Εξαντλημένο στον εκδοτικό οίκο
ISBN:
9789607599964
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
1. ΑΤΑΚΤΑ ΘΑ ΔΙΑΤΡΕΞΩ ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ βιβλίου, παραβιάζοντας αρκετά άτσαλα την στοιχισμένη σειρά τους (Πρόλογος, Βαβέλ, Στα σκοτεινά, Οι παρατυπίες του ορθολογισμού). Είμαι βέβαιος ότι ο συγγραφέας του θα διασκεδάσει με τον «ανακειμενισμό» μου αυτόν, καθώς και με την πρόθεσή μου (που την αθωώνει η ισόβια συμμαθητεία μας) να παίξω λίγο με την γραφή του - να παίξω μαζί του. Καλλίτερα από εμένα γνωρίζει (και το διδάσκει) πως αν φύση του λόγου είναι η ακυριολεξία, μνησικακία του είναι - για την καταναγκαστική σύμβασή του με τους φανατικούς (φοβούμαι ότι αποκλειστικά φανατικοί υπάρχουν) της γλώσσας-σταυρολέξου: η ακριβολογία, από ημιμαθή συνήθως, της λεζάντας και η μοριακή λεξικλασία - να ανακουφίζεται κάπως με την υποκριτική «κυριολεξία» της. Θα μιλήσω λοιπόν «κυριολεκτικά», δηλαδή στα τυφλά - κι ό,τι βγει.
Άλλωστε, τι αποκλείει ο πραγματικός δράστης της παρανάγνωσης να μην είναι ούτε ο αναγνώστης ούτε ο συγγραφέας, αλλά ένας αλλόκοτος και απρόσκλητος(;) Διορθωτής που την τελευταία ώρα εισβάλλει λαθραία στο τυπογραφείο για να ασελγήσει πάνω στο κείμενο και ανακατεύοντας στην τύχη λέξεις, φράσεις, στίξεις, παραγράφους το τρομοκρατεί και το αναστατώνει, το κάνει αγνώριστο; [...]
Ο Γιώργος Χειμωνάς (1938-2000) γεννήθηκε στην Καβάλα. Έζησε τα παιδικά του χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Το 1962 εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του μόνιμα στην Αθήνα. Σπούδασε ιατρική στα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης, Αθήνας, Παρισιού. Πρωτοπαρουσιάστηκε στα ελληνικά γράμματα το 1960 με το αφήγημά του "Ο Πεισίστρατος" που δημοσιεύτηκε στη Θεσσαλονίκη και κέρδισε το Λογοτεχνικό Βραβείο του Δήμου Θεσσαλονίκης. Εξέδωσε ακόμα τα πεζογραφήματα : "Η εκδρομή" 1964, "Μυθιστόρημα" 1966, "Ο Γιατρός Ινεότης" 1971, "Ο γάμος" 1974, "Ο αδελφός" 1975, "Οι χτίστες" 1979, "Τα ταξίδια μου" 1984, "Ο εχθρός του ποιητή" 1990. Ακόμα έχουν εκδοθεί τα δοκίμιά του : "6 μαθήματα για τον Λόγο" 1984, "Έβδομο μάθημα για τον Λόγο: Λόγος, ο Χρόνος και το Σύμβολο" 1984, "Η δύσθυμη Αναγέννηση: Όγδοο μάθημα για τον Λόγο" 1987, "Τα όνειρα της αϋπνίας" 1994, "Ένατο μάθημα για τον Λόγο" 2001. Επίσης μετέφρασε την "Ηλέκτρα" του Σοφοκλή, τις "Βάκχες", τη "Μήδεια" και τον "Ορέστη" του Ευριπίδη, τον "Άμλετ" και τον "Μάκβεθ" του Σαίξπηρ. Έγραψε το λιμπρέτο της όπερας "Πυλάδης" που ανέβηκε στο Μέγαρο Μουσικής σε σκηνοθεσία και σκηνογραφία Διονύση Φωτόπουλου και μουσική Γιώργου Κουρουπού. Πέθανε στο Παρίσι, όπου ζούσε τα τελευταία χρόνια της ζωής του, στις 27 Φεβρουαρίου 2000.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα