Τα όρια
zoom in
12.68€ -18% 10.40€

«Κρίνω τον Αργύρη μα και σε μένα συμβαίνει το ίδιο. Τίποτα δεν γράφτηκε μέσα μας `ανεξίτηλα`. Χρειάστηκε να προσπαθήσω κάμποσο καιρό για να ξεφύγω από τη μαγεία της λέξης. Είδα μπρος μου, σαν να ήταν τώρα, τον πατέρα στο τραπέζι... Βρόντηξε τη γροθιά του και χοροπήδησαν τα ποτήρια. Η Ισμήνη είχε ζαρώσει κι εγώ ήμουν μαζεμένος. Δεν είχε ξαναγίνει ποτέ ώς τότε τέτοιο πράγμα. Μάλωνε τον θείο Ιάκωβο. `Βάλε μυαλό, Ιάκωβε, άμα δεν λογαριάζεις την κοινωνία μία φορά, δεν σε λογαριάζει δέκα αυτή! Έχει κρίση η κοινωνία, έχει μάτια και βλέπει, έχει αυτιά και ακούει`».
«Δεν υπάρχουν όρια! Μονάχος μου θα το αποδείξω αυτό...» λέει ο ήρωας του μυθιστορήματος, πληγωμένος ακριβώς από αυτή τη συνείδηση των ορίων που περιορίζουν ασφυκτικά τον άνθρωπο και τον ταπεινώνουν σε όλη του τη ζωή. Αυτό είναι το γενικότερο πρόβλημα που ανακινεί, εκφράζει και θέτει η Γαλάτεια Σαράντη. Η ύπαρξη των ορίων και ο αγώνας του ανθρώπου να καταλύσει τα αμέτρητα φράγματα που έχουν θέσει η ζωή και οι άνθρωποι μέσα μας και γύρω μας. Το τρομερό δίλημμα της επιλογής ανάμεσα στο συμβιβασμό, στην υποταγή και την ανταρσία...


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Γαλάτεια Σαράντη

Γαλάτεια Σαράντη (Συγγραφέας)

Γαλάτεια Σαράντη (1920). Η Γαλάτεια Σαράντη γεννήθηκε στην Πάτρα. Αποφοίτησε από το Αρσάκειο Πατρών. Λίγο πριν το ξέσπασμα του πρώτου παγκοσμίου πολέμου εγκαταστάθηκε με την οικογένειά της στην Αθήνα. Γράφτηκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου όμως δεν αποφοίτησε, καθώς από νεαρή ηλικία αποφάσισε να αφοσιωθεί στη συγγραφή. Στη λογοτεχνία πρωτοεμφανίστηκε το 1945 με τη δημοσίευση του διηγήματος Το κάστρο στο περιοδικό Νέα Εστία. Ακολούθησαν νέες δημοσιεύσεις διηγημάτων, καθώς και της νουβέλας Το βιβλίο του Γιοχάνες και της Μαρίας, που έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τον Γρηγόριο Ξενόπουλο. Το 1947 κυκλοφόρησε η νουβέλα της Το βιβλίο της Χαράς μαζί με το διήγημα Νάρκες. Το έργο της Σαράντη είναι κυρίως πεζογραφικό, ασχολήθηκε ωστόσο και με τη λογοτεχνική μετάφραση. Τιμήθηκε με το Βραβείο της Ομάδας των 12 (για την Επιστροφή), το Κρατικό Βραβείο μυθιστορήματος ( για το Παλιό μας σπίτι), το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος (για το Να θυμάσαι τη Βίλνα), το Βραβείο Ιδρύματος Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών (για τις Ρωγμές) και το Βραβείο Παιδικού Μυθιστορήματος του Ι.Δ.Κολλάρου (για το Χαράζει η λευτεριά). Έργα της μεταφράστηκαν στα αγγλικά, γερμανικά, ιταλικά, ρωσικά, σουηδικά, ουγγρικά, ρουμανικά, πολωνικά, ισπανικά. Το λογοτεχνικό έργο της Γαλάτειας Σαράντη χαρακτηρίζεται από στέρεη δομή και περιορισμένη εξωτερική δράση, έμφαση στην ψυχογραφία των προσώπων και αγωνιώδη αναζήτηση του νοήματος της ανθρώπινης μοίρας. Μέσα από τη λεπτά επεξεργασμένη γραφή της και την έμμεση κατάθεση του θεωρητικού και ιδεολογικού προβληματισμού της, η Σαράντη στρέφεται κυρίως στο συναισθηματικό κόσμο των ηρώων της, όπως αυτός διαμορφώνεται και εκφράζεται στα πλαίσια του εκάστοτε κοινωνικού περίγυρου. Το 1997 αναγορεύτηκε μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και έγινε η πρώτη ελληνίδα ακαδημαϊκός. Για περισσότερα βιογραφικά στοιχεία της Γαλάτειας Σαράντη βλ. Γιαλουράκης Μανώλης, «Σαράντη Γαλάτεια», Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας 12. Αθήνα, Χάρη Πάτση, χ.χ., Δασκαλόπουλος Δημήτρης, «Γαλάτεια Σαράντη», Η μεταπολεμική πεζογραφία · Από τον πόλεμο του ʼ40 ως την δικτατορία του ʼ67 Ζ΄,σ.100-122. Αθήνα, Σοκόλης, 1988 και Ζήρας Αλέξης, «Σαράντη Γαλάτεια», Παγκόσμιο Βιογραφικό Λεξικό 9αʼ. Αθήνα, Εκδοτική Αθηνών, 1988. (Πηγή: Αρχείο Ελλήνων Λογοτεχνών, Ε.ΚΕ.ΒΙ.).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Σκληρόδετο
Σελίδες:
286
Διαστάσεις:
18x12
Βάρος:
0.345 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση