Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789605241230
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Η ιδέα για την οργάνωση ενός εξειδικευμένου επιστημονικού συμποσίου Neograeca Medii Aevi IVa στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου προέκυψε στο Συνέδριο Neograeca Medii Aevi IV της Λευκωσίας (1997) το "Συμποσιόπουλον" αυτό οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε με αποκλειστικό σκοπό την εμβάθυνση της συζήτησης μεταξύ ειδημόνων, που πραγματοποιείται στα πλαίσια των συνεδρίων Neograeca Medii Aevi (1986 Κολωνία, 1991 Βενετία, 1994 Βιτόρια της Χώρας των Βάσκων, 1997 Λευκωσία, 2000 Οξφόρδη), πάνω στο θέμα: "Θεωρία και Πράξη των εκδόσεων της υστεροβυζαντινής, αναγεννησιακής και μεταβυζαντινής δημώδους γραμματείας".
Στις δώδεκα εισηγήσεις και στις περιλήψεις των συζητήσεων που δημοσιεύονται στον παρόντα τόμο σχολιάζονται οι εκδοτικές μέθοδοι που έχουν ακολουθήσει μέχρι σήμερα οι εκδότες κειμένων της υστεροβυζαντινής και μεταβυζαντινής δημώδους γραμματείας, αναλύονται τα εκδοτικά προβλήματα που ανακύπτουν από τα κείμενα της περιόδου αυτής, και συζητώνται μεθοδολογικές προτάσεις για την εκπόνηση μελλοντικών εκδόσεων των συγκεκριμένων κειμένων.
Ο Γ. Μ. Σηφάκης είναι ομότιμος καθηγητής της αρχαίας ελληνικής φιλολογίας των Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και Νέας Υόρκης (NYU). Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1935, μέσα σε οικογένεια εκπαιδευτικών. Στα νεανικά του χρόνια ευτύχησε να μαθητεύσει κοντά σε διακεκριμένους δασκάλους, τον φιλόλογο Μενέλαο Παρλαμά και τον αρχαιολόγο Νικόλαο Πλάτωνα στην Κρήτη, τον Θρασύβουλο Σταύρου στην Αθήνα. Αργότερα, κατά τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Λονδίνο (1961-64), παρακολούθησε τους καθηγητές T.B.L. Webster (υπό την επίβλεψη του οποίου συνέγραψε τη διδακτορική του διατριβή για το ελληνιστικό θέατρο), E. G. Turner, R. G. Winnington-Ingram, A. M. Dale κ.ά. Οι τομείς της επιστημονικής του ειδίκευσης είναι το αρχαίο δράμα, η ιστορία του αρχαίου θεάτρου και η θεωρία της λογοτεχνίας, με έμφαση στον παραδοσιακό χαρακτήρα και το λογοτυπικό ύφος της ποίησης από τον Όμηρο ως τον Διγενή, τον Ερωτόκριτο και το δημοτικό τραγούδι. Στις δημοσιεύσεις του συμπεριλαμβάνονται τα βιβλία: Studies in the History of Hellenistic Drama (1967), Parabasis and Animal Choruses: A Contribution to the History of Attic Comedy (1971), Η παραδοσιακή δραματουργία του Καραγκιόζη (1984), Προβλήματα μετάφρασης του Αριστοφάνη (1985), Για μια ποιητική του ελληνικού δημοτικού τραγουδιού (1988), Μπέλα Μπάρτοκ και δημοτικό τραγούδι (1997), Aristotle on the Function of Tragic Poetry (2001), Μελέτες για το αρχαίο θέατρο (2007).
O Hans Eideneier γεννήθηκε το 1937 στη Στουτγκάρδη Γερμανίας. Σπούδασε Κλασσική φιλολογία, βυζαντινολογία, νεοελληνική φιλολογία, ιστορία, φιλοσοφία και γλωσσολογία στα Πανεπιστήμια Tubingen, Αμβούργου, Θεσσαλονίκης και Μονάχου.