Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789604232871
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
. . . Αν η συνειδητότητα εξισωθεί με το φως, τότε οι μέθοδοι ανάλυσης του Freud και του Jung είναι σαν να ψάχνει να βρει κανείς ένα - ένα τα αντικείμενα σ’ ένα σκοτεινό δωμάτιο ανάβοντας συνεχώς σπίρτα. Οι παράδοξες τεχνικές και αυτές που θέτουν στόχους είναι σαν να ανάβει ένα φωτογραφικό φλας, που φωτίζει στιγμιαία όλο το δωμάτιο σαν όραμα, και το οποίο είναι συνεπώς αδύνατο ν’ αρνηθεί κάποιος ότι το έχει δει, ακόμα κι αν ξεχάσει τις λεπτομέρειες. Οι διάφορες τεχνικές διαλογισμού, στο σύνολο τους, αναζητούν την παραγωγή μιας πιο ισχυρής κι αξιόπιστης πηγής φωτός, που θα αντικαταστήσει τα αναβοσβήνοντα `σπίρτα` και τα περιστασιακά `φλας`, που αποτελούν τη συνηθισμένη εν εγρηγόρσει συνειδητότητά μας, φωτίζοντας έτσι την πραγματικότητα και διαλύοντας τη φαντασίωση, ακριβώς όπως όταν ξυπνά κάποιος από ένα συνηθισμένο ύπνο και διαλύει την πραγματικότητα των ονείρων ή τουλάχιστον, αλλοιώνει την πεποίθηση ότι ήταν αληθινά. . . . Περιγράφω εδώ το αντίστοιχο της «μεταβίβασης» στην ατομική ψυχαναλυτική τεχνική, αλλά με όρους συστημικών προβλητικών προσδοκιών (εν συντομία μέσω «αντιμεταβιβαστική συστημάτων») και αναγνώρισής τους από την «αντιμεταβιβαστική» ενεργοποίηση αντίστοιχων «παράλογων» συναισθηματικών αντιδράσεων του θεραπευτού, που αποτελεί και τον ακρογωνιαίο λίθο της ειδοποιού διαφοράς της μεθόδου μου. . . . Το ανά χείρας έργο του Σκύννερ εμπεριέχει τη σκιαγράφηση των βασικών αρχών και εννοιών της Ομαδικοαναλυτικής προσέγγισης, τις μεθόδους και τεχνικές που χρησιμοποιούνται, καθώς και ένα κλινικό παράδειγμα που φωτίζει τη διεργασία των αλλαγών στην οικογένεια, γραμμένο μάλιστα `in vivo`, αφού η θεραπεία εξελίσσεται κατά τη διάρκεια της συγγραφής του παρόντος πονήματος. Τέλος, παρουσιάζει τις βασικές αρχές της εκπαίδευσης του μελλοντικού θεραπευτού οικογένειας στην Ομαδικοαναλυτική προσέγγιση.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
O Robin Skynner (1922-2000), Βρετανός ψυχίατρος, παιδοψυχίατρος, ψυχοθεραπευτής και συγγραφέας, είναι γνωστός για το πρωτοπόρο έργο του στην Ομαδική Ανάλυση και τη Θεραπεία της Οικογένειας.
Εκπαιδεύτηκε στην Ομαδική Ανάλυση από τον S.H. Foulkes και υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Ινστιτούτου Ομαδικής Ανάλυσης του Λονδίνου.
Πρωτοστάτησε στην ανάπτυξη της Ομαδικοαναλυτικής ή Ανοικτών Συστημάτων προσέγγισης στη Θεραπεία Οικογένειας και ίδρυσε το Ινστιτούτο Οικογενειακής Θεραπείας του Λονδίνου, τη Βρετανική Εταιρεία για την Οικογενειακή Θεραπεία, καθώς και το Journal of Family Therapy.
Το συγγραφικό του έργο (άρθρα, μελέτες, βιβλία) συνεχίζει να έχει μεγάλη εκδοτική επιτυχία· μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες, μεταξύ των οποίων και στα ελληνικά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Ιωάννης Κ. Τσέγκος είναι ψυχίατρος, ιδρυτής μ.ά. του Ανοικτού Ψυχοθεραπευτικού Κέντρου, του Ινστιτούτου Ομαδικής Ανάλυσης Αθηνών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ινστιτούτων Ομαδικής Ανάλυσης (E.G.A.T.I.N.) κ.ά. Διευθύνει τον Εκπαιδευτικό - Ερευνητικό Τομέα των τεσσάρων Ινστιτούτων του Α.Ψ.Κ. και τη σειρά εκδόσεων "Σύγχρονη Ψυχοθεραπεία".
Ο Θαλής Ν. Παπαδάκης είναι Κλινικός Ψυχολόγος, Ψυχαναλυτής Ομάδας, Θεραπευτής Οικογένειας, Συντονιστής της Εκπαίδευσης στη Θεραπεία Οικογένειας του Α.Ψ.Κ., μέλος της Εταιρείας Ομαδικής Ανάλυσης Ελλάδος και Λονδίνου, καθώς και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Θεραπευτών Οικογένειας και Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων.