Δεν υπάρχει δυνατότητα παραγγελίας
ISBN:
9789963685431
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Στην περίπτωση της Κύπρου, μετά από συνομιλίες πέντε σχεδόν ετών, ετέχθη ένα ιδιότυπο μόρφωμα, το αποκληθέν Σχέδιο Ανάν. Για το οποίο, μετά που παραδόθηκε στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, δημοσίως ανομολογήθηκε από τους Βρετανούς συντάκτες και υποβολείς του, ότι δεν είχαν ούτε καν συζητηθεί οι οικονομικές πτυχές και οι συνακόλουθες επιπτώσεις της έμπρακτης εφαρμογής του. Και στη συνέχεια να καταδειχθεί, μετά από σοβαρές και εμπεριστατωμένες μελέτες ειδημόνων τεχνοκρατών, δικών μας και ξένων, ότι σε περίπτωση υιοθέτησης και εφαρμογής του θα οδηγούσε σε πλήρη εξάρθρωση της οικονομίας των Ελληνοκυπρίων και σε καταστροφή της κυπριακής οικονομίας ως συνόλου.
Με την απόρριψή του από τη συντριπτική πλειοψηφία του κυπριακού Ελληνισμού στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου, 2004, το Σχέδιο Ανάν εθεωρήθη, όπως άλλωστε και το ίδιο προέβλεπε, ότι ήταν πλέον νεκρό. Και, ακόμη, κατ` ακολουθίαν, ότι και η κυπριακή οικονομία, μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία, διεσώθη.
Ως εκ των υστέρων ή ως εκ της επομένης του δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου κατεδείχθη, η πιο πάνω εντύπωση αποτελούσε πλάνην οικτράν. Γιατί οι Βρετανοί ξανακτύπησαν. Και, ρυμουλκούντες τους Αμερικανούς και οι Αμερικανοί τη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών, αθορύβως και ευσχήμως, ωραιοφανώς και εντέχνως, μας το επανέφεραν. Για να αποτελέσει το βασικό πλαίσιο των διεξαγόμενων συνομιλιών μεταξύ των κυρίων Χριστόφια και Ταλάτ. Για να καταδειχθεί εμπράκτως ότι το Σχέδιο Ανάν δεν ήταν, ως είχε εκληφθεί, νεκρό. Οι Βρετανοί, που το επινόησαν και το επεξεργάσθηκαν μέσα από τις δεκαετίες της διπλωματικής ραδιουργίας τους και οι Αμερικανοί, που το σέρβιραν ως τροφή μέσα στο πιάτο ή ως δώρο στην τρισάθλια σύμμαχό τους και σφαγέα των δικαίων του λαού μας, τεκούσα χώρα του βαρβαρικού Αττίλα, το αναβίωσαν και το επανέφεραν εν χορδαίς και οργάνοις. Και με τους επαίνους της υποκρισίας τους προς τους δύο Κύπριους συνομιλητές οι οποίοι δέχτηκαν, χωρίς να το καθομολογήσουν, να το θέσουν ατύπως ως βάση και να το καταστήσουν το επίκεντρο των συνομιλιών τους για επίλυση του κυπριακού προβλήματος.
Ο Χριστόδουλος Κ. Χριστοδούλου γεννήθηκε στο Αυγόρου, της Επαρχίας Αμμοχώστου, τον Απρίλιο του 1939.
Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος του Πανεπιστημίου της Ουαλίας στο Εργατικό Δίκαιο. Είναι επίσης πτυχιούχος Νομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Πολιτικών Επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών και Παιδαγωγικών της Παιδαγωγικής Ακαδηιιίας Κύπρου. Είναι εγγεγραμμένος δικηγόρος.
Εργάστηκε σε διάφορες θέσεις στη δημόσια υπηρεσία και το Μάρτιο του 1985 προήχθη στη θέση του Γενικού Διευθυντή στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Από τον Ιούνιο του 1989, μέχρι το Νοέμβριο του 1994, υπηρέτησε ως Γενικός Διευθυντής στο Υπουργείο Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος. Το Νοέμβριο του 1994 διορίστηκε Υπουργός Οικονομικών και το Μάρτιο του 1999 Υπουργός Εσωτερικών. Το Μάϊο του 2002 διορίστηκε Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, αξίωμα στο οποίο υπηρέτησε μέχρι τις 2 Μαίου, 2007. Από το Μάϊο του 2007 είναι Σύμβουλος Επιχειρήσεων.
Ως Υπουργός Οικονομικών εκπροσώπησε την Κύπρο στις Ετήσιες Διασκέψείς της Διεθνούς Τράπεζας, της οποίας υπήρξε Διοικητής στην Κύπρο, και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμειου και στις Ετήσιες Συναντήσεις των Υπουργών Οικονομικών της Κοινοπολιτείας. Έλαβε επίσης μέρος σε πολυάριθμα διεθνή συνέδρια και διασκέψεις οικονομικού περιεχομένου. Μεγάλη ήταν η συμβολή του στην ανάπτυξη και σταθερότητα της οικονομίας της Κύπρου, καθώς και στην προώθηση της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως Υπουργός Εσωτερικών ο Χριστόδουλος Κ. Χριστοπούλου, μεταξύ άλλων, αναδιοργάνωσε την Πολιτική Άμυνα, προώθησε την κατασκευή καταφυγίων, έθεσε κάτω από το συντονισμό του Υπουργείου Εσωτερικών όλες τις υπηρεσίες κατάσβεσης πυρκαγιών, επιτάχυνε και αποκέντρωσε τις διαδικασίες έκδοσης διαβατηρίων, ταυτοτήτων, πολεοδομικών αδειών και τίτλων ιδιοκτησίας και εισήγαγε το στεγαστικό σχέδιο για τις μικρές κοινότητες.
Ωδ Διοικητής της Κεντρικής Τράπεξας της Κύπρου, ιδιαίτερα μεγάλη ήταν η προσφορά του στη διαμόρφωση και υλοποίηση του στρατηγικού σχεδίου για ένταξη στη ζώνη του ευρώ, σημαντικό μέρος των προνοιών του οποίου προωθήθηκε και υλοποιήθηκε μέσω της Κοινής Συντονιστικής Επιτροπής της Κεντρικής Τράπεζας και του Υπουργείου Οικονομικών, της οποίας προήδρευε από της ιδρύσεώς της.
Μεταξύ των διαφόρων άλλων αξιωμάτων, από τα οποία προσέφερε τις υπηρεσίες του, περιλαμβάνονται εκείνα του Προέδρου Διοικητικών Συμβουλίων πολυαρίθμων κρατικών Οργανισμών, όπως της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, του Ανώτερου Τεχνολογικού Ινστιτούτου, του Κέντρου Παραγωγικότητας, του Ινστιτούτου Ξενοδοχειακών και Επισιτιστικών Τεχνών, του Οργανισμού Γεωργικής Ασφάλισης, της Επιτροπής Περιβάλλοντος και άλλων. Υπήρξε μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO), του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίαs (FΑΟ), του Παγκόσμιου Συμβουλίου Τροφίμων (WFC) και του Γενικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Εκπροσώπησε, επίσης, την Κύπρο σε πολυάριθμα διεθνή συνέδρια, διασκέψεις και σεμινάρια.
Ο Χριστόδουλος Κ. Χριστοδούλου έχει αξιόλογη συνδικαλιστική προσφορά και δράση. Έχει αναπτύξει, επίσης, πλούσια εθνική, κοινωνική και πολιτιστική δραστηριότητα. Μεταξύ άλλων υπήρξε στέλεχοδςτου Απελευθερωτικού Αγώνα του 55-59 και διετέλεσε Πολιτικός Κρατούμενος. Διετέλεσε, επίσης, Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Αγωνιστών Λευκωσίας, του Παγκύπριου Ενιαίου Μετώπου Αγωνιστών και της Παγκύπριας Εθνικής Οργάνωσης Νεολαίας.
Έχει γράφει βιβλία και πολυάριθμα άρθρα και μελέτες και έχει δώσει διαλέξεις συνδικαλιστικού, οικονομικού και νομικού περιεχομένου και γενικότερου ενδιαφέροντος. Είναι έγγαμος και έχει μια θυγατέρα και μια εγγονή.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα