Δεν υπάρχει δυνατότητα παραγγελίας
ISBN:
9789600707731
Κατηγορίες:
Εκδότης
Τα φανταστικά μα τόσο γοητευτικά ταξίδια του Λέμιουελ Γκιούλιβερ στη χώρα των Λιλιπουτίων αρχικά και στη συνέχεια στη χώρα των Γιγάντων, των Μάγων και των Χάουγχινμ (που οι κάτοικοί της είναι... άλογα, ανώτερα όμως πνευματικά από το ανθρώπινο γένος...). Μια εκπληκτική σάτιρα που από τον καιρό που γράφτηκε - εδώ και τρεις αιώνες περίπου - ως σήμερα δεν έπαψε να διασκεδάζει εκατομμύρια αναγνώστες που τη διάβασαν και τη διαβάζουν.
Ο Τζόναθαν Σουίφτ (1667 -1745) γεννήθηκε στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας. Εργάστηκε ως γραμματέας του συγγραφέα και διπλωμάτη Σερ Ουίλιαμ Τεμπλ, έγινε ιερέας της αγγλικανικής εκκλησίας, έγραψε μυθιστορήματα και ποιήματα, αλλα ανακατεύτηκε και με την πολιτική. Το πιο γνωστό έργο του είναι το μυθιστόρημα "Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ" (ή, σωστότερα: "Γκάλιβερ", του οποίου ο πλήρης τίτλος ήταν: "Travels into Several Remote Nations of the World, in Four Parts, by Lemuel Gulliver, First a Surgeon, and then a Captain of Several Ships"), στο οποίο σατιρίζει την πολιτική ζωή, τις φιλοσοφικές ιδέες και την επιστήμη της εποχής του. Έγραψε επίσης ποιήματα, σάτιρες, δοκίμια, θρησκευτικά έργα, κηρύγματα, άρθρα, επιστολές και άλλα. Τα γνωστότερα κείμενα, στη διάθεση των μελετητών του σήμερα, είναι: "A Discourse on the Contests and Dissentions in Athens and Rome" (1701), "A Meditation upon a Broomstick" (1703-1710), "The Battle of the Books" ("Η μάχη των βιβλίων", 1704), "A Tale of a Tub" (1704), "A Critical Essay upon the Faculties of the Mind" (1707-1711), "An Argument against Abolishing Christianity" (1708-1711), "The Intelligencer" (μαζί με τον Thomas Sheridan, 1710), "A Proposal for Correcting, Improving and Ascertaining the English Tongue" (1712), "On the Conduct of the Allies" (πολιτικό φυλλάδιο κατά της συνέχισης του πολέμου με τη Γαλλία, 1713), "The Journal to Stella" (ημερολόγιο της σχέσης του με την Esther Johnson, 1710-1713), "Hints Toward an Essay on Conversation" (1713), "A Letter to a Young Gentleman, Lately Entered into Holy Orders" (1720), "Proposal for Universal Use of Irish Manufacture" (1720), "A Letter of Advice to a Young Poet" (1721), "The Drapier΄s Letters" (επιστολές με το ψευδώνυμο M.B.Drapier, κατά του νομισματικού μονοπωλίου που επέβαλε η Αγγλία, 1724, 1725), "Bon Mots de Stella" (Παράρτημα στα "Ταξίδια του Γκιούλιβερ", 1726), "A Modest Proposal" (διάσημη σάτιρα, στην οποία εισηγείται οι συμπατριώτες του να καταφύγουν στον κανιβαλισμό, τρέφοντας τους πλούσιους με τα παιδιά των φτωχών, 1729), "An Essay on the Fates of Clergymen", "A Treatise on Good Manners and Good Breeding", "Directions to Servants", "On the Death of Esther Johnson", "An Essay On Modern Education", "Three Sermons and Three Prayers", "Writings on Religion and the Church", "Verses on the Death of Dr. Swift" (1739), κ.ά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Καίσαρ Εμμανουήλ (1902-1970). Ο Καίσαρ Εμμανουήλ γεννήθηκε στην Αθήνα, καταγόταν όμως από την Πάτρα. Ήταν δεύτερος ξάδελφος του ποιητή Ιωάννη Παπαδιαμαντόπουλου (Jean Moreas). Τα μαθητικά και εφηβικά του χρόνια πέρασε στον Πόρο, το Δραγάτσι και τέλος στον Πειραιά, όπου τέλειωσε το Γυμνάσιο. Γράφτηκε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, διέκοψε τις σπουδές του στο τελευταίο έτος για να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία και μετά την ολοκλήρωσή της αναγκάστηκε να εργαστεί, έτσι δεν αποφοίτησε παρά το 1938. Άνοιξε φροντιστήριο στο Νέο Φάληρο και το 1928 διορίστηκε μεταφραστής (μιλούσε αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά) στην ασφαλιστική εταιρεία Αθηναϊκή, όπου παρέμεινε για δέκα περίπου χρόνια. Μετά την αποφοίτησή του από το Πανεπιστήμιο δίδαξε σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια για εικοσιπέντε περίπου χρόνια. Από το 1937 ως το 1940 συνεργάστηκε με τη ρουμανική εφημερίδα Le moment ως γαλλόφωνος φιλολογικός ανταποκριτής. Μετά το 1953 εργάστηκε στην εκπαίδευση στην Κύπρο, την Αλεξάνδρεια, το Κάιρο και την Ισμαηλία. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα αφοσιώθηκε στις λογοτεχνικές μεταφράσεις και διασκευές ως το τέλος της ζωής του. Πέθανε από ζάχαρο στο δημοτικό νοσοκομείο της Αθήνας. Ο Καίσαρ Εμμανουήλ πρωτοεμφανίστηκε στη λογοτεχνία το 1924 και συνεργάστηκε με τα λογοτεχνικά περιοδικά Μούσα, Κριτική και Τέχνη, Νέοι Βωμοί, Ελληνική Επιθεώρησις, Νέα Εστία, Λόγος, Κύκλος, Ρυθμός, Μπουκέτο, Οικογένεια, Αναγέννησις, Νέα Επιθεώρησις, Το τρίτο μάτι, Μακεδονικά Γράμματα και άλλα. Η πρώτη του ποιητική συλλογή είχε τίτλο Ο παράφωνος αυλός και εκδόθηκε το 1929. Ακολούθησαν τρεις ακόμη συλλογές, ενώ ο κύριος όγκος του έργου του αποτελείται από ποιητικές, πεζογραφικές, θεατρικές και άλλες μεταφράσεις και διασκευές. Η ποίηση του Εμμανουήλ τοποθετείται στα πλαίσια της ελληνικής μεσοπολεμικής ποίησης, ειδικότερα στους νεώτερους ποιητές της γενιάς του είκοσι (ανάμεσα στους Αλέξανδρο Μπάρα, Γιάννη Σκαρίμπα, Ορέστη Λάσκο, Κώστα Ουράνη, Νίκο Καββαδία και άλλους που ακολούθησαν εν μέρει τα χνάρια των Καρυωτάκη, Λαπαθιώτη, Φιλύρα, Άγρα κ.α.). Ο Κώστας Στεργιόπουλος διακρίνει στο έργο του δυο φάσεις, την πρωιμότερη που κυριαρχείται από στοιχεία νεορομαντισμού και κοσμοπολιτισμού (στα χνάρια του Κώστα Ουράνη) και τη δεύτερη, που σηματοδότησε το πέρασμά του στο συμβολιστικό ρεύμα και την καθαρή ποίηση των Baudelaire, Valery, Mallarme, αλλά και του Απόστολου Μελαχρινού. Για περισσότερα βιογραφικά στοιχεία του Καίσαρα Εμμανουήλ βλ. Γιαλουράκης Μανώλης, «Εμμανουήλ Καίσαρ», Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας 6. Αθήνα, Χάρη Πάτση, χ.χ., Στεργιόπουλος Κώστας (επιμέλεια), «Καίσαρ Εμμανουήλ», Η ελληνική ποίηση· Ανθολογία - Γραμματολογία· Η ανανεωμένη παράδοση, σ.436-439. Αθήνα, Σοκόλης, 1980, Στεργιόπουλος Κώστας, «Ο Καίσαρ Εμμανουήλ και η έκδοση των Ποιημάτων του», Καίσαρ Εμμανουήλ, Ποιήματα · επιμέλεια Κώστα Στεργιόπουλου, σ.13-20. Αθήνα, Πρόσπερος, 1980 και χ.σ., «Εμμανουήλ Καίσαρ», Παγκόσμιο Βιογραφικό Λεξικό 3. Αθήνα, Εκδοτική Αθηνών, 1985.
(Πηγή: Αρχείο Ελλήνων Λογοτεχνών, Ε.ΚΕ.ΒΙ.).