Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789602532164
Κατηγορίες:
Φιλοσοφία | Κοινωνιολογία | Θρησκεία , Πεζογραφία , Ψυχολογία | Ψυχανάλυση
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Το βιβλίο αυτό του Μπέρτραντ Ράσελ αποτελεί μια εξαιρετική, σύντομη και γλαφυρή εισαγωγή στη φιλοσοφία. Το έργο διαβάστηκε από το ευρύ αλλά και από το ειδικό αναγνωστικό κοινό, και διατηρεί ακόμη σήμερα την επικαιρότητά του χάρη στο σαφή και διεισδυτικό τρόπο με τον οποίο ο συγγραφέας μας εισάγει σε βασικά προβλήματα της Φιλοσοφίας. Ο Ράσσελ παρουσιάζει κεντρικά οντολογικά ζητήματα και φιλοσοφικές απόψεις, ενώ σε ένα δεύτερο επίπεδο προσεγγίζει βασικά γνωσιοθεωρητικά ζητήματα και συζητάει τις έννοιες της αλήθειας και του ψεύδους. Διαλέγεται με τους μεγάλους φιλοσόφους, προσπαθώντας μάλιστα να αναδείξει τη σταθερή αξία της φιλοσοφίας για τον πολιτισμό, και επισημαίνει τα στοιχεία που διαφοροποιούν τη φιλοσοφία από την επιστήμη.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
Ο Αντώνης Πέρης γεννήθηκε το 1972 στην Αθήνα. Έχει δημοσιεύσει διάφορα διηγήματα σε περιοδικά και συλλογικές εκδόσεις στα ελληνικά και στα σουηδικά. Έχει μεταφράσει φιλοσοφία, πεζογραφία και θέατρο από τα αγγλικά.
Ο Βρετανός φιλόσοφος γεννήθηκε το 1872 κοντά στις όχθες του Wye. Έπειτα από άρτιες σπουδές έγινε καθηγητής στο Τρίνιτυ Κόλλετζ του Καίμπριτζ και μέλος της Βασιλικής Εταιρίας το 1909. Το 1916 παραιτήθηκε από την καθηγεσία· αιτία ήταν οι ειρηνόφιλες ιδέες του. Μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο ταξίδεψε στη Ρωσία και την Κίνα, όπου και διηύθυνε ιδιωτική σχολή (1927-1932). Επίσης δίδαξε για πολλά χρόνια στις ΗΠΑ. Στο Καίμπριτζ ξαναγύρισε το 1944 και ανέλαβε πάλι τα καθήκοντα του καθηγητή. Κατά τη διαδρομή ενός μακροχρόνιου σταδίου δράσης, που επισφραγίστηκε με το βραβείο Νόμπελ το 1950 και το βρετανικό παράσημο του Τάγματος Αξίας, ο Ράσσελ και ως μαθηματικός και ως φιλόσοφος και ως κοινωνιολόγος μας έδωσε ένα ογκώδες έργο. Σ΄ αυτό ανήκουν τα έργα: "Principia mathematica" (1903), "Τα προβλήματα της φιλοσοφίας" (1912), "Οι γνώσεις μας για τον εξωτερικό κόσμο και οι επιστημονικές μέθοδοι" (1914), "Ο δρόμος προς την ελευθερία: Σοσιαλισμός,αναρχία και συνδικαλισμός" (1918), "Μυστικισμός και λογική" (1918), "Μπολσεβικισμός" (1940), "Γάμος και ηθική" (1929), "Η κατάκτηση της ευτυχίας" (1930), "Ιστορία της δυτικής φιλοσοφίας" (1946) κ.ά. Υποστηρικτής της γυναικείας χειραφέτησης και της παροχής ψήφου στις γυναίκες, ο φιλόσοφος της ειρήνης είδε την ανθρωπότητα σαν ενιαίο σύνολο και τάχθηκε κατά του ναζισμού που τον πολέμησε στον Β παγκόσμιο πόλεμο, γράφοντας φοβερές σελίδες εναντίον του. Ο Ράσσελ έθεσε το κύρος του στην υπηρεσία της παγκόσμιας ειρήνης και τάχθηκε κατά της ατομικής ενέργειας για στρατιωτικούς σκοπούς. Πίστεψε στον άνθρωπο, γι΄ αυτό και μέσα στο έργο του διακρίνεται η αισιοδοξία του για το μέλλον. Πέθανε το Φεβρουάριο του 1970.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Γιώργος Ρουσόπουλος, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, δίδαξε φιλοσοφία, φιλοσοφία της επιστήμης και μαθηματική ανάλυση στο Πολυτεχνείο Κρήτης, καθώς και επιστημολογία στο Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Γεννήθηκε το 1951 στο Βόλο. Σπούδασε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και φιλοσοφία στις ΗΠΑ και την Αγγλία. Έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα στα μαθηματικά από το University of Rochester και κατόπιν μεταπτυχιακό δίπλωμα στη φιλοσοφία από το University of California. Διδάκτορας φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Ήταν μεταπτυχιακός υπότροφος του Βρετανικού Συμβουλίου στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Έχει μεταφράσει τη "Φιλοσοφία της Λογικής" του Κουάιν (2008), έχει δημοσιεύσει άρθρα στις περιοχές της γνωσιολογίας, της επιστημολογίας και της φιλοσοφίας των μαθηματικών και έχει γράψει τα βιβλία: "Επιστημολογία των μαθηματικών" (1990), "Μαθηματικός ρεαλισμός" (1999), "Αναλυτική της παράστασης" (1998) και "Γνωσιολογία" (2009). Επίσης, έχει επιμεληθεί τους τόμους "Αλήθεια" (2002) και "Σύγχρονος εμπειρισμός" (2008). Πρώτο του λογοτεχνικό έργο το "Καιρός για μυθιστόρημα".