Δεν υπάρχει δυνατότητα παραγγελίας
ISBN:
9789606740657
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Στην αρχαιότητα, ο πόλεμος είτε αμυντικός, είτε επιθετικός, ακολουθούσε ένα συγκεκριμένο `τελετουργικό`, που δεν στηριζόταν μόνο στην πάλη σώμα με σώμα, αλλά και στην εφαρμογή τακτικών μάχης, οι οποίες εξελίσσονταν με την πάροδο των αιώνων. Η εμφάνιση του οπλίτη στον ελληνικό κόσμο, αποτέλεσε μια μοναδική στα παγκόσμια χρονικά εξέλιξη, που δεν θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα δίχως την ιδιότυπη ελληνική πολιτική και κοινωνική οργάνωση, που οδήγησε και στη δημιουργία λίγο αργότερα της πρώτης δημοκρατίας στα χρονικά της ανθρωπότητας. Η οπλιτική φάλαγγα εξυπηρετούσε τα ιδεώδη περί πολεμικής αρετής των αρχαίων Ελλήνων και ανταποκρινόταν στην βαθύτερη έννοια της αποφασιστικής μάχης, που δεν είχε σκοπό την εξόντωση του αντιπάλου, αλλά την επικράτηση σε μάχη εκ παρατάξεως των οπλιτών. Με τη βοήθειά της οι Έλληνες πέτυχαν σημαντικές νίκες στον Μαραθώνα και στις Πλαταιές, αλλάζοντας κυριολεκτικά τον ρου της ιστορίας. Η εμφάνιση λίγο καιρό αργότερα της λοξής φάλαγγας στη Θήβα, μετέβαλε καθοριστικά τον τρόπο της οπλιτικής μάχης. Η απόλυτη καταξίωση των Ελλήνων οπλιτών, ήλθε όταν ο Φίλιππος Β` συγκρότησε την περίφημη μακεδονική φάλαγγα. Με αυτήν ο γιος του Αλέξανδρος θα κατακτούσε ολόκληρο τον τότε γνωστό κόσμο.
Στο βιβλίο αυτό της νέας σειράς με τίτλο `ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ` παρουσιάζονται για πρώτη φορά
συγκεντρωμένα σε έναν ενιαίο τόμο επιλεγμένα άρθρα που δημοσιεύτηκαν κατά καιρούς στα περιοδικά των Εκδόσεων ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ και τα οποία σχετίζονται με το εξαιρετικά ενδιαφέρον αυτό θέμα της αρχαίας στρατιωτικής ιστορίας. Τα κεφάλαια του βιβλίου εμπλουτίζονται με αναλυτικά σχεδιαγράμματα μαχών, ανανεωμένο φωτογραφικό υλικό και αρκετές πρωτοδημοσιευόμενες καλλιτεχνικές αναπαραστάσεις οπλιτών, δίνοντας την ευκαιρία στον αναγνώστη να κατανοήσει πλήρως τον τρόπο μάχεσθαι των αρχαίων Ελλήνων, από τον Τρωικό Πόλεμο μέχρι και τους ελληνιστικούς χρόνους.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
Ο Δημήτρης Γεδεών είναι υποστράτηγος ε.α. Πέρα των καθαρά στρατιωτικών καθηκόντων του σε μονάδες και επιτελεία του όπλου του, ήταν καθηγητής στρατιωτικής ιστορίας στη ΣΣΕ (1994-1997) και υποδιευθυντής ΔΙΣ/ΓΕΣ, μέλος της Ελληνικής Επιτροπής Στρατιωτικής Ιστορίας (1997-2000). Συνεργάζεται με ελληνικά και ξένα στρατιωτικά περιοδικά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Κωνσταντίνος Θ. Παπαδημητρίου μεγάλωσε και κατοικεί στην Αθήνα. Έχει σπουδές Νομικής, Πολιτικής-Διοικητικής Επιστήμης και Παιδαγωγικών, με διδακτορική διατριβή στην οργάνωση του κράτους.
Έχει εργαστεί, ως μισθωτός στον ιδιωτικό τομέα, ως δικηγόρος και ως καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης, ενώ μετά την είσοδο, εκπαίδευση και επιτυχή αποφοίτησή του από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης (τμήμα Περιφερειακής Ανάπτυξης) ως στέλεχος του Υπουργείου Εσωτερικών, ως ειδικός επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη, ως (πρώτος απόφοιτός της) Διευθυντής της Εθνικής Σχολής και, σήμερα, ως Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Ως εμπειρογνώμονας Δημόσιας Διοίκησης, έχει εστιάσει ιδιαίτερα σε θέματα Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τα οποία έχει αναπτύξει σε άρθρα του και σε συνέδρια, ενώ παράλληλα έχει διδάξει διοικητική-οργανωτική θεωρία, διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού και νομιμότητα-διαφάνεια στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και στο Ινστιτούτο Επιμόρφωσης του ΕΚΔΔΑ, στο Κοινωνικό Πολύκεντρο της ΑΔΕΔΥ και σε μεταπτυχιακά πανεπιστημιακά τμήματα. Επιπλέον, ως ενεργός πολίτης, υπήρξε για χρόνια συνδικαλιστικό στέλεχος (ένωση αποφοίτων ΕΣΔΔΑ, ομοσπονδία συλλόγων Υπουργείου Εσωτερικών) και δραστήριο μέλος της οικείας επιστημονικής κοινότητας (Διοικητικού Επιμελητηρίου-ΔΕΕ), της οποίας σήμερα είναι εκλεγμένος για δεύτερη φορά, πρόεδρος.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα