Το έργο αυτό, το οποίο υπογράφει ένας από τους πιο σημαντικούς κοινωνικούς επιστήμονες της εποχής μας, αποτελεί μια σημαντική συνεισφορά στο πεδίο της θεραπευτικής σκέψης και πρακτικής. Προκλητικό και καινοτόμο, εξετάζει και αναλύει, υπό το πρίσμα του κοινωνικού κονστρουξιονισμού, τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι νοηματοδοτούν τον κόσμο, αλλά και τις νέες προοπτικές για την κατανόηση και την πρακτική της ψυχοθεραπείας που προκύπτουν από αυτή τη δημιουργία νοήματος.
Ειδικότερα, εκτός από τις προσπάθειες κατανόησης της θεραπευτικής διεργασίας και πρακτικής υπό το πρίσμα του κοινωνικού κονστρουξιονισμού, ο Gergen εξετάζει με κριτικό και αναστοχαστικό τρόπο το σύγχρονο οικοδόμημα της ψυχικής υγείας, προβάλλοντας μερικά κρίσιμα σχετικά ζητήματα, όπως η καταπιεστική λογική των ψυχοδιαγνωστικών κατηγοριών και οι νευροβιολογικές και φαρμακευτικές επιλογές που κυριαρχούν στη σύγχρονη θεραπεία. Ένα αναπάντεχο και άκρως ενδιαφέρον θέμα είναι η ποιητική διάσταση της θεραπευτικής επικοινωνίας. Όπως λέει ο συγγραφέας, βλέποντας τη γλώσσα ως ποίηση, μπορούμε να συλλάβουμε τη χρήση της και να επιφέρουμε την αλλαγή στο πλαίσιο της θεραπείας.
Ένα σπουδαίο βιβλίο που απευθύνεται όχι μόνο σε όσους ασχολούνται επαγγελματικά με το θεραπευτικό έργο, αλλά και σε όσους προβληματίζονται ευρύτερα για τον τρόπο με τον οποίο δημιουργούμε και δίνουμε νόημα στον κόσμο και στη ζωή μας.
Φιλία Ίσαρη (Επιμέλεια)
Λέκτορας, Πανεπιστήμιο Αθηνών
Κατερίνα Παγκάλου (Μεταφραστής)