Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789601630564
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Το παρόν βιβλίο αποτελεί μια προσπάθεια του συγγραφέα να διδάξει την οικονομετρία δια της λογικής του θεωρήματος-απόδειξης. Αυτή η μέθοδος επιβάλλει τη σαφήνεια του σχήματος των υποθέσεων υπό τις οποίες μπορούν να εφαρμοστούν οι μέθοδοι εκτίμησης, και επομένως συμβάλλει στη συγκριτική εξέταση των εκτιμητών σε εφαρμογές με εμπειρικά δεδομένα. Υπήρξε συνειδητή επιλογή -εν μέρει καθοδηγούμενη από τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του συγγραφέα- να επικεντρωθούν τα υπό εξέταση θέματα στην οικονομετρική ανάλυση χρονολογικών σειρών. Ο στόχος ήταν η ύλη να έχει ροή και συνοχή βασιζόμενη σε θεμελιώδεις έννοιες της οικονομετρίας, όπως η μέθοδος ελαχίστων τετραγώνων, η συνάρτηση πιθανοφάνειας και η σύγκλιση ακολουθιών τυχαίων μεταβλητών.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
O Xάρης Ναξάκης είναι αναπληρωτής καθηγητής στο ΑΤΕΙ Ηπείρου, προϊστάμενος του τμήματος Χρηματοοικονομικής και Ελεγκτικής και διευθυντής σύνταξης της "Επιθεώρησης Οικονομικών Επιστημών". Έχει διατελέσει επιστημονικός ερευνητής στο ΚΕΠΕ, ΣΕΠ στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και διδάσκων σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Έχει γράψει 12 βιβλία, άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και έχει στο ενεργητικό του πολλές ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια.
Ο Μιχάλης Χλέτσος είναι οικονομολόγος. Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Ήταν διευθυντής στη διεύθυνση Ερευνών και Μελετών του Παρατηρητηρίου Απασχόλησης Ερευνητική Πληροφορική (Π.Α.Ε.Π.) Α.Ε. και ερευνητής στο Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών. Σήμερα είναι αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στο χώρο των οικονομικών της κοινωνικής προστασίας, των οικονομικών της εργασίας και της δημόσιας οικονομικής. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ελληνικά και ξένα περιοδικά. Έχει συμμετάσχει σε ελληνικά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα.
Ο Χρήστος Κόλλιας είναι αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και επιστημονικός συνεργάτης στο ΕΛΙΑΜΕΠ, με ειδίκευση στην οικονομική της άμυνας και της ασφάλειας. Έχει διατελέσει αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Λάρισας (1998-2004), επιστημονικός συνεργάτης στο ΚΕΠΕ (1995-1998) και έχει διδάξει ως εντεταλμένος λέκτορας και επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης (1992-1995).
Πτυχίο Στατιστικής με ειδίκευση στα οικονομικά, Πανεπιστήμιο Πειραιά, 1986.
Μ.Α. in Econometrics, University of Essex U.K.1987.
Ph.D. in Economics, University of Essex U.K.1994.
Έχει εργασθεί ως ερευνητής στο ΚΕΠΕ, ως σύμβουλος διοίκησης στην Διεύθυνση Σχεδιασμού και Οικονομικών Μελετών της ΕΤΕ, στα ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού: CORE - Universite catholique de Louvain (Belgium), ICMM University of Strathclyde - ESRC research fellow, (U.K.), και στο Center for Labour Economics, LSE (U.K.). Έχει διδάξει στα πανεπιστήμια Κρήτης, Αιγαίου και Ο.Π.Α. Ενδεικτικές δημοσιεύσεις:
"Gaussian estimation of a continuous time system with common stochastic trends", Econometric Theory, volume 12, number 2, 1996, Cambridge University Press
"The exact discrete model of a system of linear stochastic differential equations driven by fractional noise". Forthcoming in the Journal of Time Series Analysis, 2008, Vol. 29, No. 6, 1019-1031. Blackwell Publishing
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα