Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789603330912
Κατηγορίες:
Σχολικά Βοηθήματα | Ξένες Γλώσσες , Εκπαίδευση | Παιδαγωγική
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Στα 1961, στην πέμπτη αναθεωρημένη και επαυξημένη έκδοση στην ελληνική, του έργου `Histoire de l` education dans l` antiquite` [Ιστορία της Εκπαιδεύσεως κατά την Αρχαιότητα] του καθηγητή της Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης Henri Irenee Marrou, ο Θ. Φωτεινόπουλος έγραφε: `ούτω, εις στιγμήν καθ` ην οι σπουδασταί των παιδαγωγικών σχολών του εξωτερικού εγκύπτουν συστηματικώς εις την μελέτην των περί αγωγής ιδεών του Ομήρου, του Πλάτωνος, του Ισοκράτους, ή της οργανώσεως και λειτουργίας του αττικού Εφηβείου ή του αλεξανδρινού Μουσείου, οι διδάσκαλοι των τέκνων του ελληνικού λαού, οι κατ` εξοχήν κληρονόμοι της παραδόσεως ταύτης, της οποίας τόσαι επιβιώσεις εξακολουθούν να χαρακτηρίζουν το έργον των, παραμένουν σχεδόν τελείως άγευστοι του πνευματικού τούτου θησαυρού`. Μέσα σ` αυτό το πνεύμα θα μπορούσε να ενταχθεί και η παρούσα έκδοση.
Ο σκοπός που συγκεντρώθηκαν εδώ οι εργασίες αυτές και το βασικό κριτήριο επιλογής τους ήταν η πληροφόρηση του αναγνώστη και ιδιαίτερα του φοιτητή που θα ήθελε να έρθει σε επαφή και να εμβαθύνει σε γενικότερα αλλά και επιμέρους θέματα της ιστορίας της παιδείας κατά την αρχαιότητα. Η συγκέντρωση των μελετών αυτών διευκολύνει επίσης την αναζήτηση και την ευκολότερη πρόσβαση σε αυτές. Στις εργασίες χρησιμοποιούνται και αναλύονται οι πρωτογενείς πηγές που σχετίζονται με την αρχαία αγωγή και παιδεία, χωρίς να αγνοείται και η δευτερογενής βιβλιογραφία.
Στο βιβλίο αυτό συγκεντρώθηκαν άρθρα και αυτοτελείς μελέτες που γράφτηκαν στην ελληνική γλώσσα από το 1990 ως το 1994 και είχαν θέμα τους την ιστορία της παιδείας. Στην πλειοψηφία τους τα κεφάλαια που απαρτίζουν το βιβλίο αυτό έχουν ήδη δημοσιευθεί σε περιοδικά και συλλογικούς τόμους και μέρος από αυτά δημοσιεύεται για πρώτη φορά. Πρέπει να ειπωθεί ότι και τα τέσσερα μέρη του βιβλίου παρουσιάζουν συνοχή και ενότητα θεματική, καθόσον αναφέρονται στο χώρο της αρχαιότητας και ιδιαίτερα της παιδείας, είτε εξετάζοντάς τη μέσα από επιμέρους θέματα, είτε προσεγγίζοντάς την ως πεδίο έρευνας, είτε, τέλος, παρουσιάζοντας τον `αρχαίο κόσμο` στα διδακτικά εγχειρίδια. [...]
[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]
Ο Αντώνης Χουρδάκης είναι Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Σορβόννης των Παρισίων (Paris-V Rene Descartes, Sorbonne). Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στο χώρο της Ιστορίας της Παιδείας και στην παιδαγωγική προσέγγιση της Ιστορίας. Είναι συγγραφέας πέντε βιβλίων και πολλών μελετών και άρθρων στην ελληνική, αγγλική, γαλλική, ρωσική, ισπανική και αραβική γλώσσα. Έχει συνεργαστεί σε προγράμματα σχετικά με τη διδασκαλία της Ιστορίας, της Γλώσσας και του Πολιτισμού και στην παραγωγή διδακτικού υλικού για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει λάβει μέρος σε πολλά διεθνή και παγκόσμια συνέδρια στην Ελλάδα (ΠΕΕ, WAER, CESE), την Ευρώπη (WHA, IAHE) και τις ΗΠΑ (CIES, AERA). Είναι μέλος της Παγκόσμιας Εταιρείας για την Ιστορία (WHA), της Διεθνούς Ένωσης για την ιστορία της Παιδείας (ΙΑΗΕ), της Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδος (ΠΕΕ), της Διεπιστημονικής Ένωσης Αρχαίου Θεάτρου (GITA, Montpellier III), της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Ρεθύμνου (ΙΛΕΡ) και άλλων εταιρειών. Έχει διατελέσει Γενικός Γραμματέας της Παγκόσμιας Ένωσης των Επιστημών της Αγωγής (Association Mondiale des Sciences de l΄ Education, AMSE/WAER). Έχει επίσης διδάξει στο Πανεπιστήμιο Saint John της Νέας Υόρκης και συνεργάζεται με το Ινστιτούτο Ιστορίας και Ιστορίας της Παιδείας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών. Από το 1990 διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στη Σχολή Επιστημών Αγωγής, και είναι Αναπληρωτής Καθηγητής.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα