Θεσσαλονίκη
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Θεσσαλονίκη

Η Θεσσαλονίκη μέσα από τον φακό του Αριστότελη Ζάχου: 1912-1917

Μάρω Καρδαμίτση - Αδάμη

Νίκος Κ. Μουτσόπουλος

29.86€ -10% 26.87€

(. . .) Ο φακός του Ζάχου είναι ο φακός του αρχιτέκτονα. Εστιάζει στο σύνολο ή στη λεπτομέρεια του υλικού αυτού. Το επιχειρήσαμε, γιατί πιστεύουμε ότι ο φακός του Αριστοτέλη Ζάχου, έχει μια σημαντική ιδιαιτερότητα. Δεν πρόκειται για θέματα που κάποιος φωτογράφος γνωστός ή μη, επιλέγει τυχαία ή με κριτήρια δημοσιογραφικά, κοινωνικά, πολιτιστικά. Ο φακός του Ζάχου είναι ο φακός του αρχιτέκτονα. Εστιάζει στο σύνολο ή στη λεπτομέρεια στοχεύοντας κάθε φορά να αποτυπώσει την πόλη, το μνημείο, την κρήνη, έτσι που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως στοιχείο έρευνας και μελέτης. Δεν προσπαθεί να εξωραΐσει το θέμα του, να παίξει με τις σκιές. Οι φωτογραφίες του θυμίζουν αρχιτεκτονικό σκίτσο, είναι εργαλεία δουλειάς. Ταυτόχρονα, όμως, έχουν μια δική τους παράξενη γοητεία. Το λεύκωμα με τις φωτογραφίες του Αριστοτέλη Ζάχου, δεν είναι ένα ακόμα λεύκωμα για τη Θεσσαλονίκη. Είναι κάτι διαφορετικό. Ενώ παρουσιάζει μοναδικά τεκμήρια για τη Θεσσαλονίκη που χάθηκε και παρέχει στους αρχιτέκτονες και τους ιστορικούς νέα στοιχεία για την έρευνα, είναι εξίσου γοητευτικό και ενδιαφέρον και για τον μη ειδικό, πιάνοντάς τον απ΄ το χέρι τον περπατά στη Θεσσαλονίκη των αρχών του 20ού αιώνα, σταματώντας μπροστά στα τείχη του κάστρου, στις κρήνες, στις μικρές εκκλησίες, στα οθωμανικά τεμένη (. . .)


[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]

Geoffrey Cox (Μεταφραστής)


Μάρω Καρδαμίτση - Αδάμη (Συγγραφέας)

Η Μάρω Καρδαμίτση - Αδάμη, αρχιτέκτων, ομότιμη καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με γνωστικό αντικείμενο "αρχειακή τεκμηρίωση και αρχιτεκτονική σύνθεση", γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945. Από το 1974 και μέχρι το 2009 δίδαξε στο ΕΜΠ σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο (προστασία μνημείων-συντήρηση και αποκατάσταση μνημείων και συνόλων), καθώς και σε μεταπτυχιακά σεμινάρια άλλων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων σε θέματα σχετικά με την πολιτιστική μας κληρονομιά και την αρχιτεκτονική τεκμηρίωση. Είναι υπεύθυνη των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στη νεώτερη ελληνική αρχιτεκτονική και σε θέματα προστασίας της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νίκος Κ. Μουτσόπουλος

Νίκος Κ. Μουτσόπουλος (Συγγραφέας)

Ομότιμος καθηγητής του Αρχιτεκτονικού Τμήματος της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ., o Νικόλαος Μουτσόπουλος του Κωνσταντίνου, γεννήθηκε το 1927 στην Αθήνα. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και μετεκπαιδεύτηκε στη Γαλλία. Διδακτορικό δίπλωμα έλαβε από την Αρχιτεκτονική Σχολή του Ε.Μ.Π. Διπλωματούχος της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., όπου και δίδαξε κατ΄ ανάθεση το μάθημα της Χριστιανικής Αρχαιολογίας και Τέχνης. Το 1958 εκλέγεται τακτικός καθηγητής στην Έδρα της Αρχιτεκτονικής Μορφολογίας στο Αρχιτεκτονικό Τμήμα της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. Είχε ασχοληθεί με τη βυζαντινή και μεταβυζαντινή εκκλησιαστική αρχιτεκτονική και τη μελέτη της βυζαντινής και της παραδοσιακής κατοικίας και τέχνης. Έγραψε σχετικές μελέτες και είχε διοργανώσει και μετάσχει σε πολλά διεθνή και τοπικά επιστημονικά συνέδρια. Είχε διενεργήσει ανασκαφές σε διάφορα σημεία της Ελλάδας. Ασχολήθηκε με τη μελέτη και την καταγραφή των οχυρών οικισμών και κάστρων του βορειοελλαδικού χώρου και με θέματα συγκριτικής μορφολογίας. Είχε εκπονήσει την αρχιτεκτονική μελέτη του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών στην Ιερά Μονή Βλατάδων στη Θεσσαλονίκη και του καθολικού και του Συνοδικού του Ιερού Ησυχαστηρίου του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στη Σουρωτή. Διετέλεσε πρόεδρος σε διεθνή και εθνικά επιστημονικά συμβούλια. Είχε εργασθεί ως υπεύθυνος στην αναστήλωση του Παναγίου Τάφου. Ήταν αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, της Academia Pontaniana της Νεαπόλεως και της Ακαδημίας Επιστημών της Βουλγαρίας, καθώς και επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Σόφιας. Έφυγε από τη ζωή στις 14 Μαρτίου 2019, σε ηλίκα 92 ετών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αριστοτέλης Ζάχος (Φωτογράφος)


Ελένη Κρητικά - Τσίμπρα (Επιμέλεια)


Ίδρυμα Παναγιώτη και Έφη Μιχελή (Φορέας)


Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
249
Διαστάσεις:
21x21
Βάρος:
0.864 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση