Ταυτότητες στον ελληνικό κόσμο (από το 1204 έως σήμερα)
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ταυτότητες στον ελληνικό κόσμο (από το 1204 έως σήμερα)

Πρακτικά: Δ΄Ευρωπαϊκό Συνέδριο Νεολληνικών Σπουδών, Γρανάδα, 9-12 Σεπτεμβρίου 2010

Συλλογικό έργο

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αγγέλα Καστρινάκη

Αγγέλα Καστρινάκη (Εισηγητής)

Η Αγγέλα Καστρινάκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961. Είναι καθηγήτρια της Νεοελλη­νικής Λογοτεχνίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Έχει δημοσιεύσει τέσσερις συλλογές διηγημάτων, ένα μυθιστόρημα, έναν τόμο με αυτοβιογραφικά δοκίμια και πολλές μελέτες για την ελληνική λογοτεχνία του 19ου και του 20ού αιώνα.

Έχει τιμηθεί με το «Βραβείο ειρήνης και φιλίας Αμπντί Ιπεκτσί» για εργασίες σχετικές με την εικόνα του Τούρκου σε ελληνικά μυθιστορήματα και με το «Κρατικό βραβείο δοκιμίου» για τη μονογραφία Η λογοτεχνία στην ταραγμένη δεκαετία 1940-1950.

Διηγήματά της έχουν μεταφραστεί σε διάφορες ευρωπαϊκές γλώσσες.

Η οικονομική κρίση την παρακίνησε να σκεφθεί για τη Μεταπολίτευση, που έζησε στα εφηβικά και στα πρώτα νεανικά της χρόνια. Καρπός ήταν το αφήγημα Και βέβαια αλλάζει! (Κίχλη, 2014) και στη συνέχεια το …Κάτι ν’ αλλάξει! Μα πώς; (Κίχλη, 2019).


Δώρα Μέντη

Δώρα Μέντη (Εισηγητής)

Η Δώρα Μέντη γεννήθηκε το 1966 στα Κύθηρα. Είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής και διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Διδάσκει νεοελληνική φιλολογία στο Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Ελένη Κόλλια (Εισηγητής)

Η Ελένη Κόλλια γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Σπούδασε γαλλική γλώσσα και φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ο "Ένοικος του ενικού" είναι η πρώτη της ποιητική συλλογή. Έχει μεταφράσει τα "Τελευταία ποιήματα του έρωτα" του Πωλ Ελυάρ, "Ποιήματα" του Μαρσέλ Προυστ, "Το μεθυσμένο καράβι - Επιστολές" του Αρθούρ Ρεμπώ.

Πηνελόπη Καμπάκη - Βουγιουκλή (Εισηγητής)


Αλίκη Τσοτσορού (Εισηγητής)


Κατερίνα Κωστίου

Κατερίνα Κωστίου (Εισηγητής)

Η Κατερίνα Κωστίου είναι καθηγήτρια στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, όπου υπηρετεί από το 1997. Ο ερευνητικός της χώρος περιλαμβάνει την ποιητική της ανατροπής (ειρωνεία, σάτιρα, παρωδία, χιούμορ), τη νεοελληνική λογοτεχνία από τον 19ο αιώνα έως σήμερα, την ευρωπαϊκή ποίηση, τη μετάφραση της ποίησης, καθώς και την ταυτότητα των λογοτεχνικών χαρακτήρων. Έχει δημοσιεύσει πολλές μελέτες σε περιοδικά και σύμμεικτους τόμους, και έχει επιμεληθεί, από το 1992 έως σήμερα, δώδεκα τόμους με τα πεζογραφικά και ποιητικά έργα του Γιάννη Σκαρίμπα, για τις εκδόσεις Νεφέλη. Την τελευταία δεκαετία ασχολείται συστηματικά με το έργο του Καβάφη και τη σύγχρονη λογοτεχνία, ενώ, παράλληλα, προσπαθεί μάταια να "κλείσει τους λογαριασμούς της΄ με τον Σκαρίμπα.

