Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789606003370
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Το βιβλίο αυτό βασίζεται στην αποδοχή ότι οι θεωρίες της λογοτεχνίας μας είναι απαραίτητες, αν θέλουμε να ερμηνεύσουμε τα λογοτεχνικά κείμενα και να εξηγήσουμε τη λογοτεχνία ως συγκεκριμένο τρόπο επικοινωνίας. Η επιστημονική μελέτη της λογοτεχνίας είναι αδιανόητη, αν δε στηρίζεται σε μια συγκεκριμένη θεωρία λογοτεχνίας. Τα τελευταία δέκα χρόνια, οι εκδόσεις στο χώρο της θεωρίας της λογοτεχνίας έχουν αυξηθεί σημαντικά και φαίνεται πως έφτασε πια ο καιρός για μια πρώτη απόπειρα απογραφής. Πρώτα απ` όλα, πολλοί ίσως αναρωτιούνται σε ποιο βαθμό έχει βοηθήσει τη μελέτη της λογοτεχνίας αυτός ο πρόσφατος πολλαπλασιασμός ιδεών, μοντέλων και θεωριών. Οι συγγραφείς αυτού του βιβλίου θεωρούν την αναζήτηση μιας θεωρίας της λογοτεχνίας ως απαραίτητη προϋπόθεση για την επιστημονική μελέτη των λογοτεχνικών κειμένων. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι κάθε μελετητής της λογοτεχνίας, είτε είναι ακόμη φοιτητής είτε πτυχιούχος είτε καθηγητής, θα ήθελε να κρίνει ο ίδιος τα θεωρητικά θεμέλια του κλάδου του. Στο βιβλίο αυτό, λοιπόν, προσπαθήσαμε να προσφέρουμε όλο το υλικό που θεωρούμε απαραίτητο για τη διατύπωση μιας τέτοιας κρίσης. Φυσικά, οι επιλογές που κάναμε σε ότι αφορά τις θεωρίες, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο τις παρουσιάζουμε, διαμορφώθηκαν με βάση ορισμένες προκαταρκτικές υποθέσεις, τις οποίες δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ασπάζονται όλοι οι αναγνώστες.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
O Eρατοσθένης Γ. Kαψωμένος, από τα Xανιά της Kρήτης, είναι Kαθηγητής Nέας Eλληνικής Φιλολογίας και Θεωρίας της Λογοτεχνίας στο Tμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Iωαννίνων (1983 κ.ε.) και Κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής. Πτυχιούχος και διδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι [Αισθητική - Θεωρία της Τέχνης και του Πολιτισμού: Universite de Paris-Sorbonne (Paris I), Υφολογία - Σημειωτική της Λογοτεχνίας: Universite de Paris VII και Ecole des Hautes Etudes], έχει στρέψει την ερευνητική του προσπάθεια στους τομείς της Θεωρίας και της Ερμηνείας της Λογοτεχνίας. Υπήρξε ένας από τους εισηγητές στην Ελλάδα της Δομικής Θεωρίας και της Σημειωτικής (Αφηγηματολογία - Ποιητική - Κοινωνιοσημειωτική), καθώς και της Στατιστικής Υφολογίας. Την τελευταία δεκαετία το ερευνητικό του ενδιαφέρον έχει στραφεί προς τη Θεωρία του Πολιτισμού και την ανάλυση των πολιτισμικών φαινομένων. Με πρόσκληση των αντίστοιχων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, έχει πραγματοποιήσει επισκέψεις διδασκαλίας σε πολλά πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αυστραλίας.
Είναι ιδρυτικό μέλος και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Σημειωτικής Εταιρείας (1978 κ.ε.), αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Σημειωτικών Εταιρειών των Βαλκανικών Χωρών (1997 κ.ε.) και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της Διεθνούς Σημειωτικής Εταιρείας (1980 μέχρι σήμερα). Έχει αναπτύξει μεγάλη δραστηριότητα στον τομέα των Διαπανεπιστημιακών Προγραμμάτων Συνεργασίας ERASMUS, LINGUA, ΣΩΚΡΑΤΗΣ/ERASMUS (1991 κ.ε.), με στόχο την ανάπτυξη των Νεοελληνικών Σπουδών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.