντινής αυτοκρατορίας τον ένατο - δέκατο αιώνα" (1960), "Το Βυζάντιο και η θάλασσα" (1966), "Μελέτες για τη διοικητική και κοινωνική διάρθρωση του Βυζαντίου" (1971), "Βυζάντιο, η χώρα και τα εδάφη" (1976), κ.λπ. Έλαβε μέρος σε διάφορα παγκόσμια συνέδρια ιστορίας και προσκλήθηκε για διαλέξεις στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου ενώ έχει τιμηθεί με πολλές διακρίσεις. Το 1967 έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του τμήματος Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης και το 1976 εκλέχτηκε Πρύτανης στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης (η πρώτη γυναίκα να τιμηθεί με μια τέτοια θέση στα 700 χρόνια παράδοσης του Πανεπιστημίου). Έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων, Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, Πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Παρισίων και του Κέντρου Τέχνης και Πολιτισμού Ζωρζ Πομπιντού-Μπομπούρ. Είναι αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και είναι επίτιμη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου των Δελφών. Θεωρείται μια απ΄ τις πλέον εξέχουσες πανεπιστημιακές και πνευματικές προσωπικότητες του τόπου μας που τιμούν πραγματικά την πατρίδα μας στο εξωτερικό.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα