Οι επτά σωζόμενες τραγωδίες του Σοφοκλή είναι κατά σειρά: Αίας, Αντιγόνη, Τραχίνιες, Οιδίπους Τύραννος, Ηλέκτρα, Φιλοκτήτης και Οιδίπους επί Κολωνώ. Σώζονται επίσης 417 στίχοι από το Σατυρικό του δράμα Ιχνευτές. Η έρευνα έχει εντοπίσει τον χρόνο παρουσίασης τριών τραγωδιών, Αντιγόνη 442, Φιλοκτήτης 409, Οιδίπους επί Κολωνώ 401. Άλυτο πρόβλημα και η ιεραρχική παλαιότητά τους. Οι πρόσφατοι ερευνητές δέχονται την εκτιθέμενη σειρά.
Ο πολύς Wilamowitz όμως τοποθετεί πρώτη την Αντιγόνη. Ακεραιότητα και σπαράγματα. Η εκδίκηση του αφανούς κατά του εμφανούς. Η μοίρα των όντων μέσα στην αδέκαστη ροή του χρόνου. Κρεουργημένο σήμερα το έργο αλλά στον αιώνα του κοσμαγάπητο. Οι Αθηναίοι λατρεύουν τον ποιητή, καταξιώνουν το έργο του. Επικός ή λυρικός ο λόγος του γοητεύει και συναρπάζει. Το 468 αποσπά την πρώτη νίκη με ανταγωνιστή τον Αισχύλο. 28 ετών ο Σοφοκλής, 57 ο Αισχύλος. 24 οι πρώτες νίκες του και πολλές οι δεύτερες. Τρίτος ουδέποτε (13 πρώτες ο Αισχύλος και 4 ο Ευριπίδης). Κοσμαγάπητη η Αντιγόνη του μέχρι σήμερα. Κανόνα της δραματικής τέχνης θεωρεί ο Αριστοτέλης τον Οιδίποδα Τύραννο. [...]
[Απόσπασμα από το κείμενο της εισαγωγής της έκδοσης]
Ο Σοφοκλής (497-406 π.Χ.) καταγόταν από τον Κολωνό. Πήρε μέρος για πρώτη φορά σε δραματικό αγώνα το 468 π.Χ., όταν νίκησε τον γηραιότερο τραγικό ποιητή Αισχύλο. Έζησε όλη τη ζωή του στην Αθήνα της εποχής της ακμής και άσκησε οικονομικά και πολιτικά αξιώματα. Άνθρωπος θεοσεβής και ευαίσθητος, αγαπήθηκε και τιμήθηκε από τους συμπολίτες του. Στα εξήντα χρόνια της συγγραφικής του παραγωγής έγραψε περίπου εκατόν τριάντα έργα, από τα οποία σώθηκαν ακέραια επτά. Εισήγαγε στη δραματική τέχνη πολλές καινοτομίες και αναδείχτηκε αδιαφιλονίκητος διαμορφωτής της τραγωδίας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Μάρκος Θεοδωράκης γεννήθηκε στο Ρέθυμνο το 1930. Σπούδασε κλασσική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κατά τα έτη 1951-1955. Έκτοτε εργάστηκε στη φροντιστηριακή εκπαίδευση.