Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789604992621
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Έξι αυτοδύναμες φωτογραφικές ενότητες βιώνουν σχέσεις συνύπαρξης και επικοινωνίας υπό τον τίτλο The Greek Icon. Εναλλάσσονται και αλληλοσυμπληρώνονται όπως τα συνθετικά συστατικά μιας επιβλητικής τοιχογραφίας. Συνδέονται με τα δεσμά της μνήμης, όχι με την έννοια της αναπόλησης, της προσωπικής μνήμης, αλλά εκείνης που στοιχειοθετεί και δίνει αξία στις συνθήκες και τις διαφορετικές μορφές της ζωής, στα γεγονότα, στις συμπεριφορές, στο κοινωνικό και το φυσικό τοπίο μιας χώρας, τόσο στην ύπαιθρο όσο και στο άστυ.
«Για μένα ήταν πάντοτε πρόκληση η εικόνα της Ελλάδας», μου είπε με ευθύτητα ο Ανδρέας Ζαχαράτος. Σε μια μεγάλη λοιπόν κλιμακωτή παράταξη φωτογραφιών, οι οποίες οριοθετούνται από τις χρονολογίες 1979-2018, παρουσιάζεται αυτό που ο φωτογράφος επεδίωκε: ο εαυτός του σε σχέση με τον τόπο που γεννήθηκε και ζει· το τυχαίο, το υπαρκτό και συχνά απαρατήρητο, το άγνωστο, η επικαιρότητα, η θρησκευτικότητα, η ευλάβεια, η παιδική ηλικία, οι λαϊκοί άνθρωποι, η αρχαία ανάμνηση, μικρά επεισόδια, καθημερινές σκηνές αλλά και χαρακτηριστικές λήψεις που επισημαίνουν τη διαφοροποίηση και την κατηγοριοποίηση στο ίδιο εδαφικό στερέωμα. Συγχρόνως υποδεικνύεται η μακρά προετοιμασία, η επίμονη και ακατάπαυστη έρευνα ώστε να ενσαρκωθεί με πλαστικό – αρμονικό – τρόπο το πνεύμα των σύγχρονων ελληνικών χρόνων στην παρούσα μονογραφία, στους τόνους του γκρι.
Χρόνια αθωότητας. Τόπος. Στον θεό που εμπιστευόμαστε. Περιφέρεια. Η πόλη απέναντί μου. Σύνθεση. Με αυτές τις επικεφαλίδες, η ακολουθία των φωτογραφικών ενοτήτων του The Greek Icon μας ταξιδεύει ενεργοποιώντας την κρίση, το συναίσθημα και την υπενθύμιση πως όσα παρατηρούμε, συμβαίνουν, συνέβησαν, πολλοί από μας τα έχουν ζήσει, τα έχουν απαντήσει και συνεπώς αναγνωρίζουν τον τοπικό και εθνικό μας εαυτό.
Τζένη Λυκουρέζου, Φωτογράφος – Επιμελήτρια
(από τον πρόλογο του έργου)
***
Η καινούργια δουλειά του Ανδρέα Ζαχαράτου The Greek Icon έρχεται να επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα του φωτογράφου και να προσθέσει στην τέχνη της φωτογραφίας μια ακόμα ειλικρινή προσέγγιση της πραγματικής ανθρώπινης ζωής.
Σπύρος Σκιαδόπουλος, Διευθυντής της Leica Akademie Greece
Ο Ανδρέας Ζαχαράτος, στο νέο του λεύκωμα, στρέφει τον φακό του στο σύνολο της ελληνικής Επικράτειας, επιχειρώντας να σκιαγραφήσει μέσα από διαφορετικά θεματικά κεφάλαια μια σύγχρονη και συνάμα διαχρονική προσωπογραφία της Ελλάδας.
Τάκης Τζίμας, Εκδότης του περιοδικού Φωτογράφος
Γεννημένος στην Αθήνα το 1961, σπούδασε photography & cinematography στην σχολή κινηματογράφου Λυκούργου Σταυράκου, όπου αποφοίτησε με άριστα το 1983. Εργάζεται ως Διευθυντής Φωτογραφίας από το 1983 έως σήμερα στον Κινηματογράφο και την Τηλεόραση, (Ε.Ρ.Τ. και Δημόσια Τηλεόραση). Έχει διδάξει στα κρατικά Ι.Ε.Κ (Iνστιτούτα Eπαγγελματικής Kατάρτι-σης) still photography, cinematography, camera operation, lighting in television. Από το 1983 έχει πραγματοποιήσει δεκατρείς ατομικές εκθέσεις φωτογραφίας. Είναι μέλος της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρίας.
Έχει βραβευτεί σε φωτογραφικούς διαγωνισμούς σε Ελλάδα & Ευρώπη.