Ελευθέριος Μυστάκας (Εισηγητής)


Μαρία Καραΐσκου (Εισηγητής)


Παναγιώτης Χ. Νούτσος

Παναγιώτης Χ. Νούτσος (Εισηγητής)

Ο Παναγιώτης Νούτσος γεννήθηκε στο Ελληνικό Ιωαννίνων το 1948. Σπούδασε στα Πανεπιστήμια Ιωαννίνων και Δυτικού Βερολίνου (Freie και Technische Universitat). Αναγορεύθηκε διδάκτωρ (1979) και υφηγητής (1982) της Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Είναι καθηγητής (1988) της Κοινωνικής και Πολιτικής Φιλοσοφίας στο ίδιο Πανεπιστήμιο, όπου διδάσκει από το 1980. Κατά τη διάρκεια ετήσιας (1987 / 1988) εκπαιδευτικής άδειας εργάσθηκε ερευνητικά, έδωσε διαλέξεις και δίδαξε στα Πανεπιστήμια I, IV και Χ των Παρισίων, ενώ στο πλαίσιο αντίστοιχης άδειας (1994 /1995) εργάσθηκε ερευνητικά στα Πανεπιστήμια RMIT (Μελβούρνη), Pomona College (Λος Άντζελες) και New York University. Κατά τα έτη 1991-1994 ήταν Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.


Πολυξένη Κ. Μπίστα (Εισηγητής)


Απόστολος Μπενάτσης

Απόστολος Μπενάτσης (Εισηγητής)

Ο Απόστολος Μπενάτσης γεννήθηκε στα Γιάννενα. Είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και διδάσκει Θεωρία της Λογοτεχνίας και Ανάλυση Κειμένων Νεοελληνικής Λογοτεχνίας. Έχει δημοσιεύσει βιβλία για τον Τάσο Λειβαδίτη και τον Κωνσταντίνο Θεοτόκη. Αναλύσεις κειμένων βασισμένες στη Θεωρία της Λογοτεχνίας περιλαμβάνονται στο βιβλίο του "Το σημειωτικό τετράγωνο" (Επικαιρότητα, 1994). Είναι μέλος της Ελληνικής και της Διεθνούς Σημειωτικής Εταιρείας. Έχει λάβει μέρος σε πολλά συνέδρια.

Σωτηρία Σταυρακοπούλου

Σωτηρία Σταυρακοπούλου (Εισηγητής)

Η Σωτηρία Σταυρακοπούλου γεννήθηκε στον Βόλο (1957). Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. (1980) και εργάζεται ως αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Φιλολογίας της παραπάνω Σχολής. Έχει δημοσιεύσει ποικίλα άρθρα, μελετήματα και βιβλιοκρισίες που αφορούν την πρώιμη δημώδη και τη νεοελληνική λογοτεχνία. Έχει εκδώσει τις ακόλουθες μελέτες: "Περικλής Σφυρίδης - Παραφυάδες ΙΙ: Κείμενα λογοτεχνίας και βιβλιοκρισίες 1999-2008" (Καστανιώτης, 2008) και "Περικλής Σφυρίδης - Ο πεζογράφος και η κριτική για το έργο του" (Εστία, 2011), "Επ’ αφορμή - Μελετήματα για τη λογοτεχνία της Θεσσαλονίκης" (Iανός, 2011), "Η γερμανική κατοχή σε πεζογράφους της Θεσσαλονίκης" (Μαλλιάρης Παιδεία, 2015), "Τέσσερις συνεντεύξεις του Περικλή Σφυρίδη" (Μαλλιάρης Παιδεία, 2016), "Εργογραφία - Βιβλιογραφία Κωνσταντίνου Κ. Παπουλίδη: 1960-2016" (Εκδόσεις Κυριακίδη ΙΚΕ, 2016), "Τα μη του έρωτα: Virtu per sensi - Ερμηνευτικές θεωρήσεις της υστερομεσαιωνικής και αναγεννησιακής λογοτεχνίας: 12ος-17ος αι." (Εκδόσεις Κυριακίδη ΙΚΕ, 2017), "Τέχνη αψιμυθίωτη" (Μαλλιάρης Παιδεία, 2017). Στα γράμματα εμφανίστηκε το 1980 με τη συλλογή διηγημάτων "Τα ζούμπερα" (Ερμής) και ακολούθησαν τα εξής βιβλία λογοτεχνίας: "Η χορδοφάσα και ο κύκλος" (διήγηση: Ερμής,1982)· "Η λαπαροτομή" (διηγήματα: Λιβάνης, 1983)· "Άλμα" (μυθιστόρημα: Ερμής, 1989)· "Οι δεξιώσεις" (μυθιστόρημα: Εστία, 2001)· "Η μεθυσμένη γυναίκα" (μυθιστόρημα: Εστία, 2005)· "Σπάνιες αλήθειες" (μυθιστόρημα: Εστία, 2008), "Αχ, Ελλάδα, σ’ αγαπώ" (μυθιστόρημα: Εστία, 2012).

Σάββας Καράμπελας (Εισηγητής)

Ο Σάββας Καράμπελας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Κατάγεται από την Αρκαδία και τη Μαγνησία. Είναι απόφοιτος της Σχολής Μωραΐτη, πτυχιούχος του Τμήματος Φιλολογίας και διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με θέμα της διατριβής του για το λογοτεχνικό περιοδικό "Τα Νέα Γράμματα", εκφραστικό όργανο της "γενιάς του 1930". Ανακοινώσεις, μελέτες έχουν παρουσιαστεί σε συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ δημοσιεύματά του περιλαμβάνονται σε συλλογικούς τόμους και φιλολογικά περιοδικά ("Νέα Εστία", "Μανδραγόρας΄, "Πόρφυρας", "Θέματα Λογοτεχνίας", "Νέα Εποχή Κύπρου" κ.ά). Έχει δώσει διαλέξεις στο Μεταπτυχιακό Πρόργραμμα του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωανννίνων και έχει διδάξει φιλολογικά μαθήματα στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, στο Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του ΤΕΙ Αθήνας, σε δημόσια ΙΕΚ και σε επιμορφωτικά σεμινάρια ενηλίκων. Έχει εργαστεί σε ερευνητικά προγράμματα Α.Ε.Ι. Aπό το 2008 εργάζεται στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας.

Αγγελική Δημουλή

Αγγελική Δημουλή (Εισηγητής)

Η Αγγελική Δημουλή γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε φιλολογία και σκηνογραφία στην Αθήνα και συνέχισε τις σπουδές της στη νεοελληνική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Universite Sorbonne-Paris IV). Το 2011 εξέδωσε την ποιητική συλλογή "Έρδυλον" εμπνευσμένο από το κίνημα του Oulipo και το 2015 την ποιητική συλλογή "Τα ετερόφωτα". Συμμετέχει σε διεθνή φεστιβάλ ποίησης και μάλιστα το 2014 ήταν η επίσημη ελληνική συμμετοχή στις εκδηλώσεις της Ρίγας (Λετονία) ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Το θραυσματικό ποίημα Λόγια Κεχριμπάρι, το οποίο εκπροσώπησε την Ελλάδα, μελοποιήθηκε από την μουσικό Gundega Smite και ερμηνεύθηκε από την Εθνική Χορωδία της Λετονίας υπό τη διεύθυνση του Marιs Sirmais (το cd κυκλοφόρησε το 2014 με τον τίτλο DZINTARA CELS). Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί στις βαλτικές γλώσσες, στα μαλτέζικα, στα ουκρανικά, στα γαλλικά, στα σλοβένικα, στα αραβικά και στα εβραϊκά. Μεταφράζει ποίηση από τα αγγλικά και τα γαλλικά (Τανέρ Μπαιμπάρς, Γκιούργκεντς Κορκμάζελ, Νεσέ Γιασίν κ.α) και αρθρογραφεί συστηματικά στο περιοδικό του vakxikon. Εργάζεται ως φιλόλογος στον ιδιωτικό τομέα και διδάσκει ελληνικά σε μετανάστες.

Νίκος Μαθιουδάκης (Εισηγητής)


Λουκία Στέφου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κωνσταντίνος Α. Δημάδης

Κωνσταντίνος Α. Δημάδης (Επιμέλεια)

Ο Κ. Α. Δημάδης δίδαξε στα πανεπιστήμια του Άμστερνταμ (1980-1992) και του Κρόνιγκεν (1992-1996). Από το 1996 είναι καθηγητής νεοελληνικών σπουδών στο Freie Universitat του Βερολίνου και επίτιμος καθηγητής του Ινστιτούτου Κλασικών, Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Τιφλίδας. Παράλληλα διευθύνει από το 1985 το Διεθνές Πρόγραμμα Ελληνικής Γλώσσας, Ιστορίας και Πολιτισμού του Ιδρύματος Μελετών Χερσονήσου του Αίμου στη Θεσσαλονίκη. Ασχολείται ειδικότερα με τις σχέσεις τέχνης και εξουσίας και με τις επιδράσεις της πολιτκής στη λογοτεχνία, κυρίως σε περιόδους δικτατορίων και πολέμων

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1 από 5
Σελίδες:
773
Βάρος:
0.55 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση