Έχουμε ανάγκη την ιστορία, γιατί μας χρειάζεται η ανάπαυλα. Μια παύση για να καταλαγιάσει η συνείδησή μας, για να διατηρήσουμε τη δυνατότητα να έχουμε συνείδηση - ως έδρα όχι μόνο της σκέψης, αλλά και ενός πρακτικού λόγου που θα μας δίνει κάθε ελευθερία δράσης. Σε αυτό το έργο αφοσιώνονται με απόλυτη συνέπεια οι ποιητές: να διασώσουν το παρελθόν, να διασώσουν τον χρόνο από τους φρενήρεις ρυθμούς του παρόντος. Για να το πετύχουμε, λοιπόν, πρέπει να εργαστούμε ώστε να ατονήσει, να αδρανήσει, να εξουδετερωθεί ο κίνδυνος που απειλεί τη χρονικότητα και ο οποίος λεηλατεί την εμπειρία και περιφρονεί την παιδικότητα. "Να εκπλήσσουμε την καταστροφή", όπως έλεγε ο Βίκτωρ Ουγκώ ή, καθώς θα έλεγε ο Βάλτερ Μπένγιαμιν, να ρισκάρουμε τη ζωή μας απέναντι σε αυτή την καταστροφή που πλησιάζει αργά και μοιάζει μάλλον με συνέχεια παρά με αιφνίδια ρήξη.
O Γιάννης Μπαλαμπανίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1980. Σπούδασε νομικά και πολιτική επιστήμη στην Ελλάδα και τη Γαλλία. Είναι διδάκτωρ Συγκριτικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου και απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης. Συμμετέχει στη συντακτική επιτροπή του περιοδικού "Σύγχρονα Θέματα" και είναι επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου Πολιτικών Ερευνών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Η έκδοση "Ευρωκομμουνισμός: Από την κομμουνιστική στη ριζοσπαστική ευρωπαϊκή Αριστερά" αποτελεί επεξεργασμένη εκδοχή της διδακτορικής του διατριβής.
Ο Πατρίκ Μπουσρόν γεννήθηκε στο Παρίσι το 1965. Απόφοιτος της Ecole normale superieure, agrege και διδάκτωρ της ιστορίας, καθηγητής της μεσαιωνικής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Paris I (Pantheon-Sorbonne), εξελέγη το 2015 καθηγητής στο College de France. Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με την ιστορία της μεσαιωνικής Ιταλίας, αλλά και με την ιστοριογραφία. Πρόσφατα δημοσιεύθηκε υπό την εποπτεία του ο συλλογικός τόμος "Histoire mondiale de la France", που σημείωσε μεγάλη εκδοτική επιτυχία, και με τον οποίο αμφισβητείται έντονα η εθνοκεντρική γαλλική ιστοριογραφία. Έχει γράψει, μεταξύ άλλων, τα βιβλία: "Le pouvoir de batir: urbanisme et politique edilitaire a Milan (XIVe-XVe siecles)" "Les villes d’Italie (vers 1150-vers 1340)" "Leonard et Machiavel" "Faire profession d’historien" "Conjurer la peur: Sienne, 1338: essai sur la force politique des images" "De l’eloquence architecturale. Milan, Mantoue, Urbino (1450-1520)" "Comment se revolter"
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα