Tο βιβλίο αυτό απευθύνεται κυρίως στους Πολιτικούς Μηχανικούς και Κατασκευαστές οι οποίοι ασχολούνται με κτιριακά και κατασκευαστικά έργα ή με τον ποιοτικό έλεγχο των υλικών δόμησης και κατασκευών. Αποτελεί βασικό εγχειρίδιο για φοιτητές πολυτεχνικών σχολών καθόσον καλύπτει με επάρκεια την ύλη που απαιτείται να διδαχτούν στα πρώτα εξάμηνα του προγράμματος σπουδών βάσει σχεδίου του μαθήματος. Οι συγγραφείς έχουν διδάξει επί σειρά ετών το θεωρητικό και πειραματικό μάθημα των υλικών δόμησης σε κατασκευαστικά έργα.
Το πρώτο μέρος του βιβλίου αναφέρεται στις βασικές θεωρητικές γνώσεις τις οποίες θα πρέπει να έχει ο μηχανικός όσον αφορά τα ευρέως χρησιμοποιούμενα συμβατικά και νέας τεχνολογίας δομικά υλικά.
Στο δεύτερο μέρος γίνεται μια εκτενής αναφορά στα υλικά που χρησιμοποιούνται για την ανακαίνιση και την επισκευή των κτιρίων και/ή κατασκευών και περιγράφεται ο τρόπος εφαρμογής των βασικότερων μη-καταστροφικών μεθόδων, οι οποίες χρησιμοποιούνται κατά τον επιτόπιο ποιοτικό έλεγχο των υλικών δόμησης των κτιριακών έργων. Στη συνέχεια περιγράφονται οι πειραματικές μέθοδοι ελέγχου των ιδιοτήτων ενός νεόδμητου ή υπό επισκευή τεχνικού έργου. Αυτή η ενότητα είναι χρήσιμη για το εργαστηριακό μέρος του μαθήματος.