Μια περιήγηση στα Χανιά, τη Σούδα, το Ρέθυμνο, το Αρκάδι, τον Χάνδακα, το Ηράκλειο, την Ιεράπετρα, το Λασίθι, τα Μάλια, τη Σητεία, τη Γόρτυνα, τη Σαμαριά κ.λπ., λίγο πριν ξεσπάσει η Επανάσταση του 1821.
[Απόσπασμα από κείμενο σε ιστοσελίδα του εκδότη]
Ο Θεοδόσης Πυλαρινός είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο (Κέρκυρα), όπου διδάσκει νεοελληνική φιλολογία και ιστορία του γλωσσικού ζητήματος. Έχει δημοσιεύσει μελέτες στα περισσότερα σύγχρονα λογοτεχνικά περιοδικά και είναι σύμβουλος έκδοσης και επιμελητής του λογοτεχνικού περιοδικού "Πόρφυρας". Έχει συνεργαστεί σε συλλογικές εκδόσεις, έχει σχεδιάσει και επιμεληθεί αφιερώματα και τόμους πρακτικών.
Ο Ζίμπερ, αυστριακής καταγωγής, γεννήθηκε στην Πράγα το 1789 και πέθανε στην ίδια πόλη το 1845. Σπούδασε ιατρική και ασχολήθηκε πολύ με τη βοτανική. Από τη ζωή και το έργο του φαίνεται ότι ήταν καλός επιστήμονας, καθώς και ένας ειλικρινής όσο και ριψοκίνδυνος άνθρωπος. Στις 28 Δεκεμβρίου 1816 από την Τεργέστη επιβιβάζεται σ΄ ένα μαλτέζικο ιστιοφόρο και στις 3 Ιανουαρίου του 1817 σε ηλικία 28 χρονών αποβιβάζεται στην τουρκοκρατούμενη Κρήτη. Τα αποτελέσματα των ταξιδιωτικών του ερευνών και παρατηρήσεων θα τα εκθέσει σ΄ ένα δίτομο έργο με τον τίτλο "Ταξίδι στη νήσο Κρήτη και στο ελληνικό αρχιπέλαγος το έτος 1817". Σκοπός του ταξιδιού του είναι κυρίως η φυσιογνωμία του νησιού. Το διέσχισε από τη μια ως την άλλη άκρη. Σταματούσε σε κάθε πόλη ή άλλα επίκαιρα σημεία, εξαντλούσε το θέμα του, περιγράφοντας, εκτός από τη χλωρίδα, τη σύσταση του εδάφους, τα όρη, τους ποταμούς, τη ζωή των κατοίκων, τα ήθη και τα έθιμα, την εκπαίδευση, τη θρησκεία, τις οικοδομές, τα τείχη και κάθε τι που μπορούσε να συμπληρώσει την εικόνα που παρουσίαζε η Κρήτη τον 19ο αιώνα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα