Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Μεταλληνός γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1940, όπου τελείωσε το Γυμνάσιο (1958). Σπούδασε Θεολογία και κλασική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μετά την απόλυση του από τον Στρατό (1965), διορίστηκε επιστημονικός βοηθός στην έδρα Πατρολογίας (Αθήνα). Κατά τα έτη 1969-1975 σπούδασε Θεολογία, Φιλολογία, Φιλοσοφία, Ιστορία και Κοινωνιολογία στην Δυτική Γερμανία (Bόννη και Κολωνία). Το 1971 εισήλθε στις τάξεις του Κλήρου στην Γερμανία. Είναι διδάκτορας Θεολογίας στην Αθήνα και Φιλοσοφίας (Ιστορίας) στην Κολωνία. Σήμερα είναι καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάσκει "Ιστορία και Πνευματικό Βίο της Εκκλησίας της Ελλάδος κατά τη Μεταβυζαντινή περίοδο". Υπηρετεί ως κληρικός στον πανεπιστημιακό Ναό "Άγιος Αντύπας" της Οδοντιατρικής Σχολής και αναπτύσσει δραστηριότητα μέσα στην νεολαία. Είναι μέλος πολλών Επιστημονικών Συλλόγων και εκπροσωπεί την Εκκλησία της Ελλάδος και της Κύπρου σε συνέδρια. Είναι γνωστός ομιλητής στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ο Μητροπολίτης Ιερόθεος Σ. Βλάχος γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1945 και αποφοίτησε από την Θεολογική Σχολή του Α.Π. Θεσσαλονίκης. Χειροτονήθηκε ιερέας το 1971. Υπηρέτησε σαν Ιεροκήρυκας στη Μητρόπολη Εδέσσης Πέλλης και Αλμωπίας και αργότερα στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών όπου ήταν και υπεύθυνος Νεότητος. Εκλέχθηκε Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου το 1995.
Δίδαξε Ελληνικά για αρκετά Εξάμηνα και έδωσε διαλέξεις περί Ορθοδόξου Ηθικής στους φοιτητές της Θεολογικής Σχολής του Αγίου Ιωάννη του Δαμασκηνού στο Πανεπιστήμιο του Πατριαρχείου Αντιοχείας στο βόρειο Λίβανο.
Από τα φοιτητικά του χρόνια ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για τους Πατέρες της Εκκλησίας, εργάστηκε για ένα διάστημα σε βιβλιοθήκες μοναστηριών του Αγίου Όρους, σε καταγραφή κωδίκων. Ιδιαίτερα εντρύφησε στη διδασκαλία του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά.
Η μελέτη των πατερικών κειμένων και κυρίως των ησυχαστών Πατέρων της Φιλοκαλίας, η επί σειρά ετών μελέτη του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, η επικοινωνία με τους μοναχούς του Αγίου Όρους, και η μακρόχρονη ποιμαντική του πείρα, τον οδήγησαν στη βεβαιότητα ότι η Ορθόδοξη Θεολογία είναι επιστήμη που θεραπεύει τον άνθρωπο και ότι οι νηπτικοί Πατέρες μπορούν να βοηθήσουν τον σύγχρονο άνθρωπο που ταλαιπωρήται από πολλά εσωτερικά και εξωτερικά προβλήματα.
Με αυτό το πνεύμα έγραψε πλήθος βιβλίων, καταστάλαγμα πολύχρονης ποιμαντικής πείρας, σχετικά με την " Ορθόδοξη Ψυχοθεραπεία " . Μερικά από τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες όπως Αγγλικά, Αραβικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Ρωσσικά, Σερβικά.Με το έργο του μεταφέρει το Ορθόδοξο πνεύμα της Φιλοκαλίας στον ταλαιπωρημένο άνθρωπο της εποχής μας. Και αυτός είναι ο λόγος που προκαλεί τόσο μεγάλο ενδιαφέρον το έργο του.
Ο π. Μελέτιος Καλαμαράς γεννήθηκε στην Αλαγονία της Μεσσηνίας τον Σεπτέμβριο του 1933 και πέθανε στην Πρέβεζα τον Ιούνιο του 2012. Αρχιμανδρίτης στην Καλαμάτα και στην Αθήνα, και από τον Μάρτιο του 1980 μέχρι τον θάνατό του Επίσκοπος της Μητρόπολης Νικοπόλεως και Πρεβέζης. Ίσχυσε για τον π. Μελέτιο, σε όλο της το μεγαλείο, η επισήμανση του συγγραφέα Βιργκίλ Γκεοργκίου, με τον οποίο και γνωριζόταν, ότι: "Ο ιερέας δεν είναι άνθρωπος, αλλά η θυσία ενός ανθρώπου που προστίθεται στη θυσία του Χριστού. Αυτό είναι ιεροσύνη". Αυτό έδειχνε σε όλη τη διάρκεια της ιερατικής του ζωής ο π. Μελέτιος, και με όλη του τη ζωή.
Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στη Θεολογική Σχολή Αθηνών. Ως αριστούχος και υπότροφος, συνέχισε τις σπουδές του, στο χώρο της ιστορίας και θεολογίας της χριστιανικής λατρείας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και στο Καθολικό Πανεπιστήμιο των Παρισίων, από τα οποία έλαβε το "Ανώτατο Δίπλωμα Λειτουργικών Σπουδών", δύο "Διπλώματα εμπεριστατωμένων σπουδών" (D.E.A.) στη Λειτουργική και στην παλαιοχριστιανική ιστορία, καθώς και διδακτορικό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης με ειδίκευση στη λειτουργική. Ακολούθως μελέτησε τη χειρόγραφη ευχολογική παράδοση στη βιβλιοθήκη του Βατικανού, καρπός της οποίας υπήρξε η δεύτερη διδακτορική του μελέτη και η αναγόρευσή του σε Διδάκτορα της Θεολογικής Σχολής Αθηνών, στην οποία εδίδαξε κατ΄ εντολήν το μάθημα της Λειτουργικής και Ομιλητικής, έως της εκλογής του σε Επίκουρο Καθηγητή· έκτοτε, πλην του συγκεκριμένου μαθήματος, διδάσκει τα μαθήματα Θεολογίας της Λατρείας και Εορτολογίας. Υπηρέτησε επί μακρόν ως καθηγητής Μέσης Εκπαιδεύσεως σε Πειραματικά Λύκεια και Γυμνάσια και συμμετείχε ως συνεργάτης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου σε προγράμματα αναθεωρήσεως των αναλυτικών προγραμμάτων του μαθήματος των Θρησκευτικών, στη διδασκαλία επιμορφώσεως των καθηγητών Μ.Ε. καθώς και στις συγγραφικές ομάδες δύο διδακτικών βιβλίων.