Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789600339291
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Στο βιβλίο του αυτό ο Πωλ Κρούγκμαν, ένας από τους σημαίνοντες επικριτές της πολιτικής Μπους στα οικονομικά και όχι μόνο, αποδεικνύει ότι η κατανόηση των οικονομικών και της οικονομικής πολιτικής κάθε άλλο παρά αποτελεί δύσκολο εγχείρημα· ότι δεν θα πρέπει να δημιουργεί πονοκεφάλους στον «απλό» πολίτη. Με σαφή, εύληπτη και όμορφη γλώσσα αναλύει σε σύντομα κείμενα τα προβλήματα της ανεργίας, της ανάπτυξης, της χρηματιστηριακής φούσκας, των θεωριών για το εμπόριο, την πορεία της αμερικανικής οικονομίας και τη νομισματική κρίση στην Ασία, τη Βραζιλία και την Αργεντινή. Επικρίνει την προσπάθεια ορισμένων που εξηγούν τα οικονομικά φαινόμενα επιλεκτικά στη βάση των διεθνών εξελίξεων και μόνο, αφαιρώντας την ευθύνη της οικονομικής πολιτικής από τις κυβερνήσεις τους, που όλα τα χρεώνουν σε δυνάμεις και θεσμούς εκτός χώρας. Εξηγεί πώς λειτουργεί μια εθνική οικονομία. Αναλύει μέσα από απλά παραδείγματα ότι υπάρχουν καλές-απλές και κακές-δύσκολες οικονομικές θεωρίες. Εξηγεί ότι οι κυβερνήσεις και πολλοί ακαδημαϊκοί καταφεύγουν σε πολύπλοκα σχήματα, προκειμένου να συσκοτίσουν τα πραγματικά οικονομικά γεγονότα. Στο παρόν βιβλίο ο Κρούγκμαν δείχνει ότι η πληθωριστική διάδοση ορισμένων οικονομικών ιδεών δεν τις κάνει ούτε ορθότερες ούτε αποτελεσματικότερες για τα καθημερινά προβλήματα του πολίτη. Ότι, αντίθετα, υπάρχουν οικονομικά, ιδέες και πρακτικές που ωφελούν άμεσα και τον πολίτη και τη χώρα. Και όλα αυτά γραμμένα με στυλ, με σαφήνεια, απλά αλλά όχι απλουστευτικά. Όπως έγραψε ο Ρ. Νόρτονς στο Fortune, «ο Κρούγκμαν γράφει καλύτερα από κάθε οικονομολόγο από την εποχή του Κέινς». Και ο Economist υποστήριξε ότι «είναι ο πλέον δημιουργικός οικονομολόγος της γενιάς του».
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
Ο Γιώργος Γ. Σπανός γεννήθηκε το 1972 στην Αθήνα και κατάγεται απ’ την Ικαρία. Τα τελευταία είκοσι χρόνια δραστηριοποιείται ενεργά στο χώρο της Nαυτιλίας των Logistics, και των Καινοτόμων Επιχειρήσεων (Innovative Startups). Είναι Μέντορας, στο Athens Center of Entrepreneurship & Innovation (ACEin), του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας. Έχει διακριθεί για τις υπηρεσίες του στη Διεθνή Διπλωματία, την Πολιτική, και για τη συμμετοχή του σε πολιτιστικές και κοινωνικές δράσεις ανά την Ελλάδα. Οι βασικές του σπουδές ήταν Mechanical Engineering και Shipping, Transport & Logistics στο Λονδίνο. Στη συνέχεια εξειδικεύτηκε σε θέματα Ευρωπαϊκής Διακυβέρνησης (HEC Παρίσι), στην Αντιτρομοκρατία (Leiden, Χάγη), όπως επίσης και στην Κλασσική Ελληνική Λογοτεχνία και Πρωτοχριστιανική Γραμματεία, (Harvard και ΜΙΤ). Είναι ειδικός σε θέματα αναγνώρισης τής απάτης και του ψεύδους μέσω της ψυχογραφικής ανάλυσης, των μικροεκφράσεων του προσώπου, της γλώσσας τού σώματος και της συναισθηματικής νοημοσύνης.
Στον ελεύθερο χρόνο του, ερευνά και φέρνει στο φως αληθινές ιστορίες, ενώ αρθρογραφεί και συγγράφει λαμβάνοντας αφορμές, όχι μόνο από τις πολυσχιδείς προσωπικές κι επαγγελματικές του εμπειρίες, αλλά κι από εκείνες που παραμένουν άγνωστες στο ευρύ κοινό, ή ανέκδοτες, κι αξίζουν να διασωθούν και να εμπνεύσουν πραγματικά τον σημερινό αναγνώστη.
Ο Νίκος Κοτζιάς έχει διδάξει και εργαστεί ως ερευνητής στα Πανεπιστήμια της Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη), του Μαρβούργου (Γερμανία), της Οξφόρδης (ΗΒ) και του Χάρβαρντ (ΗΠΑ). Υπήρξε στέλεχος της Αριστεράς. Συμμετείχε στην έκδοση των περιοδικών "Επιστημονική Σκέψη" και "Διαλεκτική". Διευθύνει τη σειρά "Αναστοχασμός" στις Εκδόσεις Καστανιώτη, όπως παλαιότερα στη σειρά "Λόγος" στις Εκδόσεις Λιβάνη. Σήμερα αρθρογραφεί στην εφημερίδα Ημερησία. Εργάζεται ως εμπειρογνώμων στο υπουργείο Εξωτερικών. Σπούδασε οικονομικές επιστήμες (πτυχίο), πολιτική και φιλοσοφία (μεταπτυχιακά), δίκαιο (διδακτορικό) και Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση (post doc) στην Ελλάδα και τη Γερμανία. Τα κυριότερα έργα που έγραψε ή συμμετείχε στην έκδοσή τους είναι τα εξής: Der autonome Intellekt (1976), Η διανόηση στην Ελλάδα (1978), Τέχνη και Ιδεολογία (1984), Ο τρίτος δρόμος του ΠΑΣΟΚ (1985), Πανεπιστήμιο και Κοινωνία (1986), Η Ελλάδα στο 2000 (1987), Συνειδητό και Αυθόρμητο (1987), Ο Συνασπισμός της Αριστεράς (1988), Μια συζήτηση που δεν έγινε (1989), Auf dem Weg zur Hegemonialmacht? Deutsche Aussenpolitik nach der Vereinigung (1993), ΕΕ: Κράτος δευτέρου βαθμού ή ένα σύστημα εν τω γίγνεσθαι - Το εθνικό κράτος και η διαδικασία πολιτικής ενοποίησης στην κοινοτική Ευρώπη (1995), Labor, Market and Employment (1996), EU und Demokratie (1997), Flexible Integration in Europe (1998), Griechenland in Europa (1998), Στόχοι και τακτικές στη Διακυβερνητική Διάσκεψη της ΕΕ του 1996-1997 (1999), Culture and the dialectic of the national and global (2002).
Ο Πωλ Κρούγκμαν είναι καθηγητής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης στο Κέιμπριτζ των ΗΠΑ. Η βράβευσή του με το μετάλλιο του John Bates Clark τον κατέστησε , το 1991, τον νεότερο επιστήμονα, τότε τριάντα επτά ετών, που συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο των υποψηφίων νομπελιστών για τις οικονομικές επιστήμες. Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων, αρθρογράφος σε περιοδικά και εφημερίδες (όπως "Fortune", "New York Times","Washington Post" και στο περιοδικό του internet "Slate"). Στα ελληνικά δημοσιεύονται άρθρα του τακτικά στην εφημερίδα "Το Βήμα". O Κρούγκμαν θεωρείται ένας από τους βαθύτερους γνώστες της παγκόμιας οικονομίας και των μηχανισμών της.
Αναγνωρίζεται ως το μεγαλύτερο ταλέντο στην παρουσίαση και ανάλυση του διεθνούς γίγνεσθαι και των οικονομικών δομών με τον πιο εύληπτο και προκλητικό τρόπο, που γεννά άμεση ευχαρίστηση στον αναγνώστη. Και όλα αυτά χωρίς να γίνεται η σκέψη του απλοϊκή. Ο ίδιος εντάσσεται στο ρεύμα του κριτικού ριζοσπαστικού κεϊνσιανισμού. Ο Πωλ Σάμουέλσον τον χαρακτήρισε ως τον σημαντικότερο οικονομολόγο του 20ού και των αρχών του 21ου αιώνα. Στο ΜΙΤ αναδείχθηκε και ως ο πλέον αγαπητός οικονομολόγος καθηγητής στους νέους και στους διανοούμενους.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα