Δεν υπάρχει δυνατότητα παραγγελίας
ISBN:
9789602273524
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
`ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΚΑΙ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ`:
Το θέατρο αποτελεί σύνθετο διαπολιτισμικό φαινόμενο, πολύ πριν η συγκεκριμένη έννοια καθιερωθεί και αποτελέσει σύστημα αναφοράς και μεθοδολογία προσέγγισης και ερμηνείας στα σύγχρονα κοινωνικά, καλλιτεχνικά και παιδαγωγικά δεδομένα. Αρχής γενομένης από τη δημιουργό συνείδηση του συγγραφέα και το δραματικό κείμενο, γίνεται αντιληπτό ότι το θέατρο, ως λογοτεχνικό είδος, συνιστά μια σύνθεση ποικίλων, ετερόκλητων κάποτε, στοιχείων, που προέρχονται από την ίδια ή ενδεχομένως διαφορετική πολιτιστική παράδοση, αλλά που στο σύνολό τους απαρτίζουν ένα οργανωμένο σημασιολογικό περιβάλλον με εξαιρετική δυναμική.
Η αρχαία τραγωδία αποτελεί το ιστορικά πρώτο (γι` αυτό και αρχετυπικό) παράδειγμα σε μια τέτοια προσέγγιση. Τόσο οι `Πέρσες` και η `Μήδεια`, όσο η `Ιφιγένεια εν Ταύροις` και η `Ελένη`, αποδίδουν χαρακτήρες, καταστάσεις και συμπεριφορές, που υπερβαίνουν κατά πολύ το εννοιολογικό και υπαρξιακό περίγραμμα της αρχαιοελληνικής βιοθεωρίας, με τις φιλοσοφικές, θεολογικές και κοσμολογικές αναγωγές της και συνθέτουν μια ενότητα που απαρτίζεται από συστατικά άλλων πολιτισμών, ανθρωπολογικών, εθνοφυλετικών και πολιτιστικών δεδομένων. Παρ` όλ` αυτά, τα συγκεκριμένα έργα αποτελούν αναπόσπαστα συγκροτημένες συνθέσεις, μέσα στις οποίες `οικείο` και `ανοίκειο` παρουσιάζονται αδιαφοροποίητα, πλήρως ενσωματωμένα στην παράδοση του γηγενούς και του αυθεντικού της ελληνικής ιδιαιτερότητας. Αλλά το ίδιο ακόμα γίνεται και με κείμενα όπως ο `Οιδίπους Τύραννος` και ο `Προμηθέας Δεσμώτης`, οι Βάκχες και οι `Ευμενίδες`, όπου προγενέστερα δεδομένα μιας αρχαϊκής, ακόμα και προϊστορικής προφορικής παράδοσης, συνενώνονται δημιουργικά και απαρτίζουν τις μοναδικές συνθέσεις, που με τη σειρά τους, αποτελούν πρότυπα για νεότερες δημιουργίες, άμεσα ή έμμεσα συνδεόμενες μ` αυτά.
Η Ιφιγένεια Μποτουροπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1990 αναγορεύθηκε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Σορβόνης (Paris IV) με την εργασία: "Ο Ernest Renan και η σύγχρονη Ελλάδα". Το 1998 εξελέγη λέκτωρ στο Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στον Τομέα του Γαλλικού Πολιτισμού. Έχει δημοσιεύσει πολλές μελέτες και έχει πλούσιο μεταφραστικό έργο.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Γεννήθηκε στο Βόλο το 1948.
Πτυχιούχος ελληνικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (1971).
Πτυχιούχος γαλλικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (1974).
Κάτοχος κρατικού διδακτορικού διπλώματος (Doctorat d΄ Etat des Lettres et Sciences Humaines) του Πανεπιστημίου της Σορβόννης (Universite de Sorbonne, Paris IV), (1985).
1975-1991, βοηθός και στη συνέχεια λέκτωρ και επίκουρος καθηγήτρια στον Τομέα Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
1992 (μέχρι σήμερα), αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διδάσκει φιλοσοφία του θεάτρου, θεωρία του δράματος, αισθητική του θεάτρου, αρχαία δραματουργία και δραματική ανάλυση.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Θόδωρος Γραμματάς γεννήθηκε στη Μυτιλήνη το 1951. Απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1976, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Φιλοσοφία και τη Θεατρολογία στο Παρίσι στα Πανεπιστήμια Paris III, Paris X και την Ecole Pratique des Hautes Etudes. Έλαβε τον τίτλο του διδάκτορα από το Πανεπιστήμιο Paris X το 1979 με θέμα διατριβής "La notion de liberte chez Nikos Kazantzakis". Από το 1994 είναι καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο γνωστικό αντικείμενο Νεοελληνικό Θέατρο και Πολιτισμός. Τομέας των ερευνητικών και διδακτικών ενδιαφερόντων του το νεοελληνικό θέατρο, η συγκριτική θεατρολογία, η κοινωνιολογία και η σημειολογία του θεάτρου, το θέατρο για παιδιά και νέους, το θέατρο στην εκπαίδευση. Είναι μέλος του International Biographical Centre του Κέιμπριτζ και του American Biographical Institute, και έχει τιμηθεί με το βραβείο του Νίκου Καζαντζάκη (1991).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Δημήτρης Τσατσούλης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε φιλολογία, κοινωνιολογία και πολιτικές επιστήμες στην Αθήνα και στο Παρίσι. Είναι διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών στο μάθημα Σημειωτικής του Θεάτρου. Διδάσκει επίσης παραστασιολογία, σημειολογία της λογοτεχνίας και της εικόνας στο Ελληνοαμερικανικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα και Ιστορία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας/ Απόδοση μη δραματικού κειμένου στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή "Θεμέλιο". Είναι τακτικός κριτικός θεάτρου (εφ. Ημερησία, Κουΐντα, Θεατρογραφίες) και λογοτεχνίας. Έχει συνεργαστεί με τα περισσότερα θεωρητικά και λογοτεχνικά περιοδικά της Αθήνας και της Περιφέρειας, καθώς και με εφημερίδες και τηλεόραση. Έχει συνεργαστεί με θεατρικά σχήματα ως μεταφραστής, σε επίπεδο δραματουργικής επεξεργασίας κ.λπ. Άλλα βιβλία του:
- Κοινωνιολογία (Γρηγόρης, Αθήνα, 1988).
- Σημειολογικές προσεγγίσεις του θεατρικού φαινομένου (α΄ εκδ. Δελφίνι, 1997, β έκδ. Ελληνικά Γράμματα, 1999).
- Η περιπέτεια της αφήγησης (Ελληνικά Γράμματα, 1997)
- Η γλώσσα της εικόνας (Ελληνικά Γράμματα, 2000).
- Λογοτεχνικά: - Η αμυχή της Ηρώς (1988).
- Το νύχι της γάτας (Δελφίνι, 1994).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Σπούδασε Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και το 1986 ξεκίνησε μεταπτυχιακές σπουδές με τον Κορνήλιο Καστοριάδη στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales στο Παρίσι. Ως διδάκτορας της Πολιτικής Φιλοσοφίας δημοσίευσε μελέτες και ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια. Συνεργάστηκε στο "Λεξικό θεατρικών όρων" (Κοάν) και στην "Ισπανική Γραμματική" του Στ. Ροδαρέλλη (Ίασπις) και συμμετείχε στον τόμο "Greek magic" (Routledge). Διδάσκει στο Μουσικό Λύκειο Αλίμου. Συνεργάζεται με το περιοδικό "Αρχαιολογία και Τέχνες" και την "Bookpress", εκτάκτως δε και με τα περιοδικά "Ιστός", "Οδός Πανός", "Δέ(κατα)", "Athens Review of Βooks", "Ποιητική" και "Ουτοπία". Έχει δημοσιεύσει τη συλλογή διηγημάτων "Το άχτι" (Φαρφουλάς, 2011) και τις νουβέλες "Ένα τριάρι για τον Οιδίποδα" (Φαρφουλάς, 2012) και "Το κυνήγι του βασιλιά Ματθία" (Κριτική, 2017).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Βάλτερ Πούχνερ γεννήθηκε στη Βιέννη. Σπούδασε θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης και το 1972 απέκτησε τον τίτλο του διδάκτορα της Φιλοσοφικής Σχολής, με μια εργασία για το νεοελληνικό θέατρο σκιών. Το 1977 ανακηρύχθηκε υφηγητής, στο ίδιο Πανεπιστήμιο, με μια διατριβή για τη γέννηση του θεάτρου στον ελληνικό λαϊκό πολιτισμό. Από τότε έχει εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα. Δίδαξε επί δώδεκα χρόνια Ιστορία Θεάτρου στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Από το 1989 διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στην αρχή στο Τμήμα Φιλολογίας και από το 1991 στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών. Παράλληλα εξακολουθεί να διδάσκει Θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης και έχει μετακληθεί πολλές φορές ως επισκέπτης καθηγητής σε αυστριακά πανεπιστήμια. Το 1994 εξελέγη αντεπιστέλλον μέλος της αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 30 βιβλία και 200 μελετήματα για θέματα του ελληνικού και βαλκανικού θεάτρου, της συγκριτικής λαογραφίας, των βυζαντινών και νεοελληνικών σπουδών εν γένει, καθώς και της θεωρίας του θεάτρου και του δράματος.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Παν/μίου Αθηνών και στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales στο Παρίσι. Είναι διδάκτωρ του τμήματος Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Πολιτιστικής Διαχείρισης του Παντείου Παν/μίου Αθήνας. Μόνιμος κριτικός θεάτρου της εφημερίδας "Αυγή" κατά τα έτη 1978-80 και 1987 μέχρι σήμερα, έχει υπό έκδοση μία επιλογή από τις θεατρικές κριτικές του καθώς και τη διδακτορική διατριβή του "Το αντικείμενο αξίας στον Αισχύλο". Έχει εκδώσει δύο βιβλία ποίησης και ένα πεζογραφίας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Παν/μίου Αθηνών και Θεατρολογία και Υποκριτική στο Παρίσι. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (DΕΑ) στον τομέα Τέχνες του Θεάματος/Θέατρο του Παν/μίου Σορβόννης - Ρaris III και υποψήφια διδάκτωρ του ιδίου Πανεπιστημίου. Έχει συμμετάσχει σε πολλά θεατρολογικά συνέδρια στην Αθήνα και έχει δημοσιεύσει άρθρα σχετικά με το σύγχρονο θέατρο.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Παν/μίου Αθηνών με μεταπτυχιακό τίτλο στην Ιστορία και Ανθρωπολογία από την Ecole Pratique des Hautes Etudes στο Παρίσι. Έκανε σπουδές σωματικής έκφρασης και χορού στο Παν/μιο της Σορβόννης-Ρaris III και φοίτησε στις σχολές θεάτρου των Marcel Marceau και Jacques Lecoq. Δίδαξε θεατρολογία και θεατρική παιδεία στη δευτεροβάθμια και πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Εργάζεται στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας (ως υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτατων και είναι από πενταετίας υπεύθυνη του θεατρικού εργαστηρίου του Δήμου Αυλώνα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός σπούδασε θέατρο και Βιολογία στο Παν/μιο Αθήνας. Ως ηθοποιός συνεργάστηκε με σημαντικούς σκηνοθέτες. Ο ίδιος έχει σκηνοθετήσει έργα Pinter, Strindberg, Arden, Genet, B. Strauss, Heiner Muller, Brecht, Shakespeare, Ευριπίδη, Σοφοκλή, Αισχύλου κ.ά. Από το 1992 διευθύνει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό σεμινάρια πρακτικής του ηθοποιού βασισμένα στη Βιοενεργητική Μέθοδο, ενώ τα τελευταία χρόνια εστιάζει το ενδιαφέρον του στο ζήτημα του Χορού στο αρχαίο και στο σύγχρονο δράμα. Δίδαξε επί πενταετία στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Παν/μίου Πατρών και τώρα διδάσκει υποκριτική στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Παν/μίου Πελοποννήσου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Παναγιώτης Μέντης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1953. Σπούδασε θέατρο στη Δραματική Σχολή Πέλου Κατσέλη, και από το 1976 εργάζεται ως ηθοποιός στο θέατρο. Ως ηθοποιός συνεργάστηκε με τους θιάσους: Αλίκης Βουγιουκλάκη, Θύμιου Καρακατσάνη, "Προσκήνιο" του Αλέξη Σολομού, Θέατρο Πειραιά-Εξαρχείων, Αλέκου Αλεξανδράκη-Νόνικας Γαληνέα, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Εθνικό Θέατρο, Θέατρο Στοά, και τα ΔΗΠΕΘΕ Σερρών, Κομοτηνής, Κέρκυρας.
Ως συγγραφέας έχει βραβευθεί δύο φορές με κρατικό βραβείο από το Υπουργείο Πολιτισμού, για τα θεατρικά του έργα: "Playmobil" το 1989, και "Άννα, είπα!" το 1994.
Το 1997 βραβεύτηκε με τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Ωνάση, στον πρώτο Διεθνή Πολιτισμικό Διαγωνισμό του Ιδρύματος για συγγραφή θεατρικού έργου, για το θεατρικό του έργο "Save". Το 2001, στο δεύτερο Διεθνή Πολιτισμικό Διαγωνισμό του Ιδρύματος Ωνάση, τιμήθηκε με το τρίτο διεθνές βραβείο για το θεατρικό έργο "Ξένοι", που παρουσιάστηκε από τη Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Σπούδασε Γαλλική Γλώσσα και Φιλολογία στο Παν/μιο Αθηνών και θέατρο στις σχολές Πέλου Κατσέλη και Πειραϊκού Συνδέσμου. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές ελληνικής και γαλλικής φιλολογίας καθώς και θεατρολογίας στο Παρίσι και έλαβε διδακτορικό τίτλο στις Τέχνες του Θεάματος/Θέατρο, του Πανεπιστημίου Ρaris X-Nanterre Γαλλίας. Ασχολείται με το θέατρο ως ηθοποιός από το 1983 και έχει σκηνοθετήσει πολλές παραστάσεις με ερασιτεχνικούς και επαγγελματικούς θιάσους. Δίδαξε θέατρο στα Παν/μια Κρήτης, Πάτρας και Αθήνας καθώς και στο Μαράσλειο Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης και στο Διδασκαλείο Νηπιαγωγών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Πτυχιούχος της φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, τμ. ιστορίας και αρχαιολογίας, με μεταπτυχιακή ειδίκευση στη συγκριτική εκπαίδευση και ανθρώπινα δικαιώματα του διαπανεπιστημιακού προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Institute of Education του Παν/μίου του Λονδίνου. Είναι υποψήφια διδάκτωρ στην ίδια σχολή. Εργάζεται ως φιλόλογος καθηγήτρια στη Β/βάθμια Εκπαίδευση και συμμετέχει σε ερευνητικές ομάδες του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας (ΚΕΕ) και του Κέντρου Μελέτης και Τεκμηρίωσης (ΚΕΜΕΤΕ) της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Σπούδασε υποκριτική στην Ανωτέρα Σχολή Δραματικής Τέχνης Βεάκη. Έκανε χοροκινητική έκφραση με τη Λήδα Σάνταλα και σεμιναριακά μαθήματα για τη σκηνική παρουσίαση του αρχαίου ελληνικού δράματος στο Κέντρο Αρχαίου Δράματος Δεσμοί-Ασπασία Παπαθανασίου. Εργάζεται ως ηθοποιός, στο θέατρο και στην τηλεόραση ενώ παράλληλα διδάσκει θέατρο στην Ανοιχτή Θεραπευτική Κοινότητα Στροφή, όπου έχει σκηνοθετήσει θεατρικές παραστάσεις κλασικών συγγραφέων με σκοπό την ανακάλυψη καινούριας δυναμικής, τη σωματική εγρήγορση και εκτόνωση καθώς και την ομαδική δημιουργία.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Δ/ντής του πειραματικού γυμνασίου Παν/μίου Μακεδονίας. Απόφοιτος της θεολογικής σχολής του Αριστοτελείου Παν/μίου Θεσσαλονίκης και κάτοχος μεταπτυχιακού και διδακτορικού διπλώματος του Παπικού Παν/μίου της Ρώμης "Άγιος Θωμάς Ακινάτης". Είναι εμψυχωτής μαθητικών ομάδων θεάτρου πάνω από δέκα χρόνια σε παραστάσεις κυρίως αρχαίου ελληνικού δράματος. Συμμετείχε κατ΄ επανάληψη στις οργανωτικές και κριτικές επιτροπές των Πανελλήνιων Μαθητικών Αγώνων Θεάτρου του ΥΠΕΠΘ. Εργάζεται και επαγγελματικά ως σκηνογράφος από το 1997.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Πτυχιούχος γαλλικής γλ. και φιλολογίας καθώς και ιστορίας και αρχαιολογίας των Παν/μιων Θεσσαλονίκης και Αθηνών αντίστοιχα. Έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο Γαλλικής Λογοτεχνίας από το Παν/μιο Θεσ/νίκης και συνέχισε θεατρικές σπουδές στο Παρίσι στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης - Paris III απ΄ όπου έλαβε μεταπτυχικαό τίτλο (DΕΑ) και διδακτορικό στις Τέχνες του Θεάματος/ Θέατρο. Στα ενδιαφέροντά της είναι η διαπολιτισμική εκπαίδευση, η χρήση του θεάτρου στη διδακτική της ξένης γλώσσας καθώς και η θεατρική αγωγή στο χώρο του σχολείου. Είναι καθηγήτρια στο πειραματικό σχολείο Παν/μίου Αθηνών.
Απόφοιτος της Ανωτέρας Σχολής Δραματικής Τέχνης Βασίλη Ρίτσου "Περίακτος". Σαν ηθοποιός εργάστηκε στην Αθήνα μέχρι το 1989 οπότε και ανέλαβε στη γενέτειρά του Νέα Ορεστιάδα Έβρου τη νεοσύστατη τότε Θεατρική Ομάδα της Κιν/κής Λέσχης η οποία εξελίχθηκε στο "Θεατρικό Εργαστήρι Ν. Ορεστιάδας". Από το 1992 κάνει μαθήματα Θεατρικής Παιδείας σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια του βορείου Έβρου, ενώ μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος της Θεατρικής Ομάδας του 1ου Γυμν./Λυκείου Ν. Ορεστιάδας. Το 1999 ανέλαβε Δ/ντής της Δημ/κής Επιχ/σης Πολ/στικής Ανάπτυξης Ν. Ορεστιάδας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα