Διαθέσιμο υπό την προϋπόθεση ύπαρξης αποθέματος στον εκδότη
Αποστέλλεται σε 2-5 εργάσιμες.
ISBN:
9786188032637
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
`Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, οι ποιητές παρακολουθούν αποσβολωμένοι όσα τραγικά και παράδοξα συμβαίνουν γύρω τους - και μέσα τους. Μέσα σ` έναν κόσμο βίας, αδιαφορίας, πλεονεξίας και αρπακτικότητας, η φωνή τους πνίγεται στο λαρύγγι τους και, πνιγμένη, αρθρώνει στίχους σκληρούς, μελαγχολικούς, ερωτικούς, σουρεαλιστικούς, πολιτικούς, μεταφυσικούς, ειρωνικούς, σαρκαστικούς και προφητικούς. Με μύθους, μεταφορές και συμβολισμούς, οι ποιητές σήμερα, όπως έκαναν πάντοτε άλλωστε, μιλούν για έναν αλλόκοτο κόσμο σε μιαν αμφίδρομη σχέση όπου ο ένας εμπεριέχει τον άλλον - ο κόσμος τους ποιητές και οι ποιητές τον κόσμο.`
Αυτά έγραφα πριν πέντε χρόνια στην εισαγωγή μου για `Τα Ποιήματα του 2006` που είχαν επιμεληθεί οι Γιάννης Ευσταθιάδης και Κώστας Γ. Παπαγεωργίου. Και δεν μου φαίνεται ότι κάτι έχει αλλάξει προς το καλύτερο για τη χώρα μας, για την ποίηση, για τους ποιητές, αφού η όλη κατάσταση, λόγω κρίσης, είναι κατά πολύ χειρότερη απ` ότι ήταν προ εξαετίας.
Η ποίηση δεν μπορεί να γιατρέψει τις πληγές μιας χώρας, ενός λαού, ενός έθνους. Δεν μπορεί να γιατρέψει ούτε καν τις πληγές του ίδιου του ποιητή ο οποίος δοκιμάζεται μέσα στον γυάλινο πύργο του - ή μάλλον στο γυάλινο υπόγειό του ή στην γυάλινη τρώγλη του, μια και οι πύργοι, λόγω κρίσης, ανήκουν πια στα παραμύθια. Άλλωστε δεν είναι αρμοδιότητα της ποίησης να γιατρεύει πληγές. Ίσως να τις ξύνει, για να μας υπενθυμίζει πόσο ενοχλητική και αποκρουστική έχει γίνει η καθημερινότητα, ο βίος, η ανθρώπινη συνθήκη.
Από τους ποιητές στον παρόντα τόμο άλλοι ομφαλοσκοπούν, άλλοι έχουν βλέμμα καθαρό, παρατηρητικό και παρηγορητικό, άλλοι ειρωνεύονται, άλλοι σαρκάζουν, άλλοι πειραματίζονται, άλλοι λοιδορούν, άλλοι προφητεύουν, άλλοι παραμυθιάζονται, άλλοι μένουν προσκολλημένοι στα προσωπικά τους προβλήματα. Πάντως όλοι διακινδυνεύουν να χαρακτηριστούν ποιητές, σε μια εποχή που η ποίηση θεωρείται περιττή από τις μάζες των αναγνωστών - αυτό δείχνουν οι χαμηλές πωλήσεις συλλογών ποίησης. Η ποίηση όμως καλά κρατεί, σηκώνοντας στις ρίμες και στους στίχους της τα βάρη της και τα αδιέξοδα του ανθρώπου...
Ο ανά χείρας τόμος, έκτος στη σειρά, είναι μια χαρτογράφηση του τι κατόρθωσε ένας μεγάλος αριθμός ποιητών την περασμένη χρονιά. Είναι ένας πολυποίκιλτος χάρτης, ένα μωσαϊκό, που καλύπτει μέρος της ποιητικής παραγωγής του 2011 - εκείνης της παραγωγής την οποία θεώρησαν άξια επισημάνσεως οι δύο επιμελητές Κώστας Καναβούρης και Γιώργος Μπλάνας, οι οποίοι, ας σημειωθεί, ήταν φύσει αδύνατον ν` ανατρέξουν σε όλες τις (πάνω από 400 περίπου) ποιητικές συλλογές της χρονιάς, κάτι για το οποίο δεν ευθύνονται οι ίδιοι. Το αν υπήρξαν επιεικείς, ελαστικοί και γενναιόδωροι ή αυστηροί, το αφήνουμε στην ιστορία να το κρίνει.
Αυτή είναι, σε γενικές γραμμές, η εικόνα της σύγχρονης ελληνικής ποιητικής παραγωγής: πλούσια σε φαντασία, ιδέες, εικόνες, μεταφορές και συμβολισμούς, διαμορφώνει το υπό συνεχή εξέλιξη σύγχρονο ελληνικό ποιητικό τοπίο.
[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]
Ο Γιάννης Βαρβέρης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955. Σπούδασε νομικά. Εξέδωσε επτά ποιητικές συλλογές. Επίσης μετέφρασε και εξέδωσε Αριστοφάνη, Μένανδρο, Μολιέρο, Μαριβώ, Ουίτμαν, Σαντράρ, Πρεβέρ, Μρόζεκ, Κάριγκτον, Φέρρε, Μπρασένς καθώς και μια ανθολογία για το θάνατο. Από το 1976 γράφει κριτική θεάτρου (περ. "Τομές", "Η λέξη", εφημ. "Καθημερινή"). Αυτά και άλλα θεωρητικά κείμενα για το θέατρο συγκέντρωσε για το θέατρο σε τέσσερις τόμους ("Η κρίση του θεάτρου" -τρεις τόμοι, "Πλατεία θεάτρου"). Το 1996 του απονεμήθηκε το Κρατικό βραβείο Κριτικής - Δοκιμίου. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε ανθολογίες στα αγγλικά, στα γαλλικά, στα γερμανικά, στα ιταλικά, στα ισπανικά και στα ρουμάνικα. Μεταφράσεις αττικής και νέας κωμωδίας έχουν παρουσιαστεί στην Επίδαυρο και σε άλλα θέατρα. Το 2001 του απονεμήθηκε το Βραβείο Καβάφη. Το 2010 τιμήθηκε με το Βραβείο Ποιήσεως του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών, για το σύνολο του ποιητικού του έργου. Είναι μέλος της Εταιρίας Συγγραφέων.
Εργογραφία
Ποίηση
-Εν φαντασία και λόγω, Αθήνα, Κούρος, 1975, Αθήνα, Ύψιλον, 1984
-Το ράμφος, Τραμ, 1978, Αθήνα, Ύψιλον, 1984,
-Αναπήρων Πολέμου, Αθήνα, Ύψιλον, 1982,
-Ο θάνατος το στρώνει, Αθήνα, Ύψιλον 1986,
-Πιάνο βυθού, Αθήνα, Ύψιλον 1991,
-Ο κύριος Φογκ, Αθήνα, Ύψιλον, 1993,
-Άκυρο θαύμα, Αθήνα, Ύψιλον, 1996,
-Ποιήματα 1975-1996, (συγκεντρωτική έκδοση), Αθήνα, Κέδρος, 2000,
Κριτική Θεάτρου
-Κρίση του θεάτρου (1976-1984), Αθήνα, Καστανιώτης, 1985
-Κρίση του θεάτρου Β΄(1976-1984), Αθήνα, Εστία, 1991
-Πλατεία θεάτρου, δοκίμια, Σοκόλης, 1994.
-Κρίση του θεάτρου Γ΄(1976-1984), Σόκολης, 1995.
Δοκίμια
-Σωσίβια λέμβος, λογοτεχνικά δοκίμια, Αθήνα, Καστανιώτης, 1999
Ανθολογία
-Ελληνική Ποιητική Ανθολογία Θανάτου του εικοστού αιώνα (με τον Κ.Γ. Παπαγεωργίου), Αθήνα, Καστανιώτης, 1996.
Μελέτη
-Κρίτων Αθανασούλης: μια παρουσίαση, Αθήνα, Γαβριηλίδης, 2001.
Μεταφράσεις
-Λ. Φερρέ: Μια πρώτη παρουσίαση, Αθήνα, Κούρος, 1976
-Ζ. Πρεβέρ: Θέαμα και ιστορίες, ποιήματα, Αθήνα, Νεφέλη, 1982
-Λ. Κάριγκτον, Η αρχάρια και άλλα διηγήματα, Αθήνα, Ύψιλον 1982.
-Ζ. Μπρασένς, Ο γορίλας και άλλα ποιήματα, Αθήνα, Ύψιλον, 1983
-Σλ. Μρόζεκ, Δεύτερη υπηρεσία, θέατρο, Αθήνα, Δωδώνη, 1985
-Μ. Σαντράρ, Πάσχα στη Νέα Υόρκη, ποιήματα, Αθήνα, Υάκινθος - Ρόπτρον, 1987, Αθήνα, Ύψιλον, 1999
-Μολιέρου, Ζωρζ Νταντέν, θέατρο, 1991
-Ο. Ουίτμαν, Στη γαλάζια όχθη της Οντάριο, ποίημα, Αθήνα, Ρόπτρον, 1992, Αθήνα, Ύψιλον, 1999.
-Μαριβώ, Η ψευτροϋπηρέτρια, Θέατρο, Αθήνα, Δωδώνη, 1998
-Μενάνδρου, Σαμία, θέατρο, Αθήνα, Πατάκης, 1997
-Αριστοφάνους, Όρνιθες, θέατρο, Αθήνα, Πατάκης, 1998
-Μενάνδρου, Επιτρέποντες, θέατρο, Αθήνα, Πατάκης, 1998
-Αριστοφάνους, Λυσιστράτη, θέατρο, Αθήνα, Πατάκης, 1998
-Αριστοφάνους, Ειρήνη, θέατρο, Αθήνα, Πατάκης, 2000
-Μενάνδρου, Δύσκολος, θέατρο, Αθήνα, Πατάκης, 2001
-Αριστοφάνους, Πλούτος, θέατρο, Αθήνα, Πατάκης, 2001.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
O Eυριπίδης Γαραντούδης είναι καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθήνων. Γεννήθηκε το 1964 στην Kαβάλα. Σπούδασε νεοελληνική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Aπό το 1986 έως το 1989 δίδαξε νεοελληνική γλώσσα και λογοτεχνία στο Iνστιτούτο Bυζαντινών και Nεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Πάδοβας. Aπό το 1995 έως το 2003 δίδαξε νεοελληνική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Kρήτης (επίκουρος καθηγητής το 1999). Διετέλεσε επίσης ερευνητής του Iνστιτούτου Mεσογειακών Σπουδών του Iδρύματος Tεχνολογίας και Έρευνας, με αντικείμενο τη συγγραφή ιστορίας της νεοελληνικής μετρικής. Δημοσίευσε τα βιβλία: "Aρχαία και νέα ελληνική μετρική. Iστορικό διάγραμμα μιας παρεξήγησης", Πάδοβα 1989, "Πολύτροπος αρμονία. Mετρική και ποιητική του Kάλβου", Hράκλειο, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Kρήτης - Στέγη Kαλών Tεχνών και Γραμμάτων 1995, και "Aνθολογία νεώτερης ελληνικής ποίησης 1980-1997. Oι στιγμές του νόστου", Aθήνα, Eκδόσεις Nεφέλη 1998. Eπιμελήθηκε τα βιβλία: "Γεράσιμος Σπαταλάς, H στιχουργική τέχνη. Mελέτες για τη νεοελληνική μετρική", Ηράκλειο, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Kρήτης 1997 (σε συνεργασία με την Άννα Kατσιγιάννη) και "Tάκης Σινόπουλος, Xρονικό αναγνώσεων. Bιβλιοκρισίες για τη μεταπολεμική ποίηση", Αθήνα, Σοκόλης 1999 (σε συνεργασία με τη Δώρα Mέντη). Bιβλιοκρισίες και μελέτες του για θέματα της νεοελληνικής φιλολογίας δημοσιεύτηκαν σε περιοδικά και εφημερίδες.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Δημήτρης Αγγελής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Είναι ποιητής και δοκιμιογράφος, διδάκτωρ φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντής του περιοδικού "Φρέαρ" και συνδιευθυντής της ετήσιας έκδοσης "Ανθίβολα". Έχει εκδώσει επτά ποιητικές συλλογές, δοκίμια, μελέτες και διηγήματα. Έχει τιμηθεί με βραβείο μετάφρασης του Ιδρύματος Corda, με το Βραβείο Λάμπρου Πορφύρα της Ακαδημίας Αθηνών για την ποιητική συλλογή "Επέτειος" (το 2009), και με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για την ποιητική συλλογή "Ένα ελάφι δακρύζει πάνω στο κρεβάτι μου" (το 2016, από κοινού με το βιβλίο "Η τρίτη γενιά" της Σοφίας Κολοτούρου). Στα ισπανικά έχουν κυκλοφορήσει τα βιβλία του "Aniversario" και η ανθολογία ποιημάτων του "Si fuera tu noche".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ (1939-2020) γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στην Αθήνα, στη Νότια Γαλλία και στην Ελβετία (Πανεπιστήμιο της Γενεύης). Ήταν διπλωματούχος της Σχολής Μεταφραστών και Διερμηνέων (αγγλικά, γαλλικά, ρωσικά).
Πρωτοδημοσίευσε ποίηση στην "Καινούργια Εποχή" το 1956. Άρθρα και δοκίμιά της για την ελληνική ποίηση και τη μετάφραση της ποίησης δημοσιεύτηκαν σε περιοδικά και εφημερίδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εξέδωσε περίπου 20 ποιητικές συλλογές, καθώς και δύο τόμους ποιητικών διαλόγων.
Το 1962 τιμήθηκε με το Α' Βραβείο Ποίησης της πόλης της Γενεύης (Prix Hensch). Το 1985 τιμήθηκε με το Β' Κρατικό Βραβείο Ποίησης. Έχοντας μεταφραστεί στα αγγλικά από αρκετά νωρίς ("The Body is the Victory and the Defeat of Dreams", 1975, "The Scattered Papers of Penelope: New and Selected Poems", 1977, κ.ά.) έδωσε διαλέξεις και διάβασε ποιήματά της σε Πανεπιστήμια των ΗΠΑ και του Καναδά (Harvard, Cornell, Daztmouth, N.Y. State, Princeton, Columbia κ.α.) Το 2000 τιμήθηκε με το βραβείο Κώστα και Ελένης Ουράνη (Ακαδημία Αθηνών).
Η ποίησή της μεταφράστηκε σε περισσότερες από δέκα γλώσσες και περιλήφθηκε σε ανθολογίες σε όλο τον κόσμο. Στο μεταφραστικό έργο της συγκαταλέγονται έργα και κείμενα των Σάμουελ Μπέκετ, Σωλ Μπέλοου, Γιόζεφ Μπρόντσκι, Σέιμους Χίνι, Ζαν-Μαρί Ντρο, Ζακ Λακαριέρ, Μιχαήλ Λέρμοντοφ, Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι, Πίτερ Μάκριτζ, Ντέρεκ Ούολκοτ, Σύλβια Πλαθ, Μάικλ Μαρτς, Αλεξάντρ Πούσκιν, Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, Ντίλαν Τόμας, Έλσα Τριολέ, Πίτερ Μπιν, Νίκου Καζαντζάκη κ.ά.
Έφυγε από τη ζωή στην Αθήνα στις 21 Ιανουαρίου 2020, σε ηλικία 81 ετών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Βασίλης Αμανατίδης γεννήθηκε στην Έδεσσα το 1970. Μεγάλωσε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε ιστορία και αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έκανε μεταπτυχιακό και εκπονεί το διδακτορικό του στην ιστορία της τέχνης. Δίδαξε ιστορία της τέχνης στη Δραματική Σχολή του Κ.Θ.Β.Ε., εργάζεται ως επιμελητής στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και συνεργάζεται ως μεταφραστής με εκδοτικούς οίκους. Στη λογοτεχνία εμφανίστηκε το 1991, δημοσιεύοντας ποίηση στο περιοδικό "Εντευκτήριο". Στο ίδιο περιοδικό έχει δημοσιεύσει ποίηση, διηγήματα, θεατρικούς μονολόγους, μικρά δοκίμια και κριτική, σχόλια για τις εικαστικές τέχνες και τη λογοτεχνία, καθώς και μεταφράσεις. Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί και στα περιοδικά "Ποίηση", "Η Λέξη", "Οδός Πανός", "Να Ένα Μήλο", "Μπιλιέτο", "Μανδραγόρας", "Το Δέντρο", "Ο Παρατηρητής", "Hellenic Quarterly", "Δέλεαρ", "Αντί", καθώς και στις εφημερίδες "Αυγή" και "Καθημερινή". Μετέφρασε από τα αγγλικά την ποιητική συλλογή του Γιάννη Γκούμα "Λίγο πριν τα μεσάνυχτα" (Μπιλιέτο, 2003) καθώς και τα βιβλία: "Σαγκάλ" της Μονικα Μπομ Ντούχεν και "Το κορίτσι με το τατουάζ" της Τζόις Κάρολ Όουτς (μυθιστόρημα) για τις εκδόσεις Καστανιώτη. Έχει εκδώσει πέντε βιβλία με ποιήματα: "Υπνωτήριο & εννιά νυχτικές παραβολές" (Εκδόσεις Εντευκτηρίου, 1999), "Σπίτι από πάγο όλο" (Κέδρος, 2001), "Τριαντατρία" (Γαβριηλίδης, 2003), "Καλοκαίρι στο σπίτι + έξι αποδείξεις ικανοτήτων" (Το Οκτασέλιδο του Μπιλιέτου, τ. 43-44, 2004), "4-D: ποιήματα τεσσάρων διαστάσεων" (Γαβριηλίδης, 2006). Το 2005 κυκλοφόρησε τη συλλογή διηγημάτων "Μη με φας" και το 2007 το "Ο σκύλος της Χάρυβδης". Ποιήματά του μεταφράστηκαν στα αγγλικά, στα σουηδικά και στα σερβικά, έχουν συμπεριληφθεί σε ελληνικές, ιταλικές και βαλκανικές ανθολογίες, και έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά και καλλιτεχνικά περιοδικά της Αγγλίας, της Αμερικής, του Καναδά, της Σουηδίας, και της Ιταλίας. Το θεατρικό του έργο "Ο νιπτήρας" παρουσιάστηκε το 2007 στη Θεσσαλονίκη.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Ελισάβετ Αρσενίου είναι καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Γεννήθηκε στο Βόλο. Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Έλαβε το μεταπτυχιακό και διδακτορικό της δίπλωμα στη Νεοελληνική Φιλολογία από το Κέντρο Οθωμανικών, Βυζαντινών και Νέων Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Birmingham. Έχει διδάξει επίσης στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης. Οι δημοσιεύσεις της αφορούν ζητήματα μοντερνισμού και πρωτοπορίας της ελληνικής λογοτεχνίας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
O Γιώργος Ε. Γεωργούσης γεννήθηκε το 1940 στην Αθήνα, όπου και σπούδασε Ιατρική, με ειδίκευση στην Καρδιολογία. Ακολούθησαν μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι (1966 - 1969) και στο Λονδίνο (1970-1973). Ήταν Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, και εργάστηκε για πολλά χρόνια ως γιατρός καρδιολόγος στην Καρδιολογική Κλινική του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου. Στη λογοτεχνία ασχολήθηκε κυρίως με την ποίηση και δευτερευόντως, με το δοκίμιο και τη μετάφραση. Εμφανίστηκε στα γράμματα το 1966, με το πρώτο του ποιητικό βιβλίο "Nυκτιλύκη". Διετέλεσε Ταμίας στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Συγγραφέων.
Έφυγε από τη ζωή τον Μάρτιο του 2017, σε ηλίκία 77 ετών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Αλέξανρος Αραμπατζής γεννήθηκε στη Δράμα το 1961. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα. Ζει και εργάζεται ως δικηγόρος στη Δράμα. Είναι πατέρας δυο παιδιών, Ανήκει στους στενούς συνεργάτες του περιοδικού Μανδραγόρας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
H Ραλλού Γιαννουσοπούλου γεννήθηκε στα Τρίκαλα Θεσσαλίας στις 14 Δεκεμβρίου 1937. Έζησε στα Τρίκαλα ως τα δεκαοκτώ της χρόνια. Στην Αθήνα παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής στην ΑΣΚΤ, στο εργαστήριο του Γιώργου Μαυροΐδη. Έγραψε κριτική κινηματογράφου για μικρό χρονικό διάστημα στο περιοδικό "Προσανατολισμοί", με διευθυντή τον Γιάννη Τζαννετάκο. Βιοπορίστηκε κυρίως από τη ζωγραφική, παίρνοντας παραγγελίες για πορτρέτα σε χαμηλή τιμή. Πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα το 2000 σε ηλικία 63 ετών. Εξέδωσε δύο συλλογές διηγημάτων και μία νουβέλα από τις εκδόσεις "Κέδρος" και τρεις ποιητικές συλλογές από τις εκδόσεις "Οδός Πανός". Μια τέταρτη ποιητική συλλογή με τα ανέκδοτα ποιήματά της, με τίτλο "Τα πρωινά στο Star", εκδόθηκε μετά θάνατον από τις εκδόσεις Bibliotheque (2018). Έφυγε από τη ζωή στην Αθήνα, στις 10 Ιουλίου 2017, σε ηλικία 79 ετών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Παναγιώτης Αργυρόπουλος γεννήθηκε στον Πύργο Τριφυλίας στη Μεσσηνία. Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και σήμερα εργάζεται στη Μέση Εκπαίδευση στο νομό Θεσσαλονίκης. Έχει ως τώρα εκδώσει τρεις ποιητικές συλλογές. Ποίησή του έχει μεταφραστεί στα αγγλικά, ρουμανικά και αλβανικά και έχει συμπεριληφθεί σε αντίστοιχες ανθολογίες του εξωτερικού. Το έργο του παρουσιάστηκε σε φεστιβάλ Βαλκανικής ποίησης στο Πόγραδετς της Αλβανίας τον Ιούνιο του 2003. Συνεργάζεται με λογοτεχνικά περιοδικά της χώρας μας. Παράλληλα έχει εκπονήσει μελέτες λαογραφικού και ιστορικού περιεχομένου ενώ έχει εισηγηθεί θέματα σχετικά με την ποίηση.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Τάσος Γαλάτης γεννήθηκε στο Αργοστόλι της Κεφαλλονιάς το Δεκέμβριο του 1937, με καταγωγή από τη Νέα Φιγαλεία της Ολυμπίας. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ποιήματά του δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά στο περιοδικό "Πανσπουδαστική" (Απρίλιος 1962). Το πρώτο του βιβλίο "Μυθολογία του δάσους" (1962), χαρακτηρίστηκε από την κριτική "σαν μια παρουσία από τις σπανιότερες μέσα στην παραγωγή των νεοτέρων" (περ. "Διάλογος", τχ. 2, Θεσσαλονίκη 1962). Για το δεύτερο βιβλίο του "Τα παροράματα" (1968), ο Οδυσσέας Ελύτης παρατήρησε: "σπάνια το ποιητικό πρόβλημα αντιμετωπίζεται με τόση σοβαρότητα". Το 2006 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για το βιβλίο του "Ανιπτόποδες και Σφενδονήτες". Ποιήματά του μεταφράστηκαν στα αγγλικά από τον George Thaniel (Γιώργο Δανιήλ). Ο Τάσος Γαλάτης υπηρέτησε ως φιλόλογος σε διάφορα σχολεία του εσωτερικού και του εξωτερικού.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Παναγιώτης Γεωργούδης γεννήθηκε το 1958 στη Νεάπολη της Λακωνίας. Ζει στο Ηράκλειο Κρήτης από το 1978. Εργάζεται ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία". Είναι μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Παγκόσμιου Συνεδρίου Φιλοσοφίας, μόνιμου ανά τριετία θεσμού, που οργανώνει ο Δήμος Ηρακλείου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Νίκος Αλεξίου γεννήθηκε στο Βόλο το 1959. Σπούδασε οικονομικά στην Αθήνα και εργάστηκε σε διάφορα επαγγέλματα. Μετέβη στη Νέα Υόρκη στα μέσα της δεκαετίας του 1980 και σπούδασε κοινωνιολογία. Από το 1990 διδάσκει στο Quenns College του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Το 2007 τιμήθηκε με το βραβείο President΄s Award for Excellence in Teaching. Ανάμεσα σε άλλα επιστημονικά ενδιαφέροντα, διδάσκει και δημοσιεύει πάνω σε θέματα που αφορούν την Ελληνοαμερικανική κοινότητα. Έχουν κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα πέντε ποιητικές του συλλογές. Επίσης, ποιήματά του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και αμερικάνικα έντυπα και ανθολογίες.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο ποιητής Ορφέας Απέργης (λογοτεχνικό ψευδώνυμο) γεννήθηκε το 1974 στην Αθήνα. Ζει με τη γυναίκα του Λαλήν και τους δύο γιους του στην ίδια πόλη. Ποιήματα και μεταφράσεις του βρίσκονται στα περιοδικά "Ποίηση", "Ποιητική" και "[ΦΡΜΚ]", του οποίου αποτελεί μέλος της συντακτικής επιτροπής. Συγκεντρωτική έκδοση των ποιημάτων του, με τίτλο "Υ", κυκλοφόρησε το 2011 από τις Εκδόσεις Πατάκη. Έχει διδάξει αγγλικά και ελληνικά στη μέση εκπαίδευση. Ειδικεύεται στη βρετανική λογοτεχνία του 19ου αιώνα και στη θεωρία της λογοτεχνίας του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Νάνος Βαλαωρίτης (5 Ιουλίου 1921 - 12 Σεπτεμβρίου 2019) γεννήθηκε στη Λωζάνη της Ελβετίας το 1921. Σπούδασε φιλολογία και νομικά στα πανεπιστήμια Αθηνών, Λονδίνου, Σορβόνης. Παρουσίασε άρθρα και μετέφρασε πρώτος στο Λονδίνο εκτενώς Έλληνες ποιητές του 1930 -Σεφέρη, Ελύτη, Εμπειρίκο, Εγγονόπουλο, Γκάτσο. Στην Αγγλία έζησε από το 1944 έως το 1953 και γνώρισε τον Έλιοτ και όλο τον κύκλο του. Το διάστημα 1954-60 έμεινε στο Παρίσι και γνώρισε τον Αντρέ Μπρετόν και τους υπερρεαλιστές. Το 1960 γύρισε στην Ελλάδα και διηύθυνε το περιοδικό "Πάλι" (1963-1966). Το 1969 παρουσίασε ελληνική ποίηση στο γαλλικό περιοδικό "Lettres Nouvelles". Από το 1968 έως το 1993 δίδαξε συγκριτική λογοτεχνία και δημιουργική γραφή στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο. Εκεί, ποιητικά του κείμενα εκδόθηκαν από τον οίκο City Lights του Λώρενς Φερλινγκέττι. Οργάνωσε παρουσίαση των Ελλήνων υπερρεαλιστών στο Κέντρο Πομπιντού το 1990-91. Διηύθυνε από το 1989 έως το 1995 με τον ποιητή Αντρέα Παγουλάτο το περιοδικό "Συντέλεια", το οποίο επανεκδόθηκε το 2004 με τίτλο "Νέα Συντέλεια". Το 1959 βραβεύτηκε με το Β΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης το οποίο και αρνήθηκε. Πήρε το Κρατικό Βραβείο Ποίησης (1982) και το Κρατικό Βραβείο Χρονικού - Μαρτυρίας (1998). Επίσης έλαβε κι ένα βραβείο του Ν.Ρ.Α. [National Poetry Association (Αμερικανική Εταιρεία Ποίησης)] το 1996 -βραβείο που είχε δοθεί προηγουμένως στους Φερλινγκέττι, Γκίνσμπεργκ και άλλους. Έλαβε το Βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το ποιητικό του έργο (2006). Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του απένειμε τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος Τιμής (2006). Το 2009 τιμήθηκε με το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του. Βιβλία του έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό σε αγγλικές και γαλλικές μεταφράσεις. Ήταν μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων. Στην Ελλάδα επέστρεψε μόνιμα το 2004.
Εργογραφία:
Ποίηση
- "Η τιμωρία των μάγων", Λονδίνο 1947
- "Κεντρική στοά", Αθήνα 1958
- "Εστίες μικροβίων", εκδ. Καλώδιο, Σαν Φρανσίσκο 1977
- "Ανώνυμο ποίημα του Φωτεινού Αηγιάννη", Ίκαρος 1978
- "Ο ήρωας του τυχαίου", Τραμ, Θεσσαλονίκη 1979
- "Η πουπουλένια εξομολόγηση", Ίκαρος 1982
- "Στο κάτω κάτω της γραφής", Νεφέλη 1984
- "Ο έγχρωμος στυλογράφος", Δωδώνη 1986
- "Ποιήματα Ι", Ύψιλον 1987, "Ποιήματα ΙΙ", Ύψιλον 1987
- "Ανιδεογράμματα", Καστανιώτης 1996
- "Ήλιος ο δήμιος μιας πράσινης σκέψης", Καστανιώτης 1996
- "Αλληγορική Κασσάνδρα", Καστανιώτης 1998
- "Η κάθοδος των Μ", Ύψιλον 2002
- "Μια αλφάβητος των κωφαλάλων", Άγκυρα 2003
- "Άστεγος ο Μέγας", Ύψιλον 2004
- "Το ξανανοιγμένο κουτί της Πανδώρας", Άγκυρα 2006
Πεζογραφία
- "Ο προδότης του γραπτού λόγου", Ίκαρος 1980
- "Απ΄ τα κόκκαλα βγαλμένη", Νεφέλη 1982, β΄ έκδοση 1999
- "Μερικές γυναίκες", Θεμέλιο 1982
- "Ο θησαυρός του Ξέρξη", Εστία 1984, Άγκυρα 2008
- "Η δολοφονία", Θεμέλιο 1984
- "Η ζωή μου μετά θάνατον εγγυημένη", Νεφέλη 1995
- "Παραμυθολογία", Νεφέλη 1996
- "Ο σκύλος του Θεού", Καστανιώτης 1998, β΄ έκδοση 2004
- "Τα σπασμένα χέρια της Αφροδίτης της Μήλου", Άγρα 2002
- "Γνωρίζετε την Ελπινίκη;" Ηλέκτρα 2005
Δοκίμια
- "Ανδρέας Εμπειρίκος", Ύψιλον 1989
- "Για μια θεωρία της γραφής", Εξάντας 1990
- "Μοντερνισμός, πρωτοπορία και πάλι", Καστανιώτης 1997
- "Αλληλογραφία Γ. Σεφέρη - Ν. Βαλαωρίτη 1945-1958", Ύψιλον 2004
- "Για μια θεωρία της γραφής, Β", Ηλέκτρα 2006
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Γιώργος Αλισάνογλου γεννήθηκε στην Καβάλα το 1975. Σπούδασε κοινωνιολογία. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις Διεθνείς σχέσεις και στην Κλινική κοινωνιολογία. Από τον Νοέμβριο του 2005 ίδρυσε και διευθύνει τις εκδόσεις και το βιβλιοπωλείο Σαιξπηρικόν στη Θεσσαλονίκη. Έχει δημοσιεύσει εφτά ποιητικές συλλογές. Επίσης, ασχολείται με τη μετάφραση. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες. Έχει λάβει μέρος σε διεθνή φεστιβάλ ποίησης, αναγνώσεις κ.τ.λ.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα