Δεν υπάρχει δυνατότητα παραγγελίας
ISBN:
9789604331369
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Ένας τόμος που περιλαμβάνει εβδομήντα επτά εργασίες εξήντα ενός ποιητών και κριτικών, Ελλήνων και ξένων, για το έργο του Τάκη Βαρβιτσιώτη. Πριν από είκοσι χρόνια (το 1986) ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας είχε εκδώσει ένα "Τιμητικό αφιέρωμα στον Τάκη Βαρβιτσιώτη" με τη συμμετοχή πολλών επιφανών ομοτέχνων του (του Οδυσσέα Ελύτη, του Νικηφόρου Βρεττάκου, του Γιάννη Ρίτσου, του Παντελή Πρεβελάκη, του Γιώργου Βαφόπουλου, του Γιώργου Θέμελη κ.ά.) ως επακολούθημα της απονομής στον ποιητή την προηγούμενη χρονιά του Α΄ Κρατικού Βραβείου ποίησης. Ακολούθως, το 1998, οι εκδόσεις Μπίμπη εξέδωσαν ένα άλλο τιμητικό τόμο για τον ποιητή. Η σημερινή έκδοση είναι και πάλι προσφορά των Εκδόσεων Μπίμπης στον ποιητή.
Ο επιμελητής του τόμου, έσκυψε πάνω σε μια εκατοσταριά κριτικών Ελλήνων και ξένων για τον τιμώμενο ποιητή, που κατατάσσονται με απόλυτη σχεδόν αλφαβητική σειρά. Δεν περιορίστηκε μόνο στην κατάταξη αυτού του πλούσιου κριτικού υλικού. Συμπλήρωσε τον τιμητικό αυτό τόμο με τις τιμητικές διακρίσεις που έγιναν για τον ποιητή και με ένα περιεκτικό χρονολόγιο της ζωής και του έργου του. Έτσι διαθέτουμε μια πλήρη βιογραφία και εργογραφία του Τάκη Βαρβτσιώτη, μέχρι το 2006, μια και ο ποιητής συνεχίζει το παραγωγικό του έργο. Είναι ένα βιβλίο που βοηθά τον μελετητή, αλλά και τον αναγνώστη να γνωρίσει και να χαρεί την ποίηση του Τάκη Βαρβιτσιώτη.
Ο Δημήτρης Ι. Καραμβάλης γεννήθηκε στο Καμερούν το 1953, κατάγεται όμως από τη Γέρα της Λέσβου. Σπούδασε νομικά και δημοσιογραφία. Σήμερα είναι επίτιμος δικηγόρος.
Έχουν εκδοθεί δέκα ποιητικές συλλογές του καθώς και δέκα βιβλία με δοκίμια για Έλληνες ποιητές. Ασχολείται με το δοκίμιο, την ποίηση και την κριτική της λογοτεχνίας.
Είναι παντρεμένος με την επίτιμη δικηγόρο και ποιήτρια Μαριάννα Βλάχου-Καραμβάλη κι έχουν μια κόρη, την Ιωάννα-Αμαρυλλίδα, πτυχιούχο νομικής.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ανδρέας Καραντώνης (1910-1982). Ο Ανδρέας Kαραντώνης γεννήθηκε στην Άνδρο και σε ηλικία δεκατριών χρόνων εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στην Αθήνα, όπου τέλειωσε το γυμνάσιο και σπούδασε στη Νομική Σχολή χωρίς να αποφοιτήσει. Πρωτοπαρουσιάστηκε στο χώρο της λογοτεχνίας το 1927 με δημοσιεύσεις ποιημάτων του στο παράρτημα της Μεγάλης Ελληνικής Εγκυκλοπαίδειας του Πυρσού. Το 1929 δημοσίευσε τη μελέτη Εισαγωγή στο Παλαμικό έργο. Ακολούθησαν μια μελέτη για το Σεφέρη και μια ακόμη για τον Παλαμά. Τόσο η ποίηση όσο και η δοκιμιογραφία του ως το 1935 κινήθηκε στα παραδοσιακά πλαίσια γραφής. Τομή στο έργο του σημειώθηκε γύρω στο 1935 με τη συγγραφική δραστηριότητά του από τη θέση του διευθυντή του περιοδικού Νέα Γράμματα. Την περίοδο αυτή ο Καραντώνης στράφηκε προς την υπερρεαλιστική θεωρία της τέχνης και μετάφρασε έργα των Απολλιναίρ, Βαλερύ, Μπρετόν, Ελυάρ και άλλων. Μετά τη γερμανική κατοχή ανέπτυξε δημοσιογραφική δραστηριότητα με επίκεντρο την αντίθεσή του στον κομμουνισμό και την αριστερή διανόηση στην Ελλάδα. Στο ίδιο πνεύμα εντάσσονται θεατρόμορφα κείμενά του με τίτλους όπως τα Σπουδή στο Κρεμλίνο και Ο Καραγκιόζης βγαίνει από το καλύβι του. Συνεργάστηκε με το περιοδικό Αγγλοελληνική Επιθεώρηση (1945-1952) και από το 1949 ως το 1974 πραγματοποίησε ραδιοφωνικές εκπομπές κριτικού περιεχομένου στην ΕΙΡ. Υπήρξε μόνιμο μέλος της επιτροπής απονομής των κρατικών λογοτεχνικών βραβείων, μέλος της Ομάδας των 12 και γενικός γραμματέας του ιδρύματος Παλαμά. Τιμήθηκε με το Βραβείο του Δήμου Αθηναίων (1957), το Βραβείο Πουρφίνα της Ομάδας των 12 (1959), το Α΄ Κρατικό Βραβείο Κριτικής (1971) και το Μέγα Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας (1972). Ογκώδης είναι η κριτική παραγωγή του Καραντώνη ενώ ασχολήθηκε επίσης με τη λογοτεχνική μετάφραση. Τα ποιήματά του συγκεντρώθηκαν σε οχτώ τόμους. Για περισσότερα βιογραφικά στοιχεία του Ανδρέα Καραντώνη βλ. Αργυρίου Αλ., «Καραντώνης Ανδρέας», Παγκόσμιο Βιογραφικό Λεξικό 4. Αθήνα, Εκδοτική Αθηνών, 1985 και Χατζηφώτης Ι.Μ., «Καραντώνης Αντρέας», Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας 8. Αθήνα, Χάρη Πάτση, χ.χ.
(Πηγή: Αρχείο Ελλήνων Λογοτεχνών, Ε.ΚΕ.ΒΙ.).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Γιώργος Πολ. Παπαδάκης γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το Λεόντειο Λύκειο της Νέας Σμύρνης και κατόπιν ολοκλήρωσε ανώτατες σπουδές σε πτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στα Μαθηματικά, την Πληροφορική, τη Στατιστική, την Επιχειρησιακή έρευνα και τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό.
Έχει εκδώσει έξι ποιητικές συλλογές, μια συλλογή διηγημάτων, ένα μυθιστόρημα, ένα θεατρικό έργο-παραμύθι, επτά μελέτες-δοκίμια και έναν τόμο με συνομιλίες-συνεντεύξεις με προσωπικότητες του πνεύματος και της τέχνης.
Το 2005 κυκλοφόρησε το έργο του "Οι δρόμοι του φανταστικού", μελέτες και δοκίμια που επιμελήθηκε και συνέθεσε ο ίδιος πάνω στη λογοτεχνία του φανταστικού. Το 2013 εκδόθηκε ένας τόμος με μελέτες του πάνω στον Ευρωπαϊκό πολιτισμό. Δοκίμια και βιβλιοκριτικές του έχουν φιλοξενηθεί σε λογοτεχνικά περιοδικά και εφημερίδες.
Τον Οκτώβριο του 2008 το βιβλίο του "Οι μικροί φυγάδες και το σπίτι στο δάσος" παρουσιάστηκε στο πνευματικό κέντρο του δημαρχείου του Μόντρεαλ στον Καναδά. Τον Μάιο του 2014 η ομότιτλη παιδική του όπερα, παρουσιάστηκε σε θέατρο της Μόσχας.
Στίχοι του έχουν μελοποιηθεί από σημαντικούς Έλληνες συνθέτες. Το 2002 βραβεύτηκε από τον Φιλολογικό Σύλλογο "Παρνασσός" για την πεζογραφία του.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Σαράντος Ι. Καργάκος (1937-2019) γεννήθηκε στο Γύθειο το 1937. Στη διάρκεια του Εμφυλίου εγκαθίσταται στην Αθήνα. Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πρωταγωνίστησε στο αμφισβητικό κίνημα των ετών 1961-1967 και υπήρξε ο εισηγητής του 15% για την παιδεία. Εργάσθηκε επί τριάντα πέντε έτη στα μεγαλύτερα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια των Αθηνών και στους μεγαλύτερους φροντιστηριακούς οργανισμούς, στους οποίους πάντα υπήρξε ιδρυτικό μέλος. Συνεργάσθηκε με τα περιοδικά Οικονομικός Ταχυδρόμος, Κοινωνικές Τομές, Ιχνευτής. Ελλοπία, Άρδην, Ευθύνη και 4 Τροχοί. Επί τετραετία (1997-2001) ήταν αρθρογράφος, επιφυλλιδογράφος και κριτικός των εφημερίδων Ελεύθερος Τύπος και Τύπος της Κυριακής. Έγραψε πάνω από εξήντα βιβλία. Από αυτά ξεχωρίζουν οι γλωσσικές μελέτες "Αλαλία" και "Αλεξία", η ιστορική μελέτη "Από το μακεδονικό ζήτημα στην εμπλοκή των Σκοπίων", οι συλλογές δοκιμίων "Προβληματισμοί: ΄Ένας διάλογος με τους νέους" (6 τόμοι) και "Κινούμενη άμμος", το δίτομο ιστορικό έργο "Ιστορία του ελληνικού κόσμου και του μείζονος χώρου", η επίσης ιστορική μελέτη "Αλβανοί - Αρβανίτες - Έλληνες", η ογκώδης μονογραφία "Αλεξανδρούπολη, μια νέα πόλη με παλιά ιστορία", η πολιτική μελέτη: "Παγκοσμιοποίηση: Προς ένα παγκόσμιο ολοκληρωτικό σύστημα εξουσίας".
Έφυγε από τη ζωή στις 14 Ιανουαρίου 2019, σε ηλικία 82 ετών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Τόλης Νικηφόρου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1938. Οι γονείς του ήταν πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και την Ανατολική Ρω
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Γεννήθηκε το 1950 στους Αναργύρους Φλώρινας. Είναι φιλόλογος και υπηρετεί στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στη Θεσσαλονίκη. Προϊστάμενος Γραφείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης και Διευθυντής Σχολείων. Ασχολείται επιστημονικά με την ιστορία και τη λογοτεχνία.. Δημοσίευσε ποιήματα, διηγήματα, βιβλία και άρθρα για τη λογοτεχνία και για την ιστορία της εκπαίδευσης. Έχει τιμηθεί από το περιοδικό "Εταιρία" Φλώρινας (1997) για την προσφορά του στα γράμματα καθώς και από το Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας (2000). Υπεύθυνος πολιτιστικής εκπομπής τηλεοπτικού καναλιού. Επιμελητής και διορθωτής βιβλίων.
Βιβλία: "Τα χάλκινα και άλλα διηγήματα", Μπίμπης Θεσσαλονίκη 1999, "Ψήγματα χρυσού" ανθολόγια μαθητικής ποίησης (σε συνεργασία με το Γιάννη Τζανή) Α΄ 1998, Β΄ 2000, Γ΄2002, Δ΄2004, Ε΄ 2006 ΣΤ΄ 2008 Μπίμπης. Ιστορία της Εκπαίδευσης: "Η ιστορία του Γυμνασίου Τούμπας", Μπίμπης 2000, "Το Ε΄ Γυμνάσιο Αρρένων Θεσσαλονίκης", Μπίμπης 2002, "Το Γ΄ Γυμνάσιο Αρρένων Θεσσαλονίκης", Μπίμπης 2004. Μελέτες: "Η Λογοτεχνική δημιουργία της Βόρειας Ελλάδας 1875-2007, Απόπειρα βιβλιογραφικής καταγραφής" Μπίμπης 2007 (σε συνεργασία με το Γιάννη Τζανή), "Θεσσαλοί Μακεδονομάχοι", Τρικαλινά 1981, "Το λογοτεχνικό έργο του Γιάννη Τζανή", Τρικαλινά (ανατ.) 2001, "Σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη Θεσσαλονίκη κατά τον 20ο αιώνα" Θεσσαλονίκη 2005.