Εξαντλημένο στον εκδοτικό οίκο
ISBN:
9789608650114
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Το νεώτερο Ελληνικό Κράτος έχει ζωή που μόλις υπερβαίνει τα εκατόν πενήντα χρόνια. Η ίδρυση όμως του νεώτερου Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού ξεκινά πολλά χρόνια πριν, μέσα στα χρόνια της σκλαβιάς, και είναι συνυφασμένη με την ίδια τη ζωή και τον αγώνα του λαού μας, που στα δύσκολα χρόνια της καταπιέσεως και της δουλείας αγωνιζόταν να επιβιώσει ως εθνότητα. Το επίσημο όμως Πολεμικό Ναυτικό δημιουργήθηκε μόλις το 1827, όταν ιδρύθηκε ο `Εθνικός Στόλος` (1) από πλοία που αγοράσθηκαν με χρήματα του Δημοσίου (2). Σκοπός του Εθνικού Στόλου ήταν η δημιουργία ενός μικρού και σύγχρονου κατά το δυνατόν Ναυτικού, οργανωμένου με τα δυτικά πρότυπα, με μορφωμένους αξιωματικούς μισθοδοτούμενους από το κράτος και απηλλαγμένου από τις αδυναμίες των ιδιωτικών συμφερόντων και τη νοοτροπία του `συντροφοναύτου` και του `κούρσου`, χαρακτηριστικά που αποτέλεσαν τα κυριότερα μειονεκτήματα του Θαλάσσιου Αγώνα της Ανεξαρτησίας. Στην προσπάθεια του αυτή, όπως είναι γνωστόν, ο πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδος Ιωάννης Καποδίστριας συνάντησε μεγάλες δυσκολίες και πολλές αντιδράσεις οι οποίες συνέστησαν μερικά από τα κίνητρα της δολοφονίας του, η αφήγηση όμως των οποίων ξεφεύγει από τους σκοπούς της παρούσης μελέτης. Η σύνθεση πάντως του `Εθνικού Στόλου` το 1830 αποτελεί τη χρονολογική βάση εκκινήσεως της γενομένης εργασίας, ώστε να περιλαμβάνει το σύνολον της κρατικής ιδιοκτησίας ελληνικών πολεμικών πλοίων της εποχής εκείνης. (...)
[Απόσπασμα από το κείμενο της εισαγωγής της έκδοσης]
Ο Γήσης Παπαγεωργίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939 και είναι απόστρατος Πλοίαρχος τον Πολεμικού Ναυτικού. Το 1981 παραιτήθηκε από το Π.Ν. και για ένα διάστημα 12 περίπου χρόνων ασχολήθηκε με τη γελοιογραφία σε συνεργασία με την εφημερίδα "Η Πρώτη" και στη συνέχεια με το "Βήμα", την "Ελευθεροτυπία" "Τα Νέα" και διάφορα αθηναϊκά περιοδικά.
Τη γνωριμία του με τους πέτρινους φάρους έκανε το 1980 - 1981 ως διοικητής της Φαρικής Βάσης. Συγκεντρώνοντας στοιχεία και πληροφορίες για την ιστορία του ελληνικού φαρικού δικτύου και σχεδιάζοντας τους πέτρινους επιτηρούμενους φάρους, προχώρησε στην αρχική έκδοση "Οι ελληνικοί πέτρινοι φάροι" το 1996. Τον ίδιο χρόνο κυκλοφόρησε το "Ελλάς! Χάρηκα!", ευθυμογραφική αντιμετώπιση της ιστορίας της νεότερης Ελλάδας και ακολούθησαν στο ίδιο πνεύμα τα "Ελλάς! Χάσαμε! και Ολυμπιακοί! Δώκαμε...". Παράλληλα ολοκλήρωσε την έρευνα και τη σχεδίαση των στολών του Πολεμικού Ναυτικού από την εποχή τον Καποδίστρια μέχρι σήμερα και το 1998 κυκλοφόρησε το λεύκωμα "Στολές του Πολεμικού Ναυτικού". Ακολούθησαν τα λευκώματα "Έλληνες γελοιογράφοι του 20ού αιώνα" το 1999 και το 2000 "Ο μεγάλος θίασος".
Από την εργασία του γύρω από τους ελληνικούς φάρους προέκυψε η δημιουργία μόνιμης αντίστοιχης έκθεσης στο φάρο της Γαύδου, που αναστηλώθηκε πρόσφατα.
Από το 2000 ασχολείται αποκλειστικά με την έρευνα και τη σχεδίαση της ελληνικής παραδοσιακής ενδυμασίας.