Ταξίδι στο λόγο και την ιστορία
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ταξίδι στο λόγο και την ιστορία

Κείμενα 1969-1996

Κωνσταντίνος Τσουκαλάς

20.40€ -10% 18.36€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

    9789603480334

  • Κατηγορίες:

    Δοκίμια

  • Έτος κυκλοφορίας

    1996

  • Εκδότης

    Πλέθρον

Τα κείμενα τα οποία επελέγησαν για να συγκροτηθεί ο δεύτερος αυτός τόμος από το «Ταξίδι στο Λόγο και την Ιστορία» καλύπτουν μια περίοδο 25 ετών, με κοινό τους τυπικό γνώρισμα την προσέγγιση διαφόρων πτυχών και ζητημάτων που τίθενται στη μελέτη της ελληνικής πραγματικότητας. Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον αυτού του τόμου έγκειται, πιστεύουμε, στην εναργή ανάδυση των μεταβολών οι οποίες επέρχονται στη βασική προβληματική του συγγραφέα, την ίδια στιγμή που τα αντικείμενα αναφοράς της παραμένουν σταθερά. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που δεν ακολουθήθηκε μια πιστά χρονολογική τάξη παρουσίασης των κειμένων αλλά προκρίθηκε η κατάταξή τους σε τρεις θεματικές ενότητες, με την επίγνωση ότι τα μεταξύ τους όρια διαπλέκονται μέσα σε ένα γενικότερο πλαίσιο θεωρίας. Από τα γραπτά τούτου του τόμου, έξι δημοσιεύονται για πρώτη φορά στα ελληνικά: «Η Πάλη των τάξεων και το καθεστώς των συνταγματαρχών», «η ριζοσπαστική μεταρρύθμιση σε μια «προ-προνοιακή» κοινωνία. . .», «οι `Πεφωτισμένες` έννοιες στο σκοτάδι. . .», «Η ελληνική εθνική ταυτότητα στην ενωμένη Ευρώπη. . .», τα «Έμμονα στερεότυπα. . .» και «Η εκπαίδευση στην Ελλάδα. Μια ιδεολογική κριτική» - κείμενο το οποίο είναι το πλέον πρόσφατο αυτού του τόμου και δεν έχει μέχρι σήμερα δημοσιευθεί άλλού. Στη δομή των εδώ (ανα)δημοσιευμένων κειμένων οι αλλαγές που έχουν επέλθει αφορούν στην προσθήκη μεσοτίτλων -όπου αυτοί δεν υπήρχαν- και στην κατά το μέτρο του εφικτού ενοποίηση του γλωσσικού και συντακτικού ύφους.


[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]

Κωνσταντίνος Τσουκαλάς

Κωνσταντίνος Τσουκαλάς (Συγγραφέας)

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1937. Μετά τις σπουδές του στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές Φιλοσοφίας του Δικαίου και Κοινωνιολογίας στα Πανεπιστήμια Heidelberg, Μονάχου, Παρισιού και Yale. To 1974 ανακηρύσσεται Διδάκτορας Γραμμάτων και Ανθρωπιστικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Παρισίων. Από το 1961 έως το 1998 ασκεί δικηγορία στην Αθήνα. Απασχολήθηκε ως ερευνητής στο Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών Αθηνών (1963-1967) και στο γαλλικό Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών (1968). Κατά τα έτη 1968-1985 υπήρξε καθηγητής κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Παρισίων και από το 1985 και έκτοτε είναι ομότιμος καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα από το 1981 έως το 1989 άσκησε καθήκοντα επιστημονικού Διευθυντή στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών. Το 1993 ορίζεται Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΚΚΕ, θέση που διατηρεί έως το 1995. Έχει επίσης διατελέσει Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Κοινωνιολόγων, Μέλος του Ανωτάτου Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας, επισκέπτης Καθηγητής στα Πανεπιστήμια Παρισίων, Princeton, Nέας Υόρκης, της Πόλεως του Μεξικού, καθώς και στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, αρχηγός της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Διάσκεψη Κορυφής του Ο.Η.Ε. για την Κοινωνική Ανάπτυξη (1994-1996) και μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού. Είναι σήμερα Πρόεδρος του Δ.Σ. του εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, μέλος του Δ.Σ. της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και μέλος του ερευνητικού συμβουλίου του Ολυμπιακού Μουσείου της Λωζάννης. Έχει στο ενεργητικό του πολλές δημοσιεύσεις και βιβλία, μεταξύ των οποίων : "Τhe Greek Tragedy", 1968, "Eξάρτηση και αναπαραγωγή. Ο κοινωνικός ρόλος των εκπαιδευτικών μηχανισμών στην Ελλάδα", 1976, "Κράτος και κοινωνική ανάπτυξη. Η συγκρότηση του δημόσιου χώρου στην Ελλάδα", 1980, "Κράτος, εργασία, κοινωνία στη μεταπολεμική Ελλάδα", 1985, "Είδωλα Πολιτισμού. Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφότητα στη σύγχρονη Πολιτεία", 1991, "Ταξίδι στο Λόγο και στην Ιστορία", 1996, "Περιπέτειες Σημασιών. Η εξουσία ως "λαός" και ως "έθνος", 1999, "Πόλεμος, μνήμη και τέχνη", 2000, "Η Πολιτική σήμερα. Ο Νίκος Πουλαντζάς και η επικαιρότητα του έργου του", 2001, "Ανα-γνώσεις", 2002. Aπό το 2000 είναι τακτικό μέλος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής. Μιλά αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και έχει γνώσεις ιταλικών και ισπανικών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Παναγιώτης Καφετζής (Επιμέλεια)

Ο Παναγιώτης (Τάκης) Καφετζής είναι διδάκτωρ πολιτικής επιστήμης και εργάζεται ως ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (Ε.Κ.Κ.Ε.).

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
2 από 2
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
343
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.72 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση