Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789606882586
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αντιμετωπίσει κανείς μια γιορτή. Μπορεί να μελαγχολήσει αναπολώντας το παρελθόν, να ονειρευτεί κάνοντας σχέδια για το μέλλον, απλά να χαρεί τη στιγμή ή και να την αποφύγει. Κάπως έτσι είναι τα πράγματα και για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, το 2012.
Αυτό το βιβλίο είναι το αποτέλεσμα του διαγωνισμού διηγήματος που διοργάνωσε ο IANOS, της δεύτερης δράσης στο πλαίσιο του 2012. Είχε προηγηθεί ο διαγωνισμός φωτογραφίας και το λεύκωμα που αποτύπωσε τα εντυπωσιακά αποτελέσματά του. Έτυχε και αυτός πολύ μεγάλης ανταπόκρισης, πράγμα που αποδεικνύει τη δίψα της πόλης για πολιτιστικές δράσεις, αλλά και την υποθάλπουσα δημιουργικότητα των ανθρώπων της, που αναζητούν με αγωνία τρόπους έκφρασης.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ εκ μέρους του ΙΑΝΟΥ σε όλους όσοι συμμετείχαν στο διαγωνισμό και του έδωσαν ζωή. Επίσης, στους Πάνο Θεοδωρίδη, Πέτρο Μάρκαρη και Σοφία Νικολαΐδου, που αποδέχθηκαν την πρόσκληση, αγκάλιασαν το εγχείρημα και αποτέλεσαν την κριτική επιτροπή προσδίδοντας κύρος στο διαγωνισμό.
Ελπίζω ότι αυτή η έκδοση -όπως και ο διαγωνισμός- θα λειτουργήσει ως μέσο ανάδειξης και προβολής της Θεσσαλονίκης του σήμερα, αλλά ταυτόχρονα θα συνεχίσει να ενεργοποιεί τους ανθρώπους της για ένα μέλλον πιο συμμετοχικό, δημιουργικό και αισιόδοξο.
Η Άννα Αφεντουλίδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου σπούδασε Μεσαιωνική και Νεοελληνική Φιλολογία. Σε μεταπτυχιακό επίπεδο ασχολήθηκε με την ποίηση του Α. Εμπειρίκου και τη σύγχρονη κυπριακή λογοτεχνία. Εργάστηκε ως φιλόλογος στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και στη συνέχεια αποσπάστηκε στη Μονάδα Ανθρωπιστικών Επιστημών και Φιλολογίας του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), όπου εργάζεται σήμερα. Η ποιητική της συλλογή "Ελλείπον Σημείο" (Πανδώρα, 2010) ήταν στη μικρή λίστα υποψήφιων βιβλίων για το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα του περιοδικού "Διαβάζω". Συμμετείχε στην ανθολογία διηγήματος "Θεσσαλονίκη 2012" (Ιανός) καθώς και στην ανθολογία "The Red Thread, Contemporary Tales from Athens to Essex" (AutoPrint, Essex 2013). Το δεύτερο ποιητικό της βιβλίο με τίτλο "Ιστορίες εικονικής ισορροπίας" (εκδ. Γαβριηλίδης) ήταν στη βραχεία λίστα για το Κρατικό Βραβείο Ποίησης 2014. Το 2014 εκδόθηκε επίσης η μελέτη της "Albert Camus, ΄Ο Ξένος΄: Μια καταβύθιση στον κόσμο του αυτισμού" (εκδ. poema, 2014) και το κριτικό δοκίμιο "Για εκείνη την αμφίαλο σιωπή του Επιτάφιου Δρόμου-σκέψεις πάνω στην ποίηση του Κώστα Θ. Ριζάκη" (εκδ. φρέαρ/4, 2014). To 2016 η μελέτη: "Εικονο-γραφίες συν-ηχήσεων: η σημασία της αναμνημόνευσης στην ποίηση του Γιώργου Χ. Θεοχάρη" (εκδ. Γαβριηλίδης, 2016). Τελευταίο της βιβλίο η μελέτη "Η οδυνηρή μνήμη της σάρκας: Ερωτικά ιχνηλατώντας την ποίηση του Κώστα Θ. Ριζάκη" (Εκδόσεις του Φοίνικα, 2017). Το 2018 διορίστηκε μέλος της Επιτροπής των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Γεννήθηκε το 1963. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στην Αθήνα και Κοινωνιολογία στην Αγγλία. Παράλληλα με τις σπουδές της έκανε μεταφράσεις για λογοτεχνικά περιοδικά, πήρε πτυχίο μεταφράστριας ιταλικών και προσπάθησε να μάθει ρωσικά. Εργάζεται στο χώρο της έρευνας αγοράς και των δημοσκοπήσεων από το 1987. Το 1993 γέννησε την κόρη της Ρωξάνη. Το 1997 ίδρυσε την εταιρεία qed (market research). Το 2000 γέννησε το γιο της Νικήτα.
Ασχολείται με το γράψιμο συστηματικά από το 2008.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Ολύμπιος Εμμ. Δαφέρμος γεννήθηκε το 1947 στην Αξό Ρεθύμνου. Είναι διπλωματούχος μηχανολόγος-ηλεκτρολόγος Ε.Μ.Π. και διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου. Εργάστηκε ως σύμβουλος στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Στέλεχος του αντιδικτατορικού φοιτητικού κινήματος, είναι συγγραφέας των βιβλίων "Φοιτητές και δικτατορία: Το αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα 1972-1973" (Γαβριηλίδης, 1999· 2003) και "Όνειρο ήταν" (Γαβριηλίδης, 2003· επανέκδοση: Οδυσσέας, 2005).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα