Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789605041687
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνικής αποτελεί ως γνωστόν ένα από τα κεντρικά γνωρίσματα του νεώτερου δυτικού πολιτισμού. Η ιστορικά πρωτοφανής αυτή εξέλιξη μας αναγκάζει να σκεφτούμε εξ αρχής πάνω στη φύση του ανθρώπου ως δημιουργού εργαλείων και πάνω στη σχέση της ανθρώπινης φύσης με τη φύση που την περιβάλλει. Απ΄ αυτή τη διπλή σκοπιά διαπραγματεύεται ο Moscovici το πρόβλημα του συναρπαστικού βιβλίου του. Ανατρέχει χρονικά πολύ πιο πίσω από τη νεώτερη Ευρώπη για να φωτίσει γενετικά τα γνωρίσματα και τις απαρχές της τεχνικής δημιουργίας. Ανασυγκροτείται έτσι μια διαδικασία, μέσα στην οποία άνθρωπος και φύση μεταβάλλονται παράλληλα, και χάνει τη σημασία της η αντιπαράθεση ιστορικού ανθρώπου και ανιστορικής φύσης: ο άνθρωπος δημιουργεί τη δική του ιστορία, συνάμα όμως, με την επέμβασή του, γράφει και την ιστορία της φύσης, δίνει στη φύση ιστορική διάσταση. Η διαδικασία τούτη επιταχύνεται από τον 16ο αι. και το βιβλίο περιγράφει την επιτάχυνση σε πολλαπλά επίπεδα, δείχνοντας συνάμα τους εσωτερικούς τους δεσμούς: ο τεχνίτης και ο μηχανικός, ο φιλόσοφος και ο φυσικός επιστήμονας συμβάλλουν, καθένας με τον τρόπο του, στη διαμόρφωση μιας νέας, της μηχανικής κοσμοεικόνας, η οποία έχει ήδη ολοκληρωθεί, όταν αρχίζει η βιομηχανική επανάσταση, ακολουθούμενη με τη σειρά της από τη νέα επιστημονική επανάσταση του 19ου αι. Η κατάσταση όπου βρισκόμαστε στα τέλη του 20ού αι. εξετάζεται με αφετηρία τα προβλήματα της ανθρωπιστικής παιδείας, της πολιτικής τεχνολογίας και της οικολογίας.
Ο Παναγιώτης Κονδύλης γεννήθηκε στην Αρχαία Ολυμπία το 1943 και πέθανε αιφνιδίως στην Αθήνα το 1998. Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και φιλοσοφία, νεότερη ιστορία και πολιτικές επιστήμες στα Πανεπιστήμια Φρανκφούρτης και Χαϊλδεμβέργης. Στη Χαϊλδεμβέργη αναγορεύτηκε διδάκτωρ της φιλοσοφίας. Για το έργο του βραβεύτηκε με το μετάλλιο Γκαίτε και το βραβείο Χούμπολτ. Ήταν εταίρος του Ιδρύματος Ανωτάτων Σπουδών του Βερολίνου. Διηύθυνε τη "Φιλοσοφική και Πολιτική Βιβλιοθήκη" των εκδόσεων Γνώση και τη σειρά "Ο Νεώτερος Ευρωπαϊκός Πολιτισμός" των εκδόσεων Νεφέλη. Βιβλία του στην ελληνική γλώσσα: "Η κριτική της μεταφυσικής στη νεότερη σκέψη" 1983, "Ο Μαρξ και η αρχαία Ελλάδα" 1984, "Ο ευρωπαϊκός διαφωτισμός" Ι-ΙΙ 1987, "Ο νεοελληνικός διαφωτισμός" 1988, "Ισχύς και απόφαση" 1991, "Η παρακμή του αστικού πολιτισμού" 1991, "Πλανητική πολιτική μετά το ψυχρό πόλεμο 1992, "Η ηδονή, η ισχύς, η ουτοπία" 1992 κ.ά. Επιπλέον έχει γράψει πολλά βιβλία στη γερμανική γλώσσα.
Ο Serge Moscovici γεννήθηκε στη Βράιλα της Ρουμανίας το 1925. Μετά το 1964 άρχισε να διδάσκει στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales του Παρισιού, όπου και έγινε Directeur d΄ Etudes. Από τα έργα του: "La societe contre nature" (Η κοινωνία ενάντια στη φύση) (1972)· "Psychologie des minorites actives" (Ψυχολογία των ενεργών μειοψηφιών) (1979)· "L΄ Age des foules" (Η εποχή των όχλων) (1991)· "Psychologie sociale" (Κοινωνική ψυχολογία) (1992).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1958. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στην Πάντειο Ανωτάτη Σχολή Πολιτικών Επιστημών στην Αθήνα και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην ιστορία (DEA υπό τη διεύθυνση του Σπύρου Ασδραχά και της Ελέν Αρβελέρ, Paris I-Sorbonne) και την κοινωνική ανθρωπολογία (Laboratoire d΄ anthropologie et de sociologie comparee, Paris X-Nanterre, Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales, μεταπτυχιακός υπότροφος στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου). Εργάστηκε ως ερευνητής στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας (1987-1989), ως αρχισυντάκτης του περιοδικού "National Geographic" (1998-2001), ως υπεύθυνος του τμήματος εκδόσεων του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (2001-2003), ως επιμελητής εκδόσεων και μεταφραστής έργων κοινωνικής θεωρίας και ανθρωπιστικών επιστημών. Υπήρξε σύμβουλος της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του Φωτογραφικού Κέντρου Σκοπέλου (2003-2005) και από το 2006 συνεργάζεται με το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.